You are here

Podgorica stimulativna za razvoj privrede

07/11/2019

Privredna komora i Glavni grad su bliski partneri na unapređenju ambijenta za poslovanje u Podgorici. Ovo je ocijenjeno tokom razgovora predsjednika Privredne komore Crne Gore Vlastimira Golubovića i gradonačelnika Podgorice dr Ivana Vukovića o razvoju međusobne saradnje, 6. novembra 2019. godine.

U radu sastanka učestvovali su potpredsjednici Komore Ljiljana Filipović i Danilo Gvozdenović, direktorica Sektora za analize i istraživanja dr Nina Drakić, zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović, šef Biroa za podršku biznis zajednici Vladimir Rajčić i sekretar za preduzetništvo Kemal Grbović.

Sastanak sa gradonačelnikom Vukovićem dio je programskih aktivnosti Privredne komore u cilju razvijanja institucionalnog partnerstva sa donosiocima odluka na lokalnom nivou.

Predsjednik Golubović je predstavio aktivnosti Komore na unapređenju regulatornog okvira, promociji privrede na sajmovima u okruženju i kroz projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi. Jedna od značajnih aktivnosti asocijacije je i organizovanje poslovnih foruma u cilju povezivanja crnogorskih sa privrednicima iz okruženja i inostranstva.

- Pozivam predstavnike Glavnog grada da učestvuju u poslovnim forumima i stranim kompanijama prezentuju pogodnosti za poslovanje u Podgorici – kazao je Golubović.

On je posebno apostrofirao značajnu ulogu Komore u reformi sistema obrazovanja i afirmaciji dualnog. Komora je u 2019. godini organizovala 63 edukativne aktivnosti (u kojima je učestvovalo 3500 privrednika), od čega osam u saradnji sa Sekretarijatom za preduzetništvo Glavnog grada, sa 402 učesnika. Golubović je pozvao na još intenzivniju međusobnu saradnju u ovoj oblasti.

Ukazao je na mogućnost brzog i efikasnog rješavanja privrednih sporova u Arbitražnom sudu pri Privrednoj komori, te preporučio Glavnom gradu da u ugovore koje sklapa uključi arbitražnu klauzulu. Uputio je poziv predstavnicima Podgorice da uzmu učešće u radu predstojećeg prvog Arbitražnog dana koji Komora organizuje 14. novembra.

Tokom sastanka su predstavljeni rezultati analize poslovanja privrednih subjekata koju je Privredna komora uradila za sve crnogorske opštine. Prema podacima Poreske uprave, završne račune za 2018. godinu u Podgorici je predalo 7.866 privrednih subjekta, što je 12,4% više u odnosu na prethodnu. Na ovom području posluje 35,8 odsto svih aktivnih privrednih subjekata Crne Gore, koji zapošljavaju 62.495 osoba, 12,6 odsto više nego u 2017. Oni su u 2018. godini iskazali prihod od 5,2 milijarde eura, što je rast sedam odsto. Njihova dobit je iznosila 354,5 miliona eura i 15,6% je veća u odnosu na prethodnu godinu.

 - Crnogorska ekonomija raste, prihodi kompanija su sve veći i posebno smo zadovoljni što značajan broj privrednih subjekata posluje u Podgorici. Glavni grad se trudi da bude kvalitetan i efikasan servis njihovim potrebama, ubrzava administrativne procedure i vjerujem da su vidljivi rezultati takvog angažovanja  – istakao je gradonačelnik Vuković.

U Podgorici se odvija intenzivna građevinska aktivnost. Kvalitetan ambijent za poslovanje prepoznaju brojni investitori, a Glavni grad se trudi da dodatno afirmiše povoljnosti poslovne zone, u čemu mu podršku može pružiti Privredna komora.

Vuković je zaključio da je Glavni grad stabilan i održiv ambijent u finansijskom smislu, te najavio da će iduće godine imati najveći budžet do sada, u vrijednosti 93 miliona eura.

- Čestitam Vam na ovako dobrim rezultatima. Sam budžet koji planirate dovoljno govori o uspješnosti projekata koje ste realizovali tokom ove godine – rekao je predsjednik Komore Golubović.

Tokom sastanka su razmotreni i izazovi sa kojima se srijeću lokalna samouprava i privrednici, a ukazano je na pojedina zakonska rješenja čijim bi se unapređenjem moglo znatno doprinijeti razvoju poslovnog i investicionog ambijenta Podgorice. Razgovorano je i o napretku Podgorice u implementaciji standarda za sticanje BFC sertifikata koje dobijaju opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem.