You are here

Svečana akademija povodom 90 godina PKCG

20/04/2018

Svečana akademija povodom velikog jubileja Privredne komore Crne Gore - 90 godina postojanja, organizovana je u Crnogorskom narodnom pozorištu 20. aprila 2018. godine.

U prisustvu uglednih zvanica - čelnika države, EUROCHAMBRES-a, privrednih komora Regiona, predstavnika brojnih kompanija, lokalnih uprava, diplomatskog kora, akademske zajednice, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović uručio je jubilarne nagrade pojedincima koji su kroz istoriju doprinijeli njenom uspješnom radu.

Laureati su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik EUROCHAMBRES-a i Savezne austrijske privredne komore Kristof Lajtl, doskorašnji predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković, te posthumno Mićo Stijović, osnivač i prvi predsjednik Trgovinsko-zanatske komore čija je nagrada uručena njegovom unuku dr Voju Mandiću.

Obrazloženo je da je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sa velikom pažnjom pratio aktivnosti koje realizuje Privredna komora, iskazujući poštovanje prema načinu na koji ih ova asocijacija osmišljava i sprovodi i uspjesima koje postiže. Prilikom državničkih susreta promovisao je rad Komore, apostrofirajući njenu ulogu nosioca aktivnosti privrednog povezivanja. Predstavnici Privredne komore su, kada god je bilo prilike za to, bili dio zvanične državne delegacije koje je predvodio Vujanović.

Kristof Lajtl, predsjednik Asocijacije komora Evrope EUROCHAMBRES-a, Globalne komorske platforme i Savezne austrijske komore, najorganizovanije i najmodernije u Evropi, uvijek je nesebično podržavao i pomagao Privrednu komoru Crne Gore u nastojanjima da unaprijedi rad, poboljša pravni okvir, te poveže privrednike dvije zemlje. Riječ je o velikom zagovorniku ujedinjene Evrope, uglednom i uspješnom privredniku koji razumije potrebe komora i kompanija, te da je njegov reizbor za predsjednika u Eurochambresu naišao na nepodijeljenu podršku.

Velimir MIjušković je uspješno predsjedavao Privrednom komorom Crne Gore od 2008. do kraja 2017. godine. Proširio je spektar usluga koje Komora pruža privredi i osavremenio njeno poslovanje. Komore regiona Privrednu komoru Crne Gore prepoznaju kao najorganizovaniju i najuređeniju na ovim prostorima, za što je bez dileme Mijušković najzaslužniji. Naglašava se Mijuškovićeva velika zasluga za snaženje pozicije Komore kako u regionalnim asocijacijama, tako i na nivou Evrope, ali i partnerstva sa Predsjednikom, Vladom i Skupštinom Crne Gore.

Mićo Stijović, industrijalac iz Podgorice, bio je jedan od osnivača Trgovinsko-zanatske komore i njen prvi predsjednik. On je darovao zemljište na kojem je, po projektu građevinskog inženjera Veliše Popovića, izgrađen Dom Komore, zgrada na uglu ulica Novaka Miloševa i Marka Miljanova u kojoj je i danas sjedište Privredne komore Crne Gore. Za vrijeme dvogodišnjeg mandata Stijovića, Komora je bila veoma aktivna i podnosila predstavnicima vlasti brojne predstavke kojima je tražila olakšavanje tada veoma složenih uslova privređivanja. Bio je poznat kao privrednik i čovjek koji je insistirao na profesionalizmu i poslovnom moralu.

Riječ predsjednika Komore

Predsjednik Komore Vlastimir Golubović je obraćajući se istaknutim zvanicama kazao da su osnivanjem Trgovačko – industrijske i zanatske komore 21. aprila 1928. godine privrednici toga doba jasno iskazali zrelost i opredjeljenja da na organizovan način promovišu nacionalnu privredu i ostvare postavljene ciljeve.

- Od početničkog stvaralačkog pregnuća do modernog preduzetničkog duha Komora predstavlja priču o našim počecima i podsjećanje na ljude koji su gradili crnogorsku privredu. Ovakav događaj prilika je da se sjetimo i izrazimo najdublje poštovanje plejadi privrednika koji su bili na čelu ove institucije od njenog osnivanja do danas. Zadovoljstvo mi je što su neki od njih i večeras sa nama – rekao je Golubović.

Osnivanjem svoje Komore, dodaje on, tada mala i nerazvijena privreda je još prije devet decenija pokazala spremnost da usvaja savremene koncepte i slijedi progresivne trendove u nastojanju da se ne pomiri sa statusom i izbori dostojno mjesto u porodici evropskih država.

Privredna komora je dijelila sva iskušenja vremena u kom je radila i nosila je teret političkih i strukturnih promjena kroz izgradnju organizacionog modela dovoljno fleksibilnog da pređe put od državnog intervencionizma do otvorene tržišne privrede.

- Obnovom državne samostalnosti, Komora kao jedini legitimni predstavnik cjelokupne privrede, zajedno sa Vladom u kontinuitetu učestvuje u kreiranju razvojne agende prilagođene nacionalnim interesima i ciljevima. Izvjesnost i sigurnost za poslovnu zajednicu dodatno su osnaženi učlanjenjem u NATO Savez i izvjesnom perspektivom ulaska u Evropsku uniju   – rekao je Golubović.

Naglašava da je Privredna komora ime koje se s poštovanjem pominje u zemlji i inostranstvu, jer označava i asocira na istrajnost i postojanost organizacije koju je vrijeme potvrdilo kao nezamjenljiv oslonac poslovne zajednice. Privredna komora je članica brojnih međunarodnih komorskih organizacija koje imaju važnu ulogu u oblikovanju poslovnog ambijenta i povezivanju nacionalnih privreda. Ona je institucija od najvećeg povjerenja poslovne zajednice u Crnoj Gori.

 - Zastupanje privrede, njena promocija na ciljanim tržištima, uvođenje evropskih standarda u poslovanju i uspostavljanje dualnog obrazovanja, su samo neke od aktivnosti kroz koje želimo da ostvarimo naš osnovni cilj - biti efikasan i savremen servis privrednika i privrede u cjelini. Zajedno sa kreatorima ekonomske politike Komora je uvijek doprinosila pronalaženju modela održivog ekonomskog rasta – kazao je Golubović.

Predsjednik Komore naglašava da ova asocijacija, u saradnji sa Vladom, treba da ima vodeću ulogu u procesu industrijalizacije i usmjeravanju privrede ka sektorima sa najvećom perspektivom.

- Najnovija Vladina strateška dokumenta jasno definišu prioritetne sektore, a podsticajne mjere predstavljaju ohrabrenje i pružaju nedvosmislenu poruku da preduzetnici i preduzetništvo u zvaničnim politikama dobijaju mjesto koje im pripada. Dostignuti nivo makroekonomske stabilnosti nam dozvoljava da se orjentišemo ka investitorima koji podižu tehnološki nivo naše privrede i omogućavaju malim i srednjim preduzećima da se integrišu u njihove poslovne aktivnosti – rekao je Golubović.

On je izrazio zadovoljstvo što su gosti na svečanosti dr Kristof Lajtl koji je uvijek nesebično podržavao i pomogao Privrednu komoru Crne Gore u njenim nastojanjima da unaprijedi svoj rad i saradnju sa komorama drugih zemalja, kao i predsjednici komora Regiona, koji su i na ovaj način potvrdili važnost komorske saradnje i uvažavanja. Podsjetio je da su privredne komore imale dovoljno hrabrosti da među prvima pokrenu inicijative regionalne saradnje, uprkos nemilim dešavanjima koja su obilježila blisku prošlost. Zaključile su sporazume o saradnji, radile na uklanjanju trgovinskih barijera i harmonizovanju propisa, gradile CEFTU kao predvorje evropskog tržišta, svjesne da pojedinačno ne mogu biti dovoljno konkurentne na drugim tržištima.

- Danas radimo na isti način kada su evropske integracije u pitanju i bolje pozicioniranje Regiona kod Evropske unije, zahvaljujući čemu smo i ujedinjeni u Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana postali zvanični dio Berlinskog procesa. Uvjeren sam da je pred nama veliki broj značajnih zajedničkih projekata – rekao je predsjednik Komore.

Jubilej je, smatra predsjednik Komore, da se iskaže poštovanje onima koji su dali izuzetan doprinos razvoju ove institucije – predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, predsjedniku EUROCHAMBRES-a i Austrijske savezne komore Kristofu Lajtlu, doskorašnjem predsjedniku Privredne komore Crne Gore Velimiru Mijuškoviću i, posthumno, jednom od osnivača i prvom predsjedniku Privredne komore Miću Stijoviću.

- Privredna komora će biti iskreni partner svima koji su posvećeni razvoju Crne Gore. Interes privrede je početak i ishodište našeg djelovanja, pa će se uspješnost Privredne komore sagledavati samo u odnosu na sposobnost da odgovorimo zahtjevima naših članica.

U uvjerenju da ćemo svaki naredni jubilej dočekati sa boljim rezultatima, još jednom vam zahvaljujem na prisustvu obilježavanja 90 godina postojanja i rada Privredne komore Crne Gore – zaključio je predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović.

Riječ premijera

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je ocijenio da jubilej Komore svjedoči o dinamičnoj istoriji ekonomskog i društvenog razvoja naše zemlje.

On je kazao da je naša zemlja prešla izuzetno težak put od nekada najmanje razvijene države bivše Jugoslavije, do vodeće ekonomije u regionu Zapadnog Balkana, da su taj zahtjevni put obilježile mudre i hrabre odluke kojima je Crna Gora pokazala da joj je mjesto u savremenom svijetu, i da dijeli zapadne civilizacijske vrijednosti i da nema nikakve dileme da ćemo u narednih nekoliko godina to potvrditi i članstvom u velikoj evropskoj porodici država.

Svojevrstan dokaz uspješnosti takvog opredjeljenja je, prema riječima premijera, i činjenica da je Crna Gora prethodne godine postala 29. članica NATO.

- Stoga koristim priliku da zahvalim Privrednoj komori na doprinosu koji je dala u oblasti promocije našeg učlanjenja, posebno u dijelu afirmacije NATO koda, koji danas posjeduje veliki broj crnogorskih privrednika. A to je jasna potvrda ekonomskog aspekta i benefita članstva u Alijansi po ekonomiju i privredu – rekao je predsjednik Vlade.

Marković je ukazao da na činjenicu da je Crna Gora trenutno jedna od najbrže rastućih evropskih ekonomija, da to vide i naši međunarodni partneri koji, kao i Evropska komisija u Izvještaju, navode da posebno cijene ekonomsku politiku Vlade, ali i našu politiku dobrosusjedstva i napredak u vladavini prava.

- Želim da istaknem da smo tom prilikom dobili priznanje i za odgovornu i usaglašenu vanjsku politiku, kojom našim građanima, privrednicima i investitorima obezbjeđujemo visoke garancije stabilnosti i sigurnosti – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je rekao da naša zemlja promoviše Berlinski proces i to posebno značaj saobraćajne i energetske povezanosti Crne Gore sa susjedima i da u tome računa na nastavak značajne finansijske i tehničke podrške kapitalnoj infrastrukturi.

- Ona proističe iz zajedničkog interesa EU i Zapadnog Balkana, pa će jedan od primjera, na kojem ćemo uskoro provjeriti opravdanost naših očekivanja, biti i status jadransko-jonske brze saobraćajnice. Otpočinjanjem njene realizacije kompletirala bi se slika nove crnogorske putne mreže sa auto-putem Bar-Boljari, a Crna Gora bi se našla na još jednom strateški važnom putnom pravcu – rekao je Marković.

Premijer je ponovio uspješne rezultate naše države u prošloj godini na ekonomskom planu – ekonomski rast od 4,4%, rast zaposlenosti, kontinuiran rast kreditnog rejtinga zemlje i uspješnu emisiju euroobveznica.

- Privredna komora je oduvijek bila pouzdan partner Vladi na izgradnji razvijenije i bogatije Crne Gore. Zemlje boljeg života za sve njene građane. Vjerujem da ćemo i u narednoj deceniji, kada budemo slavili vijek postojanja Privredne komore, svjedočiti još boljem poslovnom ambijentu, najvišem stepenu zaposlenosti i evropskom kvalitetu života svakog pojedinca i svake porodice u Crnoj Gori. Dozvolite mi da na kraju, u ime Vlade i svoje lično, poručim našim gostima – da su vrata Crne Gore otvorena za njih i njihove investicione i poslovne inicijative – zaključio je premijer Duško Marković.

Izazovi EU integracija

Predsjednik EUROCHAMBRES-a i Savezne austrijske komore dr Kristof Lajtl čestitao je jubilej Privrednoj komori uz ocjenu da je devet decenija rada značajno postignuće i istakao važan doprinos ove asocijacije ekonomskom razvoju naše zemlje u tom periodu. Prenio je čestitke asocijacije koju predstavlja, posebno njenog potpredsjednika Volfganga Grenke čime je, kaže, prenio i čestike najsnažnije evropske ekonomije – Njemačke.

Takođe je prenio čestitke evropskog komesara Johanesa Hana ali i poruku koju je uputio privrednim komora Regiona - da moraju više razvijati trgovinu među svojim zemljama, jer to bitan činilac na zajedničkom putu ka Evropskoj uniji.

Prema njegovim riječima, Region treba da kao izazov razumije najavljeni datum ulaska u evropsku porodicu 2025. godine. Takođe smatra i da je EU pred izazovima te da jedan od njih predstavlja težnja Kine da postane ekonomski najsnažnija nacija u svim aspektima do 2049. godine.

- Čestitke Komori jer sve ovo što je urađeno u Crnoj Gori do danas ne bi bilo bez njenog značajnog doprinosa. Vrlo je bitno da snažna Komora podržava državne ciljeve, edukujući ljude, kreirajući radna mjesta, baštineći vanjsku trgovinu i saradnju sa partnerima iz Evrope i svijeta. Mi kao poslovni ljudi koji svuda vidimo prilike želimo da obezbijedimo perspektivu za mlade i prenesemo im poruku da je svijet pun šansi koje treba iskoristiti – rekao je Lajtl.

Zaključio je da se raduje uključivanju Regiona u Evropsku uniju jer svi zajedno ovom kontinetnu treba da daju viziju, misiju, ciljeve, perspektive i optimizam, te da to treba da bude poruka današnje proslave.

Riječ laureata

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović zahvalio je na priznanju Komore, koje je okarakterisao kao posebnu vrijednost što se pamti.

- Privredna komora ima značajno mjesto i vrijednost koje država izuzetno cijeni. Nedavnim donošenjem Zakona o Privrednoj komori ova asocijacija je dobila posebno mjesto i mogućnost da daje mišljenje na važne zakone u oblasti ekonomije čime je država pokazala do koje je mjeri uvažava – rekao je Vujanović.

On je posebno istakao dobru saradnju predsjednika države sa Komorom.

- Uvijek sam Komoru smatrao važnom snagom naše ekonomije koja značajno promoviše privredne resurse i važnim kontaktom sa međunarodnom privrednom asocijacijom. Želim da posebno iskažem zahvalnost na učešću Komore u predsjedničkim posjetama koje je doprinijelo kvalitetnom predstavljanju vrijednosti naše privrede na poslovnim forumima – rekao je predsjednik Vujanović, potencirajući Komorin snažan doprinos nezavisnosti Crne Gore, te ostvarenju evroatlantskih integracionih ciljeva.

Bivši predsjednik ove asocijacije Velimir Mijušković zahvalio je na priznanju koje ocjenjuje kao potvrdu njegovog uspješnog privrednog i komorskog angažovanja.

- Čini mi značajnu satisfakciju što sam doprinio razvoju Privredne komore, institucije koja uspješno traje 90 godina – kazao je Mijušković.

On je podsjetio na uspješnu saradnju koju je imao kao prvi čovjek Komore sa predsjednicima Vujanovićem i Lajtlom koja je rezultirala unapređenjem veza privrede sa donosiocima odluka i međunarodnom poslovnom zajednicom.

- Čestitam predsjedniku Goluboviću i svim privrednicima veliki jubilej Komore – kazao je Mijušković.

Dr Vojo Mandić je primio nagradu izrazivši zahvalnost u ime porodice Mića Stijovića.

- Današnja nagrada je potvrda da ljudi sa vizijom nastavljaju da žive prvenstveno kroz svoja djela - rekao je Mandić.

Priznanja laureatima su djelo akademskog vajara Miodraga Šćepanovića. Komora je povodom jubileja objavila Ekonomsku istoriju Crne Gore, autora dr Branislava Marovića.