You are here

Uručene godišnje nagrade PKCG

20/04/2018

Na svečanosti povodom Dana Privredne komore, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je 20. aprila 2018. u Vili Gorica uručio nagrade ove poslovne asocijacije najuspješnijim privrednicima u 2017. godini.

Laureati ovih priznanja su Tehno max doo iz Podgorice - za uspješno poslovanje, Cerovo doo iz Bara - za društvenu odgovornost, Mesopromet doo iz Bijelog Polja - za inovativnost i dr Zoran Vukčević za unapređenje menadžmenta.

Svečanosti, koja je dio aktivnosti kojima se obilježava jubilej - 90 godina uspješnog rada Komore, prisustvovali su predstavnici države, diplomatskog kora, lokalne uprave, privrede, nauke i kulture.

Riječ predsjednika Komore

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović istakao je izuzetan značaj devet decenijskog trajanja ove asocijacije.

- Riječ je o jubileju koji nas čini ponosnim, ali i predstavlja obavezu da u godinama pred nama nastavimo kontinuitet razvoja ove institucije, čuvajući njenu tradiciju te da, oslanjajući se na čvrste konvencionalne temelje, osavremenjavamo poslovanje usmjereno ka potrebama svih članica, tj. crnogorske privrede u cjelini – rekao je Golubović.

Prema njegovim riječima, suština Komore i osnova njenog uspješnog rada nalazi se u snazi u njoj okupljene privrede.

- Kao takva je nastala i kao takva i traje. Ovaj, zaista poseban jubilej, povod je da se sjetimo i sa dužnim poštovanjem pomenemo osnivače Trgovačko industrijske i zanatske komore Podgorice, koji su aprila 1928. godine, vođeni potrebom da unaprijede privredne i društvene prilike ondašnje Podgorice i zemlje u cjelini, uložili nesebično svoje znanje, entuzijazam i materijalne resurse da stvore asocijaciju za koju su vjerovali da im u tome može pomoći. Uprkos brojnim teškoćama na koje su nailazili još kod iskazane namjere da osnuju Komoru, pa i kasnije, uspjeli su uticati na unapređenje uslova privređivanja – kazao je predsjednik Komore.

Posebno poštovanje iskazao je istaknutim privrednicima i stručnjacima koji su rukovodili ovom poslovnom asocijacijom u proteklih devet decenija.

- Ipak, istaći ću posebno gospodina Mića Stijovića, jednog od osnivača Komore i njenog prvog predsjednika, koji je za gradnju doma privrede u kojem se i danas okupljamo poklonio svoje zemljište, kao i posljednjeg u ovom 90-godišnjem periodu, gospodina Velimira Mijuškovića, koji je vodeći Privrednu komoru Crne Gore u prethodnih deset godina dao nemjerljiv doprinos njenom osavremenjavanju i povezivanju sa komorama regiona i Evrope – rekao je Golubović.

Brojne korisne inicijative, aktivnosti širokog opsega djelovanja, učešće u različitim privrednim, obrazovnim i drugim reformama, uspostavljeni kontakti sa komorama iz inostranstva, učešće u radu komorskih asocijacija, promocija prirodnih i privrednih potencijala, samo su dio onoga što čini bogatu istoriju Privredne komore Crne Gore, navodi on, uz ocjenu da su neki rezultati rada možda i mogli biti naglašeniji, ali da je na to nerijetko uticao niz spoljnih faktora izvan uticaja privrede.

- Dozvolite da podijelim zadovoljstvo sa vama da je Komora Crne Gore od strane komora zemalja regiona prepoznata kao najkompaktinija i sa najkonzistentnijom dobrom pozicijom u crnogorskom društvu, s posebnim naglaskom na institucionalne odnose sa kreatorima politika – naglasio je Golubović.

On je podsjetio da je, krajem prethodne godine, Skupština Crne Gore izglasala Zakon o Privrednoj komori. Zakonski okvir i norme date u njemu koje slijede pozitivno pravo Evropske unije, baš kao i u ekonomski najnaprednijim zemljama, jasno su precizirale prava obaveze i niz pitanja važnih za postojanje i djelokrug rada ovog doma privrede.

Ovim aktom precizirano je partnerstvo Komore sa zakonodavnom i izvršnom vlašću, baš kao i lokalnim upravama, čime se dodatno daje na značaju zahtjevima koje privreda iskazuje kada je u pitanju poslovni ambijent. To podrazumijeva jasnu ulogu Komore pri kreiranju propisa koji čine suštinu privrednog sistema naše zemlje, što Komori otvara nova polja mogućnosti za pronalaženje rješenja koja odražavaju balans državnih i privrednih interesa, a na dobrobit društva u cjelini. Riječ je o odgovoru na sva pitanja vezana za očuvanje održivog rasta.

- Pokazali smo za svih svojih 90 godina trajanja da smo partner koji zna da definiše opšti interes i koji se nikada nije vodio pojedinačnim interesima. Dobro je što je novi Zakon upravo naglasio takvu neophodnost i snagu partnerstva – riječi su Golubovića.

Podsjetio je da se godišnje nagrade Privredne komore Crne Gore dodjeljuju od 1968. godine. Njima se vrednuju rezultati, a raduje što iz godine u godinu ima sve više izuzetnih kandidatura za ovo priznanje.

Golubović je čestitao svim kandidatima nagradu, a posebno laureatima Tehno maxu za uspješno poslovanje, Cerovu za društvenu odgovornost, Mesoprometu za inovativnost i dr Zoranu Vukčeviću, predsjedniku Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda za unapređenje menadžmenta.

- Sve što su postigli u 2017. godini za koju se i nagrađuju, nastalo je na temelju njihovog istrajnog rada u nizu prethodnih godina. Posvećenost razvoju kompanija, društvenoj zajednici u kojoj djeluju i šire, uvođenju inovacija, baš kao i unapređenju menadženta odlika su svih nagrađenih. Siguran sam da će svi naši laureati i u narednom periodu nastaviti sa postizanjem respektabilnih rezultata, za što će im biti dodatni podstrek i Nagrada koju će danas primiti – rekao je predsjednik Komore.

Laureati

Predsjednik Odbora za dodjelu Nagrada Privredne komore Crne Gore Željko Andrić obrazložio je odluku da laureati budu Tehno Max, Cerovo, Mesopromet i dr Zoran Vukčević.

Prema njegovim riječima, Tehno max je razvojni put započeo kao malo preduzeće sa svega nekoliko zaposlenih, da bi u 14-godišnjem radu stekao zavidno iskustvo i reference u trgovini i izrastao u respektabilnu kompaniju sa velikim potencijalom. Orijentisan na potrebe kupaca, Tehno max je danas lider na tržištu Crne Gore u trgovini na veliko i malo bijelom i ugradnom tehnikom, malim kućnim aparatima, TV te audio i video opremom, računarima, telefonima i drugim. Više od 10.000 različitih proizvoda svjetski poznatih brendova Tehno max nudi u 11 moderno opremljenih i kupcu prilagođenih objekata, veleprodaji, te posredstvom web sajta. Pored zavidnih poslovnih rezultata, finansijske stabilnosti, nivoa ulaganja i kvalitetnih uslova za rad više od 150 zaposlenih, ovu kompaniju karakteriše odgovoran odnos prema životnoj sredini, kao i briga o društvenoj zajednici čijem unapređivanju konstantno doprinosi kroz niz aktivnosti.

Kompanija Cerovo doo iz Bara, jedan od lidera u trgovini na veliko drvetom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom, pokazuje visok nivo brige za društvenu zajednicu. Ukupna vrijednost projekata koje je tokom 2017. godine realizovala ova kompanija, a odnosili su se na poboljšavanje uslova u obrazovnim ustanovama širom Crne Gore, iznosila je oko 105.000 eura. Ove projekte su podržali i partneri Cerova iz inostranstva, proizvođači kvalitetnih građevinskih materijala sa kojima ovo preduzeće ima višegodišnju uspješnu saradnju, a u realizaciji su učestvovali rukovodstvo i zaposleni kompanije. Pored navedenog, niz je i drugih aktivnosti kojim Cerovo izlazi u susret potrebama zajednice u kojoj posluje.

Preduzeće „Mesopromet“ je započelo rad 1990. godine sa samo dva zaposlena, a danas je to regionalno i šire priznata mesna industrija „Franca“ koja upošljava preko 1300 radnika i ima savremeno opremljene proizvodne pogone koji zadovoljavaju visoke evropske standarde u pogledu opreme, tehnologije i kvaliteta. U cilju daljeg razvoja i dostizanja evropskih standarda u proizvodnji, kompanija je 2017. godine otvorila fabriku za proizvodnju bezdimnih suhomesnatih proizvoda po tehnologiji koja je jedinstvena u regionu. U izgradnju fabrike uloženo je oko sedam miliona eura. U prvoj fazi godišnji kapacitet fabrike iznosi 1.300 tona gotovih proizvoda. Ovaj projekat pored uvođenja inovativne tehnologije, koja ga je preporučila za ovu nagradu Privredne komore Crne Gore, značajan je i po tome što je omogućio otvaranje 70 novih radnih mjesta. Kompanija je u 2017. godini dobila i Evropski izvozni broj koji joj je omogućio plasman mesa i prerađevina na zahtjevno evropsko tržište. Dobijanje ovog broja još jedan je dokaz da je riječ o preduzeću koje ispunjava sve standarde koji omogućavaju proizvodnju veoma kvalitetnih i bezbjednih proizvoda.

Dr Zoran Vukčević, koji je dobitnik nagrade za unapređenje menadžmenta, je svojim upravljačkim sposobnostima učinio da Investiciono razvojni fond uspostavi i razvija kvalitetne poslovne veze sa međunarodnim finansijskim institucijama i bankama, zahvaljujući čemu dolazi do povoljnih sredstava, koja kroz različite kreditne usluge nudi crnogorskim privrednicima pod uslovima kakve imaju kompanije u razvijenim evropskim zemljama. To jeste najilustrativnija potvrda njegovog znanja, rada i entuzijazma. Ukoliko se analizira povećanje ne samo iznosa koji se plasiraju, već i broja i strukture kreditnih linija, može se pratiti kontinuitet razvoja Fonda. To pokazuje da je Vukčević stvorio i kvalitetan tim kojim upravlja, a koji je sposoban da osluškuje i prepoznaje potrebe svakog pojedinačnog privrednog društva u Crnoj Gori. U modernim uslovima poslovanja najkomplikovanije je stvoriti kompaktan tim posvećen zadacima i spreman da na najbolji način odgovori izazovima, istovremeno prateći zahtjeve ubrzanih ekonomskih kretanja i turbulencija. Sa pozicije prvog i najodgovornijeg čovjeka Fonda, značajno je doprinio da se podstakne razvoj malih i srednjih preduzeća, otvore nova radna mjesta, razvija preduzetništvo, smanjuje uvozna zavisnost crnogorske ekonomije i, što je posebno važno, pokuša izbalansirati regionalni razvoj.

Riječ predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović zahvalio je Privrednoj komori na ukazanoj prilici da uruči nagrade najuspješnijim privrednicima, te iskaže poštovanje kako njima tako i najstarijoj poslovnoj asocijaciji u državi.

- Ovogodišnja nagrada ima dvije posebnosti. Ona se dodjeljuje u godini obilježavanja devet decenija Privredne komore. Devedeset godina trajanja je dokaz vrijednosti Privredne komore Crne Gore jer ni u jednoj ekonomskoj zajednici ne može se dugo trajati ako iza toga ne stoji kvalitet. Naša Privredna komora je taj kvalitet imala u svih ovih devet decenija. Međutim, nije samo to trajanje dokaz uspješnosti, nego i ono što je Komora za devet decenija učinila. Činila je mnogo vrijednoga i značajnog za privredu Crne Gore i to na način koji garantuje da će i ubuduće Komora kvalitetno djelovati u svim oblastima: na afirmaciji vrijednosti svojih članova, ekonomije u cjelini, povećanju investicija te na većem jačanju ugleda naše privrede – rekao je predsjednik Vujanović, čestitajući Komori značajan jubilej, i zaželio je joj i u narednim decenijama ovako uspješno poslovanje.

Druga posebnost koju je predsjednik istakao je da se nagrada dodjeljuje za godinu koja je bila ekonomski uspješna za Crnu Goru.

- To je godina snažnog ekonomskog razvoja i rasta BDP-a, u kojoj smo imali najbolju turističku sezonu gledano i po finansijskim i realnim pokazateljima, najvećim brojem gostiju i noćenja i što je najvažnije rekordnim prihodom. Bila je to godina velikih ulaganja u našu poljoprivredu, kako u primarnu proizvodnju tako i u preradu. Godina zaista vrijednih investicija, ali i nastavka intenzivne izgradnje dionice autoputa Podgorica-Mateševo, kapitalno vrijednog projekta za našu zemljui koji će, očigledno, biti na vrijeme završen. Postalo je izvjesno da će se nakon Mateševa do granice graditi autoput prema Srbiji i da ćemo dobiti autoput od Bara do Beograda sa najvećim kvalitetom i doprinosom ukupnom razvoju, posebno sjevera zemlje kojeg na svaki način treba razvijati svakom ekonomskom politikom – kazao je Vujanović.

Laureatima je ukazao da im je obaveza da budu dobar primjer koji treba slijediti.

- Želim da zahvalim na svemu što je Privredna komora činila u saradnji sa Predsjednikom Države. Ponosan sam na ono što smo zajednički radili, a posebnu zahvalnost iskazujem za učešće Komore u brojnim poslovnim forumima pri predsjedničkim posjetama. Foruma je bilo u zemlji i inostranstvu i tada smo zajednički promovisali vrijednosti Crne Gore, a u promociji ekonomije Komora je bila sjajan organizator i zahvaljujem joj na prilici da se naša zemlja prikaže u što boljem ekonomskom svijetlu. Želim da Privredna komora u narednoj godini i decenijama koje slijede nastavi da promoviše vrijednosti Crne Gore i njene ekonomije – zaključio je predsjednik Vujanović.

Riječ laureata

Nagrade su uručene direktoru Tehno maxa Vesku Petranoviću, izvršnom direktoru Cerovo doo Goranu Đuroviću, vlasniku kompanije Meso-promet Hilmiji Franci i dr Zoranu Vukčeviću predsjedniku Odbora direktora IRF-a koji je zahvalio u ime laureata.

- Čestitam u ime nagrađenih jubilej Privrednoj komori. To je značajan datum u institucionalnom razvoju Crne Gore. Nijemo baš često u prilici da slavimo ovakve jubileje, a posebno kada govorimo o institucijama iz oblasti ekonomije. Institucionalni razvoj je od posebnog značaja za progres Crne Gore, na njenom evropskom putu. Zato i Privredna komora ima posebnu važnost ali i odgovornost za ukupni ekonomski razvoj – rekao je Vukčević.

On je kazao da uspješne od onih koji to nijesu razlikuje to što nikad ne odustaju. Laureati su, kaže, imali volju i upornost da ostvare svoje snove.

- Oni su dokaz da za biznis nije potrebno imati revolucionarnu ideju koja će promijeniti svijet već imati znanje, biti hrabar i drugačiji. To je vodilja za pokretanje sopstvenog biznisa i motiv za mlade ljude da započnu poslove i tako riješe egzistencijalna pitanja, svoja i onih koji će kod njih raditi – rekao je Vukčević, koji je zatim govorio o postignućima nagrađenih u poslovanju, društvenoj angažovanosti i inovativnosti. Ocijenio da je za uspjeh značajan timski rad u organizaciji i kvalitet zaposlenih, posebno se osvrnuvši na tim koji je sarađivao sa njim na ostvarenju prepoznatljivih rezultata IRF-a.

- U ime nagrađenih želim da zahvalim Privrednoj komori na nagradama, te preduzećima i pojedincima koji su nas predložili. Svaka nagrada je obaveza, tako i ova u godini jubileja koja predstavlja dodatni izazov ali i motiv da damo puni doprinos u ostvarivanju evropskih vrijednosti u Crnoj Gori – zaključio je Vukčević.