You are here

Privrednici o Partnerstvu za otvorenu upravu

30/10/2015

Radni sastanak sa privrednicima o Nacrtu akcionog plana Partnerstva za otvorenu upravu organizovan je u Privrednoj komori Crne Gore 30. oktobra 2015. 

Globalna inicijativa Partnerstvo za otvorenu upravu pokrenuta je 2011. godine sa ciljem da obezbijedi međunarodnu platformu za vlade koje teže otvorenoj i konstruktivnoj saradnji sa civilnim sektorom i najširom društvenom zajednicom u kreiranju politika od opšteg interesa. U 66 zemalja članica ove inicijative vlada i civilno društvo rade zajedno na razvoju i implementaciji ambiciozne reforme „Partnerstvo za otvorenu upravu“, gdje participira i Crna Gora. Potpisnice Inicijative prepoznale su sljedeće velike izazove koji pogađaju svaku državu: poboljšanje javnih usluga, upravljanje javnim resursima, uspostavljanje sigurnih zajednica i povećanje odgovornosti kompanija.

Vlada je zato formirala Operativni tim Partnerstva za otvorenu upravu u čijem sastavu su njeni predstavnici, zatim nevladinog sektora, Privredne komore, Zajednice opština, koji su kreirali pomenuti Nacrt. Cilj akcionog plana je podrška i promocija kulture otvorenosti organa uprave, kroz proaktivno objavljivanje informacija i podsticanje ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama kao i razvijanje povjerenja u institucije sistema.

U akcionom planu se, među ostalima, navode mjere kojima se unapređuje transparentnost rada Vlade, kvalitet informisanja građana o njenim ciljevima, kao i o toku zakonskih predloga, sistemski rješava kompatibilnost svih portala državne uprave, kreira portal otvorenih podataka datagov.me. Predviđen je i niz mjera u cilju veće transparentnosti javnih finansija i nabavki, zatim unapređenja kvaliteta i usklađenosti planske dokumentacije i brojne druge.

Privrednici su na sastanku sa predstavnicima Operativnog tima iznijeli mišljenja, predloge i sugestije o mjerama i aktivnostima koje bi trebalo da budu sastavni dio pomenutog dokumenta. Očekuju da budu uključeniji u izradu zakona kako bi se rješenja legislative povoljnije odražavala na poslovanje. Takođe, smatraju da efikasnost javne uprave treba da bude usklađenija sa njihovim potrebama. Biznis zajednici doprinio bi slobodniji pristup informacijama kao i veća dostupnost podataka prilikom analiziranja uslova i mogućnosti za poslovanje. Povećavanje transparentnosti javnih finansija i poboljšanje procesa javnih nabavki doprinijelo bi unapređenju korporativnog upravljanja i odgovornosti, rečeno je na skupu. Privrednici traže, između ostalog, zaštitu od konkurencije iz inostranstva kada su u pitanju javne nabavke, a kao jedan od instrumenata predlažu da učesnici tendera mogu da budu isključivo firme registrovane u Crnoj Gori. Primjedbe su iskazane i zbog neusklađenosti zakona o radu i strancima što stvara teškoće u poslovanju.

Na sastanku su u ime Operativnog tima govorili njegov rukovodilac Srđan Kusovac, zatim potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović, Marina Vuković iz Centra za razvoj nevladinih organizacija, Marijana Radulović iz Ministarstva finansija, Igor Pavićević iz Instituta sertifikovanih računovođa, predstavnici privrede Aleksandar Stijović i Milan Marić, i ekspert Miloš Andrović