You are here

Radni sastanak o Nacrtu zakona o poreskoj podršci

30/09/2016

Radni sastanak o Nacrtu zakona o poreskoj podršci sa ministrom finansija Raškom Konjevićem i saradnicima održan je 30. septembra 2016. godine u Privrednoj komori Crne Gore. 

U radu sastanka sa privrednicima su učestvovali i generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem Ministarstva finansija Novo Radović, predsjednik Komsije za kontrolu državne pomoći Mitar Bajčeta,  Ilija Vukčević, savjetnik u Ministarstvu.

Potpredsjednik Privredne komore je Stanko Zloković kazao da je cilj ovog zakona da se privrednim društvima pomogne da otklone posljedice ekonomske krize.

- Zakon je dobrodošao kao kvalitetno rješenje za poreski dug nagomilan u periodu krize, koji olakšava položaj dužnika, ali i stimuliše privredne subjekte koji uredno izmiruju poreske obaveze. Pripremljeni Nacrt zakona u načelu svakako treba podržati – kazao je Zloković.

Ministar Konjević je zahvalio Komori na brzoj organizaciji ovog sastanka i prilici da sa privrednicima prodiskutuje o ovom dokumentu o kojem je javna rasprava započela prije nekoliko dana.

- Riječ je o problemu koji opterećuje sve, a posebno frustrira one koji redovno izmiruju obaveze. Ovim zakonom ćemo pomoći dužnicima, a najveći su državna preduzeća. Zabrinjava što se preko 60 odsto duga odnosi na doprinose. Smatramo da je ovaj zakon najbolja alternativa i vrlo je bitno da bude rezultat dogovora države i udruženja privrede, jer je neophodna podrška privrede. Ne možemo da idemo ka EU i NATO, a da ne poštujemo osnovne principe poput izmirivanja poreskih obaveza – rekao je Konjević, dodajući da je zakonsko rješenje urađeno na osnovu letonskog modela.

Prema njegovim riječima, ključno ograničenje ovog zakona je Politika državne pomoći. Naime, ovaj zakon neće moći da bude upućen ni Vladi niti Skupštini ukoliko pozitivno mišljenje o njemu ne da Evropska komisija. Za takvo pozitivno mišljenje, smatra ministar, postoji velika vjerovatnoća.

Konkrente sugestije su iznijeli predstvanici privrednih društava Veletex AD, Comp Comerc doo,  Montenegro Airlines doo,  Rudnik uglja Pljevlja AD, Jadroagent doo, Luka Bar AD, Primat doo, Stadion doo, Čelebić doo, KAP i dr .

Mišljenje i pojedinačne sugestije na pripremljeni tekst Nacrta zakona ispred Privredne komore je iznio Aleksandar Mitrović, rukovodilac službe za pravne poslove, koji je u svom izlaganju istakao potrebu pojednostavljenja postupka odobravanja zahtjeva privrednih subjekata, radi efikasnije i ekonomičnije primjene.

Nakon sastanka je ocijenjeno da će se konsultacije Stručne službe Privredne komore i Ministarstva finansija nastaviti i tokom Javne rasprave o predmetnom Nacrtu zakona u cilju unapređenja normi i pravila postupka reprograma, odnosno poreskog kredita.