You are here

Novi nosioci žiga „Dobro iz Crne Gore“

07/03/2019

Pravo korišćenja žiga Dobro iz Crne Gore dodijeljeno je 7. marta 2019. godine kompanijama „Amplitudo“ iz Podgorice za softver „Indigo“, „Montecco INC“ iz Danilovgrada za liniju proizvoda njihove pivare „PG Akademija piva“, te „Martex“ sa Cetinja za suve pečenicu, vrat, kobasicu i pančetu.

To je odlučeno na sjednici Savjeta za dodjelu žiga vizuelnog označavanja crnogorskih proizvoda Dobro iz Crne Gore kojom je predsjedavao predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović.

Donijete su odluke o produženju prava korišćenja ovog žiga cetinjskim kompanijama „Mianja“ za vakumirani pršut u komadu i rezani, „Monstate“ za vakumirani pršut u komadu, te „Martex“ za suvi pršut.

Usvojeni su Izvještaj o radu Savjeta za 2018. sa planom aktivnosti za tekuću godinu.

Amplitudo

Predsjednik Tehničkog komiteta za softver prof. dr Božo Krstajić pojasnio je da je kompanija Amplitudo kandidovala za žig Dobro iz Crne Gore Indigo, web orijentisan program za obradu računovodstvenih podataka, mobilnu aplikaciju za njihovu vizuelizaciju i dostupnost menadžmentu kompanije.

- Ovaj softver pomaže menadžmentu da ima jednostavniji uvid u novčane tokove – objasnio je Krstajić.

Prema njegovim riječima, žig Dobro iz Crne Gore doprinijeće i da se ovaj softver bolje pozicionira na tržištima u okruženju, s obzirom na sličnu računovodstvenu regulativu u regionu.

On je podsjetio da je softver eTenderi kompanije Amplitudo već nosilac žiga Dobro iz Crne Gore.

- Zadovoljstvo je što iz ICT sektora imamo proizvode koji su dobili žig Dobro iz Crne Gore. Amplitudo je to svakako zavrijedio, jer je riječ o komapniji koja stalno unapređuje proizvode i od njih očekujemo još kandidatura za žig – rekao je predsjednik Komore i Savjeta Vlastimir Golubović.

Montecco INC

Predsjednica Tehničkog komiteta za piće prof. dr Radmila Pajović Šćepanović pojasnila je da je kompanija Montecco za žig Dobro iz Crne Gore kandidovala kraft piva koje proizvodi njihova „PG Akademija piva“. Riječ je o pivima IPA „Profesor doktor“, lager „Vrhunski magistar“, dark lager „Vječiti apsolvent“, weisbeer „Čista desetka“, Oktobarfest „Brat dekan“ i kraft pivo u staklenoj ambalaži od 0,33l.

Ona je pojasnila da „kraft pivo“ ili tzv. „zanatsko pivo“, označava proizvode nezavisnih pivara, koji potenciraju kvalitet i aromu. Karakterišu ga kvalitetni prirodni sastojci, tradicionalna načela proizvodnje i odsustvo procesa filtracije i pasterizacije.

- Kompanija Montecco implementira standarde i procedure kontrole kvaliteta i bezbjednosti proizvoda, ima reputaciju na domaćem tržištu, te dobru marketinšku aktivnost – kazala je Pajović Šćepanović.

Martex

Profesorica dr Božidarka Marković, predsjednica Tehničkog komiteta za meso, ribu i prerađevine kazala je da je „Martex“ sa Cetinja kandidovala za žig Dobra iz Crne Gore suve pečenicu, vrat, kobasicu i pančetu, te zatražila produženje prava korišćenja ovog znaka za suvu pršutu.

- Martex je jedna od najstarijih kompanija iz ove branše u Crnoj Gori. Njihov današnji obim proizvodnje iznosi 700 tona raznih proizvoda, od čega 20 odsto izvoze. Dobitnici su brojnih nagrada za kvalitet proizvoda, kako na domaćim, tako i na međunarodnim smotrama i sajmovima – kazala je Marković.

Prema njenim riječima, kompanija Mianja je zatražila produženje prava na korišćenje znaka za vakumirane proizvode Crnogorski pršut u komadu i rezani. Ona je navela da ovo cetinjsko preduzeće godišnje proizvede 200 tona dimljenih proizvoda od mesa. Visok kvalitet njihovog pršuta potvrđen je brojnim nagradama, između ostalog peharom i zlatnim medaljama Novosadskog sajma 2018.

Monstate je takođe zatražio produženje prava korišćenja žiga za vakumirani pršut u komadu. Riječ je o kompaniji sa godišnjim obimom proizvodnje od 60 tona, od čega 25 odsto plasira kroz izvoz. U fokusu njihove poslovne strategije je orijentacija na kvalitet proizvoda, koji se dostiže implementacijom svih standarda dobre proizvođačke prakse i implementacijom HACCP sistema.

- Na osnovu ispunjenosti svih potrebnih standarda, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je proizvodni pogon kompanije Monstate svrstala u objekte prve kategorije za djelatnost prerada mesa – proizvodnja proizvoda od mesa – rekla je Marković.

Izvještaj i Program rada

Potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović podsjetila je da je projekat Dobro iz Crne Gore pokrenut 2009. godine u cilju afirmacije kvalitetnih domaćih proizvoda i njihovog uspješnijeg tržišnog učešća. Kolektivni žig Dobro iz Crne Gore registrovan je kod Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore i Međunarodne organizacije za zaštitu prava intelektualne svojine u Ženevi.

Desetogodišnje iskustvo i spremnost svih aktera u lancu proizvodnje i potrošnje - države, udruženja, proizvođača, trgovaca, potrošača, kroz turizam, te udruživanje sredstava i zajedničke akcijame, u 2018. godini su rezultirali pokretanjem šireg djelovanja kroz akcije „Kupujmo domaće“ i „Domaći ukusi”.

- Pravo korišćenja žiga Dobro iz Crne Gore do kraja 2018. godine steklo je 19 kompanija, za 92 proizvoda, a danas ih je 21 sa 103 proizvoda – kazala je Filipović.

Ona je navela da je značajna pažnja posvećena medijskoj promociji projekta, domaćih proizvoda i proizvođača, što je doprinijelo njihovom boljem tržišnom pozicioniranju.

Domaći proizvodi i nosioci žiga Dobro iz Crne Gore su promovisani na sajamskim nastupima koje je Komora realizovala u Budvi, Novom Sadu, Celju, Prištini i Tirani, a organizovano je 56 edukativnih aktivnosti sa njegovim nosiocima.

- U 2019. godini, aktivnosti u realizaciji projekta Dobro iz Crne Gore biće usmjerene na podsticanje tržišnog učešća domaćih proizvoda. Podsticaj za povećanje kvaliteta proizvoda, a posebno povezivanje primarne proizvodnje i prerade, kao i odgovarajući oblik zaštite porijekla mogu u značajnoj mjeri povećati šanse za plasman poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na domaćem tržištu, naročito kroz sektor turizma – ocijenila je ona.

Potpredsjednica je predložila da se oformi tijelo sačinjeno od nosilaca žiga koje bi kvartalno analiziralo urađeno i trasiralo njihove potrebe od projekta. Nakon obnove registracije kod Zavoda za intelektulnu svojinu Crne Gore, u 2019. godini će na temeljima desetogodišnjeg iskustva biti preispitana akata i postupci kako bi postavljeni ciljevi bili što efikasnije realizovani i oblasti usluga posvećena odgovarajuća pažnja.

Član Savjeta prof. dr Milan Perović podržao je aktivnosti na projektu Dobro iz Crne Gore i ocijenio da je potrebno da nosioci žiga budu u fokusu kada se razmatraju laureati nagrada za poslovanje koje se dodijeljuju u našoj zemlji. Time bi se, smatra on, ujedno doprinijelo afirmaciji malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori. Takođe, ocjenjuje da je potrebno više raditi na promociji izvoznih proizvoda, pri čemu se mogu iskoristiti iskustva zemalja u okruženju.

Radosav Babić, direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, izrazio je podršku projektu Dobro iz Crne Gore i kampanjama Kupujmo domaće i Domaći ukus. On je najavio da će tokom 2019. godine biti realizovan program podsticanja izvoza čime će preduzeća dobiti podršku za predstavljanje svojih proizvoda na sajmovima.

Predsjednik Komore Golubović je podsjetio da je prethodne godine ova asocijacija organizovala predstavljanje crnogorskih proizvoda na zajedničkom štandu u Novom Sadu, Tirani, Prištini i Celju u saradnji sa resornim ministarstvima i Investiciono razvojnim fondom. Najavio je da je Crna Gora ove godine zemlja partner na sajmu u Celju. Takođe je kazao da Komora dodjelom svojih godišnjih nagrada afirmiše crnogorska preduzeća te da su među laureatima brojni nosioci žiga Dobro iz Crne Gore, što će biti i ubuduće. Ovogodišna dodjela Nagrade Privredne komore biće organizovana 19. aprila u Vili Gorica.

Kako se u 2019. godini navršava decenija projekta Dobro iz Crne Gore, Savjet će biti domaćin skupa kojim će se prigodno obilježiti ovaj jubilej.