You are here

Dualno obrazovanje - trista đaka uči u 97 kompanija

16/10/2017

Od ove školske godine po sistemu dualnog obrazovanja – kroz rad kod poslodavca uz nadoknadu - učiće skoro 300 đaka, i to u 97 renomiranih kompanija poput Hiltona, France, Splendida, Centre Vila, Toščelika, Adriatik Marinasa, Kalampera, Mercedes Benza, Renoa, Škode, Fiata, Opela i mnogih drugih. Ovo je rečeno na sastanku ministra prosvjete sa predstavnicima škola i poslodavaca, 16. oktobra 2017. godine, povodom početka dualnog obrazovanja u Crnoj Gori.

Od ukupnog broja djece koja pohađaju treći stepen, 40% njih je uključeno u dualni sistem koji podrazumijeva da učenici prve godine od pet radnih dana u sedmici, jedan provode kod poslodavca, druge godine dva i treće tri dana, i za to dobijaju naknadu.

Obrazovni programi u dualnom obrazovanju su kuvar, konobar, automehaničar, frizer, zavarivač, instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije, elektroinstalater, pekar, prodavač, monter telekomunikacionih sistema, poslastičar, bravar, autoelektričar i obrađivač plemenitih metala.

Kroz praktično obrazovanje učenici ne razvijaju samo manuelne vještine, već stiču sposobnost timskog rada, snalaženja u novim i nepoznatim situacijama, sposobnost rješavanja problema”.

Ministar prosvjete Damir Šehović je rekao da u ovom vidu obrazovanja ove godine učestvuje 17 škola iz 12 crnogorskih opština, i to sa 14 programa tj. smjerova. Smatra da je gotovo izvjesno da će ti učenici po završetku škole zasnovati radni odnos, jer će steći praktično znanje shodno potrebama tržišta i poslodavaca.

Predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković istakao je da je pravo rješenje što poslodavci učestvuju u obrazovanju kadra, kao i da je ogroman napredak činjenica da prvi put u dualnom obrazovanju učestvuje ovoliki broj renomiranih kompanija koje imaju zavidne kapacitete, a pritom nijesu samo iz uslužnih, već i drugih djelatnosti, poput prehrambene industrije ili drvoprerade.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović naveo je da je zadovoljan što se dualno obrazovanje sistemski sprovodi, te da se hotel Splendid sa zadovoljstvom odazvao pozivu za učešće u obuci učenika. Prema njegovim riječima, turizam je vrlo specifična branša za koju je potreban vrhunski obučen kadar.

Vlasnik “Normal Company” Žarko Burić smatra da je glavni izazov kroz ovakvo obrazovanje dobiti kadar koji će vrhunski obavljati posao. Ukazao je na, kako tvrdi, problem hiperprodukcije fakultetskih diploma koji rezultira nezadovoljstvom kako mladih tako i poslodavaca. Rješenje upravo vidi u dualnom obrazovanju i očekuje da će u narednom periodu ono dati puni rezultat.

Vlasnik “Meso-promet” kompanije Hilmija Franca smatra da je važnost dualnog sistema u činjenici što je praktično obrazovanje osnov za kasnije zaposlenje zbog povezivanja sa poslodavcima, te sticanja upotrebljivih znanja.

Dualno obrazovanje, tj. učenje u školi i rad kod poslodavca realizuje se na način da Centar za stručno obrazovanje kontroliše materijalno-tehničke i kadrovske uslove koje mora da ispuni poslodavac da bi mogao obrazovati učenika. Zatim učenik potpisuje individualni ugovor sa poslodavcem. Formirano je radno tijelo koje će pratiti realizaciju.

Zemlje koje u saradnji sa poslodavcima realizuju praktično obrazovanje, poput Njemačke, Švajcarske, Austrije i Danske, bilježe nizak nivo opšte nezaposlenosti i nezaposlenosti mladih. 

Izdvajamo