You are here

Preduzetništvo mladih

12/09/2019

Privredna komora Crne Gore je, u saradnji sa Unijom mladih preduzetnika, organizovala predavanje na temu „Preduzetništvo mladih 12. septembra 2019. godine.

Uvodne riječi imali su prof. dr Mladen Perazić, direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet u Privrednoj komori Crne Gore i Uroš Bulatović, Unija mladih preduzetnika.

Predavač je bio prof. dr Simon Stockley sa Univerziteta Cambridge gdje predaje preduzetništvo više od dvadeset godina i direktor je programa „Management of Technology and Innovation“.

Dr Perazić je potencirao značajne benefite koje donosi preduzetništvo.

- Unapređenje motivacije i znanja mladih o preduzetništvu i pokretanju sopstvenog biznisa, kao i razvoj preduzetničke kulture, u značajnoj mjeri doprinosi ubrzanju ekonomskog progresa. Istovremeno, razvoj preduzetničkih znanja, vještina i kompetencija kod mladih utiče na povećanje njihove zapošljivosti - naveo je Mladen Perazić.

On je podsjetio na istraživanja koja pokazuju da bi više od polovine mladih radije radilo za sebe nego za poslodavca, dok njih trećina razmišlja o pokretanju sopstvenog biznisa. Ipak, na takav korak se ne odlučuju zbog suočavanja sa različitim barijerama na koje nailaze na putu od razvoja biznis ideje do njene realizacije.

- Iz tog razloga je veoma važno napraviti dobar preduzetnički ekosistem koji podrazumijeva prije svega, uređen sistem međusobno povezanih aktera: preduzetnika, drugih pojedinaca, organizacija i institucija na nacionalnom nivou. Osnovna svrha ovakvog sistema je podrška i podsticanje preduzetničkih aktivnosti - rekao jeMladen Perazić.

Uroš Bulatović je izrazio zadovoljstvo što su učesnici seminara u prilici da od respektabilnog profesora Stoklija, koji ima bogato iskustvo u oblasti preduzetništva, saznaju preduslove, najbitnije faktore i načine za uspješno vođenje biznisa.

- Informacije i znanje koje dobijamo pomoći će nam da proširimo vidike, vodimo uspješnije biznise i u budućnosti ostvarimo kvalitetne kontakte i saradnju. Iskustvo koje Sajmon Stokli ima je impresivno i on želi da ga prenese učesnicima seminara - kazao je Bulatović. 

Profesor Simon Stockley je izrazio zadovoljstvo što boravi u Crnoj Gori i Privrednoj komori. Posebno je potencirao važnost razgovora sa mladim ljudima, budućim preduzetnicima sa kojima je razmijenio iskustva i informisao ih o najbitnijim faktorima za pokretanje i vođenje uspješnog biznisa.

Upoznao je učesnike seminara da univerzitet Kembridž uveliko doprinosi razvoju istoimenog grada u kome nema nezaposlenih. Kembridž je jedan od najprestiznijih univerziteta u svijetu koji školuje stručnjake u različitim oblastima ekonomije, a vodeći sektor je ICT .

Stokli je podsjetio na jednu od najboljih definicija preduzetništva koju je dao svjetski poznati profesor sa Harvarda, Howard II Stevenson. Prema njegovom mišljenju "preduzetništvo je nastojanje da se iskoristi šansa, bez obzira na resurse koji se trenutno posjeduju".

Dobra ideja je najbitnija za pokretanje biznisa, koju, najčešće, ima jedan od stotinu ljudi. Ipak, svaka poslovna ideja nije predodređena za uspjeh. 

- Poznato je da u prvoj godini 90 odsto započetih poslova propadne jer nije odabran pravi biznis model. Uz ovo, razlog poslovnog neuspjeha je najčešće odustajanje biznis partnera od posla - rekao je profesor.

On je apostrofirao da je veoma bitno da mladi preduzetnici uvažavaju i primjenjuju savjete uspješnih poslovnih ljudi koji su im generacijski bliski.

- Neophodno je da se početnici u biznisu sa njima povezuju - naveo je Stokli.

Uspješni preduzetnici su svi koji kreativno osmisle i razvijaju svoju biznis ideju, a preduslov su kvalitetno obrazovanje, dobri mentori, ljudski resursi te finansijski, intelektualni i socijalni kapital. Problem je u tome što banke najčešće ne žele da finansiraju start up jer je to za njih rizično.

- Zato je mladima dobra šansa da se oslone na podršku biznis anđela i fokusiraju na dobijanje grantova i sredstava iz evropskih fondova. Ne može se očekivati uspjeh ukoliko računamo samo na jednog partnera, pa je veoma bitno umrežiti se, uspostaviti kontakte sa biznismenima i te veze razvijati. Važni su reputacija i povjerenje poslovnih ljudi- smatra Stokli.

Profesor je potencirao činjenicu da su svi uspješni studenti Kembridža, koji su se ostvarili u biznisu, iskazali svoju odgovornost prema društvenoj zajednici, što je nepisano pravilo ovog čuvenog univerziteta. Oni su dali doprinos ulaganjem u radna mjesta, unapređivanjem standarda i realizacijom društveno odgovornih projekata.

Kad je pak riječ o preduzetništvu u Crnoj Gori ključno je da se budući mladi biznismeni uključe u kvalitetno obrazovanje i edukuju o ovoj oblasti.

- Neophodno je da se u vašoj zemlji snažnije razvija preduzetnički duh kako bi mlada populacija blagovremeno bila upoznata sa značajem ove oblasti i uključila se u biznis.

Potrebno je reći da je ovaj skup obilježila i veoma kvalitetna diskusija u kojoj su učestvovali brojni crnogorski uspješni mladi preduzetnici. Oni smatraju da je od izuzetnog značaja da se preduzetništvo uči od malih nogu, razvijaju biznis ideje, upoznaje tržište i za start up dobije podrška nadležnih institucija i banaka.

Na kraju, iz bogate biografije profesora Stockley izdvojićemo da je prije preduzetništva radio kao korporativni bankar. Takođe je bio gostujući saradnik za strategiju i inovacije na Univerzitetu Notre Dame (Indiana) i ISM u Parizu. Radio je kao konsultant na preko 150 tehnoloških poduhvata, koji su postigli komercijalni uspjeh. Njegova specifična područja stručnosti uključuju dinamiku preduzetničkih timova i finansiranje biznis poduhvata u ranoj fazi.