You are here

Profesionalni pristup obavezama

05/11/2019

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Sekretarijatom za preduzetništvo Glavnog grada Podgorice, 5. novembra 2019. organizovala je seminar: Profesionalni pristup obavezama u savremenom poslovanju".

Tokom seminara, učesnici su bili u prilici da sagledaju razvoj i proces profesionalnog pristupa u savremenom poslovanju iz tri ugla: stvaranje organizacione kulture i prihvatanje promjena, liderska pozicija i upravljanje sobom kroz pristup obavezama i kanalisanje stresa. Takođe, predstavljene su vještine neophodne za unaprijeđenje kompetencija zaposlenih.

Predavačica je bila Ivana Malović, a učesnicima skupa obratili su se Ksenija Đukanović, predstavnica Privredne komore Crne Gore i Kemal Grbović, sekretar Sekretarijata za preduzetništvo Glavnog grada.

Ksenija Đukanović je kazala da raduje činjenica što edukativne aktivnosti konstantno izazivaju veliko interesovanje predstavnika kompanija i institucija. Zahvalila je na podršci predstavnicima Glavnog grada, sa kojim Privredna komora baštini izuzetno kvalitetnu saradnju. Dodala je da ova i slične edukacije, posebno sada, dobijaju na značaju, jer su promjene na tržištu veoma česte.

- Savremeno poslovanje karakteriše sve veća konkurencija na tržištu u svim djelatnostima. Bilo bi dobro da poslovanje usklađeno sa savremenim standardima karakteriše inovativnost, kreativnost, fleksibilnost i preciznost - rekla je Đukanović.

Kemal Grbović je konstatovao da seminar uveliko pomaže da se shvate i sagledaju aktuelni procesi u profesionalnom pristupu obavezama. Nova znanja, koja se stiču na edukacijama, pomažu da se prepoznaju dobre prilike u biznisu i najbolja poslovna rješenja.

- Ubrzani ekonomski razvoj u svijetu, tehnološki napredak, globalizacija i potrebe tržišta za promjenama u strateškom pristupu savremenom poslovanju, u sve većoj konkurenciji, zahtijevaju drugačiju organizaciju i upravljanje procesima kroz profesionalni pristup obavezama. Zato je neophodno kvalitetno obrazovanje i sticanje odgovarajućih vještina - kazao je Grbović.

Ivana Malović je magistrica međunarodne ekonomije, biznis trenerica i savjetnica iz oblasti poslovanja. Sertifikovana je konsultantkinja, profesionalni trener i NLP trenerica po metodologiji European Coaching Association.

Malović je ukazala da je fokus ove značajne teme profesionalac, odnosno njegove karakteristike. Veoma je važno kako on pristupa poslovnim obavezama, na koji način rješava situacije, koliko je istrajan i dosljedan, koliko zna i kako prenosi profesionalne ciljeve.

- Poručujem da stvaramo organizacionu kulturu i klimu, jer će u suprotnom ona nas da stvara. Stvaraće je različiti pristupi i onda je logično da nastaju drugačiji, a samim tim neprofesionalni pristupi. Kada imamo jasno definisane standarde i pravila, učimo našeg zaposlenog da se ponaša u tom sistemu vrijednosti koji je propisan. Na taj način zaposleni pristupa ozbiljno, prilagođava se i unaprijeđuje svoje vještine, koje su mu neophodne da bude profesionalac i prati sisteme koji daju rezultat. Svaka promjena je proces, pa je potrebno vremena i istrajnosti, kako kod pojedinca, tako i sistema - navela je Malović.

Malović dodaje, na osnovu sopstvenog iskustva, koje se odnosi na praćenje profesionalnog pristupa obavezama u savremenom poslovanju, može reći da uglavnom crnogorske kompanije prepoznaju neophodnost promjena i značaj ove teme za poslovanje.

- Neki privrednici uveliko prate svjetske trendove, dok ima onih kojima treba vremena da usvoje nove i predložene strategije - riječi su Ivane Malović.

Asocirajući na važnost transparentnosti i stalnog proširivanja i prenošenja znanja, ona je podsjetila na poznati stav Indire Gandi koja je jednom prilikom pitala: „Da li se pozdravljate stisnutom šakom ?“

- Budimo otvoreni, slušajmo prijedloge, učimo mlade generacije primjerom kako izgleda profesionalac, kakav je njegov stav i koliko je posvećen poslu - saopštila je predavačica.

Prema njenim riječima, profesionalni rezultat onih koji imaju jasne ciljeve, koji unaprijeđuju sebe i svoje timove, okruženje, koji su disciplinovani u istrajnosti, mora biti dobar.

Malović je, takođe, primijetila da su strane kopropracije, iz različitih djelatnosti, u našu zemlju donijele i dobre prakse tako da edukuju zaposlene, razvijaju njihove vještine, stvaraju organizacionu kulturu i klimu koja „pravi" profesionalce.

Na seminaru je i preko brojnih praktičnih primjera predstavljena ova značajna tema, a učesnici, predstavnici kompanija i institucija, imali su priliku da u komunikaciji sa predavačicom rasvijetle brojne dileme iz ove oblasti.