You are here

Ključ uspjeha - filozofija brenda Coca Cola

15/03/2012

Kako više prodati, biti prepoznatljiv na domaćem i stranom tržištu, iz iskustva jednog od najprepoznatljivijih svjetskih brendova, teme su okruglog stola Ključ uspjeha – filozofija brenda Coca-Cola koji je 15. marta 2012. godine organizovala Privredna komora Crne Gore.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović, pozdravljajući predstavnike Coca-Cole i brojne domaće privrednike, kazala je da je organizovanje ovog okruglog stola, posebno mogućnost razmjene iskustava sa predstavicima vodećeg svjetskog brenda kao što je Coca - Cola, za Komoru „doprinos snaženju istinskog kvaliteta u crnogorskoj privredi da doživi punu afirmaciju i tržišnu verifikaciju, u zemlji i inostranstvu”.   
- Crna Gora ima kompanije sposobne da stvore proizvode vrhunskog kvaliteta, verifikovanog i priznatog od eminetnih međunarodnih stručnjaka u većoj mjeri i obimu nego što je njihovo tržišno učešće. U identifikovanju, promovisanju, stimulisanju ekspanzije i tržišnoj potvrdi tog kvaliteta Komora ima svoju prirodnu ulogu. Zato je prije tri godine pokrenula realizaciju projekta „Dobro iz Crne Gore”, čija je suština brendiranje domaćeg kvaliteta – kazala je potpredsjednica Filipović.
Regionalni direktor kompanije Coca-Cola Nataša Đurđević naglasila je da je okrugli sto jedna od aktivnosti kroz koju ta kompanija daje doprinos razvoju i unapređenju crnogorske privrede. Prema njenim riječima, brendovi se ne stvaraju preko noći, već su „rezultat postojanog i upornog rada na pažljivom planiranju i njegovanju”.
- Više nije dovoljno da imate najkvalitetniji proizvod, povoljne cijene, najbolju distributivnu mrežu ili promociju. Važna je percepcija potrošača. Snaga brenda i ključ uspjeha zavisi od pozicije koju brend ima u odnosu na ostale brendove, ali ne na policama u prodavnicama, već u svijesti potrošača - ocijenila je Đurđević.
Ona je podsjetila da je upravo Coca-Cola prvi put upotrijebila kupon kao sredstvo podsticanja prodaje, napravila prvi 6-pack, razvila frižider sa otvorom na vrhu za mjesto prodaje.
Coca-Cola je osnovana prije 125 godina u Atlanti, i već 11 godina predstavlja najvrijedniji brend na svijetu, od kada je kompanija Interbrand počela da procjenjuje vrijednost brenda. Coca-Cola je danas vlasnik čak 15 brendova vrijednijih od milijardu dolara.