You are here

Nacionalni dan Crne Gore na EXPO 2015

22/05/2015

Crnogorski nacionalni dan na svjetskoj izložbi EXPO Milano 2015 obilježen je na praznik nezavisnosti naše zemlje – 21. maja. 

U zvaničnoj delegaciji naše zemlje bili su predsjednik države Filip Vujanović, ministri i diplomate, predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković, te predstavnici crnogorskih kompanija.

Na prostoru Biomediteranskog klastera upriličen je bogat multimedijalni program tokom kojeg je između ostalog predstavljena raskoš crnogorske muzičke baštine kroz izvođenja jednog od najboljih klasičnih gitarista na svijetu Miloša Karadaglića, te poznatog instrumentaliste Vladimira Maraša, njegovog benda i gostiju.

Predsjednik Vujanović je istakao da je Crna Gora posvećena očuvanju harmonije prirode i čovjeka.

- Sve ovo Crna Gora ima zahvaljujući izuzetnom geografskom položaju koji joj je obezbijedio ljepotu prirode ali i vanredno vrijednu kulturnu baštinu jer je pozicijom raskrsnice puteva istoka i zapada, Mediterana i centralne Evrope, u dugoj i bogatoj istoriji dobila riznicu kulture sa sadržajima ilirske, grčke, rimske, vizantijske, islamske i slovenske civilizacije - kazao je Vujanović.

Izrazio je zadovoljstvo saradnjom Crne Gore sa zemljom domaćinom EXPO-a Italijom.

- Voljeli bismo da unaprijedimo saradnju u državnim projektima, prije svega evropskim i evroatlanskim integracijama. Mislim da Italija treba da doprinese stabilnosti zapadnog Balkana, a u tome će uspjeti ako podrži Crnu Goru na putu ka NATO-u - rekao je Vujanović.

On je pozvao sve da posjete crnogorski paviljon i uvjere se u velike potencijale naše zemlje.

Generalni komesar izložbe Bruno Antonio Paskvino naglasio je da je naša zemlja, pored privlačenja stranih investicija, napravila veliki uspjeh na polju integracija. Pozvao je italijanske investitore da i dalje ulažu u Crnu Goru.

- Crna Gora je zemlja velikih mogućnosti. Postigli ste puno u krucijalnim sektorima i napravili veliki uspjeh na polju integracija. Veze naše dvije države su čvrste, istorijske. Italija je drugi po redu strani ulagač u vašu državu i mi ćemo i dalje biti vaši strateški partneri - kazao je Paskvino.

Crna Gora, na izložbi EXPO Milano 2015, sa Albanijom, Alžirom, Egiptom,Grčkom, Libanom, Maltom, San Marinom, Srbijom i Tunisom, učestvuje u Biomediteranskom klasteru. Uz moto “Mala zemlja velikih mogućnosti”, crnogorski paviljon će u šestomjesečnom periodu predstaviti našu zemlju kao destinaciju čija je odlika spajanje zdrave organske hrane sa principom ekološke održivosti, kao zemlju koju vrijedi posjetiti i državu koja je atratktivna za investiranje. Generalni komesar Crne Gore na ovoj izložbi je potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić.

EXPO Milano 2015, okupio je 147 zemalja učesnica. Tema svjetske izložbe je “Hraniti planetu, energija za život” pa nacionalni paviljoni, uz izuzetna arhitektonska rješenja i tehnološke inovacije daju prijedloge praktičnih koraka za smanjivanje neravnoteže u proizvodnji, distribuciji i konzumaciji hrane u svijetu, u kontekstu održivog razvoja i promovisanja novih stilova ishrane i života.