You are here

Otvoren EXPO 2015 u Milanu

02/05/2015

U petak, 01. maja 2015. godine svečano je otvorena najveća svjetska univerzalna izložba „EXPO“ koja se ove godine održava u Milanu, a traje do 31. oktobra, i koja u centar zbivanja postavlja temu HRANITI PLANETU, ENERGIJA ZA ŽIVOT. Na ovogodišnjoj svjetskoj izložbi učestvovuje 145 zemalja, tri međunarodne organizacije i jedna nevladina organizacija. 

Otvaranje je okupilo brojne predstavnike vlada država iz cijelog svijeta, umjetničkog, naučnog i kulturnog svijeta kao i predstavnike velikog broja svjetskih medija. Crnu Goru na svečanom otvaranju predstavljao je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović, koji je i predsjednik Organizacionog odbora za pripremu nastupa Crne Gore na Izložbi, kao i ambasador Crne Gore u Republici Italiji, Nj.E. Antun Sbutega.

Učešće na najznačajnijoj svjetskoj izložbi, Crna Gora je uzela treći put. Nakon Liježa 1905. godine gdje se Crna Gora istakla elegantnošću i ukusom, Šangaja gdje je Crna Gora odisala modernošću, u Milanu će pokazati svu svoju jedinstvenost spajajući tradiciju sa modernim.

Domaćini prvim posjetiocima u crnogorskom paviljonu, bili su uz nacionalnog komesara Ivana Saveljića, potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović, ambasador Nj.E. Antun Sbutega, i arhitekta paviljona, Marko Brajović. „Crnogorski paviljon na svjetskoj izložbi EXPO 2015 u Milanu biće sofisticirana i savremena vizija naše zemlje. On će predstavljati spoj tradicionalnog i modernog, gdje je rješenje oblika i atmosfere preuzeto iz njene tradicije i prirodnih ljepota, a predstavljeno kroz moderne tehnologije“ istakao je Lazović. Brajović je dodao da je poseban akcenat stavljen na prostor koji će imati reprezentativni karakter sa tipičnim elementima identiteta, koji reflektuju i valorizuju vrijednosti i posebnosti crnogorskog regiona.

Sa motom  nastupa ''Mala zemlja velikih mogućnosti'', crnogorski Paviljon će u šestomjesečnom periodu predstaviti specifičnost naše ponude, koja se odlikuje u spajanju zdrave organske hrane sa principom ekološke održivosti. To je naglasio nacionalni komesar Crne Gore na EXPO izložbi i potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, Ivan Saveljić.

“Nakon dvije godine intenzivnog rada na pripremi nastupa na EXPO-u, danas je i naš Paviljon otvorio vrata posjetiocima. On sadrži sve elemente koji će, nadamo se, doprinijeti da svi oni koji ga posjete ponesu sa sobom upravo sliku koju smo i htjeli da im prikažemo. To je spoj tradicionalne i moderne Crne Gore, povezan na jedan nov i drugačiji način, a koji smo, tako reći zacrtali Tematskom izjavom, pripremajući se za nastup naše zemlje na EXPO-u. Namjera je bila prikazati Crnu Goru kao ekološku državu, turističku destinaciju, te zemlju koja može puno da pruži. To je sadržano i u našem motu, rekao je Saveljić .

On je izrazio zadovoljstvo je što je posao uspješno završen, naglašavajući: Ovom uspjehu posebno je doprinijela Privredna komora Crne Gore, koja je bila u ovo uključena i na ovom projektu predano radila dvije godine, kao i saradnici iz Vlade koji su se kasnije uključili, dajući svakako važan doprinos da posao bude završen na vrijeme.

Tokom pripreme trudili smo se da što više institucija i pojedinaca bude uključeno u taj proces, što je pomoglo da imamo paviljon koji predstavlja jedan kompaktan prikaz Crne Gore, kao i da se planiraju i osmisle aktivnosti koje ćemo, nadam se, realizovati tokom trajanja Izložbe, naglasio je Saveljić.

Nacionalni dan Crne Gore na EXPO 2015 biće 21. maj, a obilježiće se uz crnogorsku tradicionalnu muziku u modernom ruhu, uz prigodan program i nastup Miloša Karadaglića. Tokom šestomjesečnog trajanja svjetske izložbe u Milanu, u kontinuitetu će se, svakodnevno, organizovati različita dešavanja i manifestacije.

Podsjetimo, EXPO je svjetska univerzalna izložba, koja se održava od 19. vijeka, svakih pet godina. Prvi EXPO održan je u Londonu 1851. godine, poslednji 2010. godine u Šangaju. Svjetska izložba predstavlja platformu koja pruža mogućnosti dijaloga između država i institucija o globalnim temama koje su značajne za cijeli svijet. Predstavlja najprestižniji događaj gdje sve države svijeta demonstriraju svoja najnovija naučna tehnička, tehnološka i ekonomska dostignuća.

Crna Gora se na ovogodišnjoj izložbi predstavlja u okviru tematskog klastera, Bio–Mediteran (postoji 9 tematskih klastera koji su grupisani prema tematsko – geografskom identitetu i prema vrsti hrane. Crna Gora je prepoznata, ne samo kao dio geografskog, već istorijskog i socio-kulturološkog nasljeđa Mediterana koji spaja tri kontinenta: Evropu, Afriku i Aziju. Ova regija je pravi primjer preklapanja istorije, civilizacija i prirodnog okruženja, koje je taložilo vrijeme, a gdje je hrana odigrala ključnu ulogu u očuvanju jedinstvenog kvaliteta ovog područja, a kako su vjekovi proticali, oblikovan je širok spektar tradicije objedovanja, baziranim na lokalnim izvorima kao što su žitarice, masline i grožđe. „Crna Gora svjedoči kao spomenik ovog društveno-istorijskog procesa i predstavlja simbol različitosti i multikulturalnosti, koje u današnjem vremenu globalizacije dobija nove obrise i privlači pažnju svjetske javnosti“ istakao je ambasador Sbutega. U bio-mediteranskom klasteru, koji će biti i najveći na EXPO-u, pored Crne Gore učestvuju Albanija, Alžir, Kipar, Egipat, Grčka, Liban, Libija, Malta, Maroko, Srbija i Tunis.

Očekuje se da se kroz susrete, koji će biti organizovani tokom trajanja Izložbe, doprinese prepoznatljivosti Crne Gore kao destinacije koja pruža velike mogućnosti za investicije u turizam, poljoprivredu i druge sektore.