You are here

Crna Gora zemlja partner 52. MOS-a u Celju

15/09/2019

Međunarodni sajam preduzetništva – MOS održan je 52. put u slovenačkom gradu Celju, od 10. do 15. septembra 2019. godine. Crna Gora je zemlja partner ove veoma značajne manifestacije koja okuplja više od 1.500 izlagača iz 34 države, te privlači preko 100.000 posjetilaca.

Četrdeset crnogorskih izlagača – iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma, energetike, metaloprerade, saobraćaja i drugih djelatnosti, kao i institucije, predstavilo je proizvode i usluge na zajedničkom izložbenom prostoru površine 525 kvadrata. Njihov nastup organizovala je Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom turizma i održivog razvoja, Ministarstvom kulture, Ministarstvom vanjskih poslova, Investiciono-razvojnim fondom i Nacionalnom turističkom organizacijom. Učestvovanje na MOS-u omogućil je kvalitetnu prezentaciju proizvoda, sticanje novih poslovnih kontakata, te kvalitetnije pozicioniranje crnogorskih brendova i mogućnost rasta izvoza.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović govorili su na otvaranju Sajma. Među brojnim uglednim zvanicama, prisustvovali su crnogorski ambasador u Ljubljani Vujica Lazović i počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač.

Predsjednik Privredne komore Golubović je istakao da je cilj crnogorskog nastupa, kao zemlje partnera, unapređenje međukompanijske, pa time i ukupne ekonomske saradnje.

- Nema sumnje da za unapređenje te saradnje naše poslovne zajednice imaju osnovu u odličnim međudržavnim i političkim odnosima – smatra Golubović.

Ocijenio je da su od obnove crnogorske nezavisnosti slovenačke kompanije percipirale Crnu Goru kao destinaciju povoljnu za širenje poslovnih aktivnosti. One su, pored kapitala, donijele tehnologiju, pozitivnu praksu, know-how i evropske poslovne običaje.

- Neke od najproduktivnijih i najbolje ocijenjenih investicija u Crnoj Gori potekle su baš sa slovenačkog tržišta, a siguran sam da će ih u periodu pred nama biti još, posebno u oblastima poljoprivrede, energetike i turizma – rekao je Golubović.

Naglasio je da su crnogorske kompanije iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u posljednjoj deceniji značajno modernizovale proizvodnju, usaglašavajući je sa zahtjevima visokih standarda kvaliteta, te, zahvaljujući tome, pronašle mjesto na međunarodnom tržištu, a neke dobile i evropski broj.

- Proizvođači iz Crne Gore su spremni da zadobiju povjerenje potrošača u Sloveniji i ponude im robe proizvedene u skladu sa evropskim standardima, za koje sa ponosom možemo da kažemo da su „Made in Montenegro“ – saopštio je Golubović.

Nakon što je predstavio Crnu Goru kao elitnu turističku destinaciju koja postiže rekordne rezultate i privlači najpoznatije svjetske brendove, prvi čovjek Komore je kazao da predstoji intenzivnija valorizacija potencijala sjevera naše države za ovu djelatnost, čemu mogu doprinijeti pozitivna iskustva Slovenije.

Puštanje u rad podmorskog energetskog kabla između Italije i naše države pozicioniraće Crnu Goru kao važno elektroenergetsko čvorište Regiona, pa Golubović poziva slovenačke kompanije da investiraju u našu energetiku i iskoriste benefite realizacije tog projekta.

- Potencijal za privrednu saradnju postoji i na polju izgradnje infrastrukturnih objekata, digitalizacije, zelene ekonomije i drvoprerade – smatra Golubović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić ocjenjuje da je 52. MOS potvrda dugogodišnje uspješne saradnje između Crne Gore i Slovenije, a prvenstveno privrednika.

- U prilog tome govori i ostvarena spoljno-trgovinska razmjena između Crne Gore i Slovenije, koja je na kraju 2018. godine iznosila ukupno 85.067.747 eura, što je utrostučeni iznos u odnosu na 2015. godinu, kada je iznosila 25.007.060 eura. Priliv SDI od strane slovenačkih preduzeća u Crnoj Gori na kraju 2018. godine iznosio je 13,084 mil eura – kazala je ministarka Sekulić.

Ona je naglasila da je crnogorska ekonomija brzo rastuća, sa stopom od blizu pet odsto nekoliko godina zaredom. Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i IRF-om realizuje veliki broj razvojnih programa. Predstavnici privrede su ti koji donose privredni rast. Zato Vlada Crne Gore posebnu pažnju posvećuje podsticanju preduzetništva i obezbjeđivanju povoljnijeg poslovnog ambijenta za domaće i inostrane kompanije. Kao rezultat toga, posljednjih sedam godina bilježi se kontinuiran rast broja mikro, malih i srednjih preduzeća te zaposlenih u njima. U 2018. godini registrovano 59,03% više preduzeća u odnosu na 2011. godinu, dok je ukupan broj zaposlenih povećan za 30,54%.

Posebna pažnja posvećuje se međunistitucionalnoj saradnji i usvajanju primjera dobre prakse Republike Slovenije, ali i partnerstvima crnogorskih i slovenačkih preduzeća, navodi ministarka. U okviru projektnih aktivnosti Evropske mreže preduzetništva, kojom koordinira Ministarstvo ekonomije, sarađuje se sa partnerima EEN Slovenija, naročito sa koordinatorom slovenačkog konzorcijuma, Institutom Jozef Stefan iz Ljubljane. Takođe, tu su i Privredna i Zanatska Komora Slovenije, Razvojna Agencija Maribor, SPIRIT Slovenija iz Kopra i druge. Dugogodišnja partnerska saradnja se realizuje kroz pomoć u traženju partnera crnogorskim preduzećima za apliciranje na nekom od projekata iz EU fondova; promociji crnogorskih preduzeća; aktivno učestvovanje na međunarodnim bilateralnim poslovnim susretima koje organizuju EEN partneri; kao i razmjeni informacija i iskustva na polju internacionalizacije. 

 

- Duboko sam uvjerena da će privrednici na ovogodišnjem sajmu i poslovnom forumu uspostaviti nove kontakte i intenzivirati dosadašnju već uspješnu saradnju, kao i da ćemo u narednim godinama bilježiti njen rast – kazala je Sekulić.

Izvršni direktor celjskog sajma Robert Otorepec je izrazio očekivanje da će partnerstvo sa Crnom Gorom doprinijeti produbljivanju političke, ekonomske i kulturne saradnje između naše dvije zemlje.

Gradonačelnik Celja Bojan Šrot istakao je značajnu ulogu tog grada u ekonomiji Slovenije, te izrazio očekivanje da će privrednici iskoristiti brojne prilike koje MOS nudi za uspostavljanje poslovnih partnerstava.

Predsjednik Zanatske komore Branko Meh saopštio je da je mala privreda motor slovenačke ekonomije. Prema njegovim riječima, preduzetnici traže podsticaje i otklanjanje birokratskih barijera, te zaključio da, ukoliko je dobro privredi, dobro je svim građanima.

Predsjednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup ocijenio je da slovenačka ekonomija posljednjih godina bilježi veoma dobre rezultate kojim je otklonila posljedice ekonomske krize. Suočeni sa zahtjevima aktuelnih trendova i nedostatkom kadrova, pred slovenačkom ekonomijom su izazovi digitalizacije i automatizacije.

Ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek istakao je preko video linka da Slovenija bilježi odlične ekonomske pokazatelje, među kojima su rast BDP 2,6 odsto, te povećanje broja preduzeća i zaposlenosti. Snaga ekonomije su mikro preduzeća koja čine 86 odsto ukupnog broja.

Ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Simon Zajc naglasio je da je Slovenija među prvim zemljama po primjeni cirkularne ekonomije, koju odlikuje manja potrošnja energije i upotreba sekundarnih sirovina.

Svečano otvoren crnogorski štand

Uslijedilo je svečano otvaranje crnogorskog štanda, uz bogat kulturno-umjetnički program. Vrpcu su presjekli crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić, slovenački ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Simon Zajc i predstavnica Uprave sajma Nina Ermenc. Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić kazao je ovom prilikom da vjeruje da će crnogorski štand biti mjesto okupljanja privrednika ne samo iz regiona već i šire.

- Ovim štandom smo uspjeli da prikažemo ono što Crna Gora može da može da ponudi u ovom privrednom trenutku, sa naglaskom na preduzetništvo, u skladu sa prirodom sajma – kazao je Saveljić.

Sajam će, dodaje on, biti prilika za predstavljanje ekonomskih potencijala i uspostavljanje B2B kontakata koji mogu doprinijeti poslovnim partnerstvima.

Sajam preduzetništva u Celju je podijeljen u pet segmenata: MOS Dom (izgradnja i renoviranje), MOS Tehnika (zanatska i industrijska oprema i materijali), MOS Tur (turizam i hrana, oprema za kampovanje), MOS Biz (poslovne usluge i poslovne mogućnosti u inostranstvu) i MOS Plus (opšti proizvodi za potrošnju).

Manifestacija je propraćena predavanjima, događajima i radionicama iz različitih oblasti. U okviru Sajma su organizovani međunarodni forum privrednika naše zemlje, Slovenije, Srbije i Hrvatske, prezentacija crnogorskih potencijala i bilateralni sastanci, dani poljoprivrede, investicija, preduzetništva i turizma Crne Gore, kao i posjeta preduzećima države domaćina.

Uporedo sa Sajmom, održani su Dani Crne Gore u Ljubljani, u okviru kojih je organizovan poslovni forum sa slovenačkim privrednicima, kao i bogat kulturno-umjetnički program.

Međunarodni poslovni forum u Celju

Predstavnici Privredne komore Crne Gore – potpredsjednik Ivan Saveljić i direktor Sektora za međunarodne odnose Željko Baltić, učestvovali su 10. septembra 2019. u radu međunarodnog poslovnog foruma naše zemlje, Slovenije, Hrvatske i Srbije, koji je u održan okviru 52. Sajma preduzetništva MOS Celje. Skup, na kom su razmatrane mogućnosti daljeg razvoj saradnje zemalja učesnica, organizovala je Regionalna zanatsko-preduzetnička komora Krško.

Potpredsjednik Saveljić je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora zemlja partner Sajma u Celju, manifestacije bogate tradicije, prepoznatljive na širem prostoru ovog dijela Evrope.

- Dijelimo isti prostor i imamo komplementarne privrede. Upućeni smo jedni na druge i saradnjom želimo da ostvarimo sinergiju. Ovih dana će u Sloveniji biti više od stotinu crnogorskih privrednika, kako na Sajmu, tako i u delegaciji koja će učestvovati u radu poslovnog foruma koji organizujemo sa Gospodarskom zbornicom Slovenije u okviru Dana Crne Gore u Ljubljani – rekao je Saveljić.

Direktor Sektora za međunarodne odnose Željko Baltić predstavio je ekonomske i investicione potencijale Crne Gore, ističući pozitivne trendove razvoja crnogorske ekonomije, te potencirajući konkretne projekte koji se realizuju u našoj zemlji, ili su u planu.

U radu foruma, osim privrednika i predstavnika komora, učestvovali su i ambasadori zemalja učesnica.

Poslovni forum Crna Gora-Slovenija

Forum crnogorskih i slovenačkih privrednika održan je 11. septembra 2019. godine u Gospodarskoj zbornici Slovenije u Ljubljani.

Skup u kom je učestvovalo stotinu privrednika, predstavnika vlada i komora, organizovan je u okviru Dana Crne Gore u Sloveniji, a u vrijeme 52. Međunarodnog sajma preduzetništva MOS u Celju, čiji je naša zemlja partner. U radu poslovnog foruma, među brojnim uglednim zvanicama, učestvovali su crnogorski ambasador Vujica Lazović i počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač.

U plenarnom dijelu govorili su predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, ministrarka ekonomije Dragica Sekulić i generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije mr Sonja Šmuc.

Predsjednik Golubović je ocijenio da će poslovni forum doprinijeti jačanju ekonomske saradnje dvije države. Istakao je Sloveniju kao aktivnog promotera proširenja Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana i iskazao zahvalnost jer ta zemlja vrednuje doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti i saradnji.

- Crna Gora koristi iskustva Slovenije u razvoju moderne države čije su strukturne i ekonomske reforme doprinijele njenoj konkurentnosti na evropskom tržištu. S obzirom na to da je naša zemlja odnedavno dio NATO saveza, slovenačko iskustvo može biti putokaz za crnogorske privrednike kako da ostvare benefite koje daje članstvo u ovoj alijansi – rekao je Golubović.

Podsjetio je da je crnogorski BDP prošle godine rastao po jednoj od najviših stopa u Evropi – 4,9 odsto, te da to između ostalog potvrđuje činjenicu da kontinuirano unapređujemo poslovni ambijent u smjeru koji pogoduje prilivu stranih investicija. U Crnoj Gori su prisutni investitori iz više od 120 zemalja, koji su uložili više od 9,8 milijardi eura u bruto iznosu, od 2006. godine. Slovenija je sa investicijama od 353 miliona eura na jedanaestom mjestu po obimu ulaganja, odnosno na sedmom u odnosu na zemlje Evropske unije. Golubović je zahvalio privrednicima iz Slovenije jer su bili među prvima koji su investirali u Crnu Goru nakon obnove nezavisnosti. Riječ je o kompanijama HIT Montenegro, NLB banka, Intereuropa, Triglav osiguranje, Petrol, Mercator. Danas, u Crnoj Gori posluje više od 150 kompanija sa slovenačkim kapitalom.

- Iako je u 2018. godini ostvaren nivo robne razmjene od 85 miliona eura, smatram da postoji prostor za unapređenje saradnje Crne Gore i Slovenije. Cijenim da je važno podsticati zajedničke inicijative i organizovati skupove poput ovog kako bi privrednici uspostavili partnerstva na konkretnim poslovnim projektima. Nova polja saradnje otvaraju se u oblastima izgradnje infrastrukturnih projekata, IT usluga, energetike, turizma, agrara i drvoprerade – smatra predsjednik Komore.

Ocjenjuje da slovenačka privreda može da ponudi stručna znanja u oblasti projektovanja saobraćajne i energetske infrastrukture. Crna Gora će, kaže, zahvaljujući podmorskom energetskom kablu postati jedno od najznačajnijih energetskih čvorišta jugoistočne Evrope čime se stvaraju preduslovi za ulaganja iz Slovenije I drugih država u naše proizvodne i prenosne kapacitete.

Postojanje direktne vazdušne linije Podgorica-Ljubljana je od velikog značaja za dalju saradnju u oblasti turizma, naročito ako se ima u vidu pozitivan trend broja posjeta i ostvarenih noćenja slovenačkih i crnogorskih turista posljednih godina. Golubović smatra da naša zemlja mora, po uzoru na Sloveniju, svoju prirodnu raznolikost, staviti u funkciju razvoja zimskog, sportskog, seoskog i zdravstvenog turizma.

- Uvjeren sam da će slovenački investitori prepoznati interes da ulažu u najdinamičniji sektor crnogorske privrede. Takođe, zainteresovani smo za razvoj saradnje sa Slovenijom u oblasti upravljanja komunalnim otpadom i prečišćavanja otpadnih voda, kao i vaša iskustva u razvoju koncepta zelene ekonomije, svjesni da samo očuvanjem prirodnih resursa možemo biti pravi partner razvijenim društvima - rekao je on.

Udruživanjem poljoprivrednih proizvođača u zadruge i uvođenjem modernih tehnologija Slovenija je povećala produktivnost proizvodnje, što je model koji, prema Golubovićevim riječima, treba slijediti i u Crnoj Gori.

- Uspješna poljoprivreda garantuje sigurne prihode, pa se putem povezivanja proizvodnje, dijeljenjem znanja i tehnologija, korišćenjem evropskih fondova može podići konkurentnost i zajedno izaći na treća tržišta – saopštava Golubović.

Naša država je, naglašava, znatno povećala agrarni budžet i uvela niz podsticajnih mjera, što uz sve uspješnije korišćenje raspoloživih međunarodnih fondova stvara povoljan ambijent za ulaganje i korišćenje kapaciteta prehrambene industrije. U naredne četiri godine, za ulaganja u sektor poljoprivrede iz pomenutih izvora biće obezbijeđeno oko 250 miliona eura, od čega preko 150 miliona bespovratne podrške.

On vjeruje da bi znanja i iskustva slovenačkih privrednika mogla značajno doprinijeti i da potencijal crnogorskih šuma dobije dodatnu vrijednost kroz ulaganja u prerađivački sektor.

Digitalizacija, osnaživanje sektora informacionih tehnologija i jačanje inovativne zajednice, takođe su potencijalne oblasti jačeg ekonomskog povezivanja.

- Ohrabrujemo slovenačke i naše kompanije da sarađuju u ovoj oblasti, naročito imajući u vidu da je crnogorski IT sektor već pokazao značajan kapacitet rasta – rekao je Golubović.

Izrazio je uvjerenje da će privrednici iskoristiti poslovni forum da razgovaraju o konkretnim projektima kako bi se u funkciju stavili neiskorišćeni potencijali za privrednu saradnju.

- Vjerujem da smo dosadašnjim rezultatima u regionalnom povezivanju i kontinuiranom saradnjom sa Gospodarskom zbornicom Slovenije, otvorili vrata za ambicioznije zajedničke poslovne planove i jačanje veza privrednika naše dvije zemlje – zaključio je predsjednik crnogorske Komore.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da su Slovenci naši politički i ekonomski prijatelji. Naša zemlja baštini otvorenost, bez barijera za protok roba i ima puno povjerenje u slovenačke proizvode I usluge koje odlikuje prepoznatljiv kvalitet.

- Slovenija je ekonomski partner po kom se treba ravnati, jer ne gradi ambijent na populizmu, već na primjeni evropskih standarda. Na slovenačke institucije se možemo ugledati kako da pomognemo privredi da spremno dočeka konkuretno evropsko okruženje – kazala je ministarka Sekulić.

Istakla je prioritetne grane razvoja crnogorske ekonomije, posebno turizam, poljoprivredu i energetiku. Govoreći o turizmu, navela je svjetske brednove koji posluju u našoj državi, kao što su Hilton, Falkensteiner, Ritz, One and Only.

- Moramo raditi na tome da se poljoprivreda intenzivnije razvija, kako bi odgovorila sve brže rastućim potrebama turističke privrede – saopštila je ministarka.

Prema njenim riječima, energetski kabl prema Italiji podstakao je značajne investicije u proizvodne energetske pogone u tom sektoru, među kojima se posebno ističu solarne i vjetroelektrane.

- To je pokazatelj da, ukoliko napravite kvalitetnu infrastrukturu i obezbijedite fer tržišne uslove, ne morate brinuti, jer će investicije same doći – naglasila je ona.

Sekulić smatra da će autoput Bar-Boljare doprinijeti boljoj povezanosti barske luke sa Srbijom, što će, između ostalog, motivisati investitore da u našoj državi grade industrijske kapacitete.

Ocijenila je da će Sajam preduzetništva u Celju dati doprinos da se podstaknu investicije iz Slovenije u Crnu Goru i obrnuto.

- Naše kompanije su dovoljno narasle da mogu biti konkurentne u Sloveniji – zaključila je ministarka ekonomije i pozvala privrednike da posjete crnogorski štand na MOS-u u Celju.

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije mr Sonja Šmuc akcenat je stavila na veoma dobre rezultate koje posljednjih godina postiže njihova ekonomija, među kojima su rast od četiri odsto u 2018 (tri odsto je projekcija za 2019.), zaduženost ispod prosjeka EU, dok je privreda ostvarila više od 100 milijardi eura prihoda. Kupovna moć stanovništva je na 83 odsto prosjeka EU, a zaposlenost je sada rekordna.

- Možemo još bolje, a tome će doprinijeti još snažnija povezanost najprije sa državama okruženja, ali i sa svim drugim partnerima širom Evrope i svijeta – rekla je Šmuc.

Ona je navela da je težnja da do 2025. godine Slovenija ostvari izvoz od 50 milijardi eura. U Crnu Goru sada izvoze u vrijednosti 100 miliona eura, dok uvoze robe za svega 14 miliona.

- Uvjerena sam da će učestvovanje na Sajmu u Celju i ova posjeta privredne delegacije doprinijeti većem izvozu iz Crne Gore u Sloveniju – ocijenila je predstavnica Gospodarske zbornice.

Komentarišući globalne ekonomske tokove, ona je sa žaljenjem konstatovala da se svijet sve više okreće protekcionizmu, što je loše za male i otvorene države kakve su Slovenija i Crna Gora. Barijera, prema njenim riječima, ima i u našem regionu, a Crna Gora je svijetli primjer nesmetanog toka roba i usluga.

- Veliki je posao koji je pred regionalnim političarima, a to je otklanjanje barijera za privrednike – zaključila je Šmuc.

Ona je izrazila očekivanje da će crnogorska privredna delegacija I izlagači na Sajmu u Celju iz Slovenije otići sa sklopljenim poslovnim partnerstvima i novim prijateljstvima.

Prezentacije ekonomija i investicionih potencijala dvije države imali su potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić i mr Helena Schlamberger, predstavnica slovenačke Javne agencije Spirit, dok je o rešavanju sporova i arbitraža u međunarodnom poslovanju govorio mr Marko Đinović, generalni sekretar Stalne arbitraže pri Gospodarskoj zbornici Slovenije.

Forum je okončan bilateralnim razgovorima privrednika dvije zemlje o mogućnostima uspostavljanja partnerstava na konkretnim poslovima.

Goran Jevrić, direktor Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, izrazio je zahvalnost Privrednoj komori na prilici da bude u veoma značajnoj delegaciji crnogorskih privrednika.

- Za nas su veoma značajna dobra iskustva Slovenije u zaštiti vodnog resursa I životne sredine. Regionalni vodovod želi da primijeni ta iskustva I standarde koji su zastupljeni u ovoj oblasti u Sloveniji – rekao je Jevrić.

Tomaš Ružić, predstavnik slovenačkog Petrola, smatra da će bilateralni razgovori doprinijeti još boljoj zastupljenosti njihovih proizvoda i usluga u Crnoj Gori.

- Dolazim iz kompanije koja je već prisutna u Crnoj Gori i bavimo se distribucijom naftnih derivata. Želimo proširiti našu djelatnost u ovom području, ali i u oblasti zaštite životne sredine i snabdijevanja pitkom vodom – rekao je Ružić.

Gordana Rajović, direktorica Instituta “Dr Simo Milošević”, predviđa da će iz Ljubljane otići sa konkretnim rezultatima.

- Uspostavljanjem kontakata sa brojnim učesnicima poslovnog foruma iz Slovenije smo jako zadovoljni, a na pomolu je i potencijalno poslovno partnerstvo. Institut “Dr Simo Milošević” je brend ne samo Crne Gore, već i Evrope, a zahvaljujući pametnoj specijalizaciji koja prepoznaje zdravstveni turizam kao jedan od prioriteta mislim da ćemo se i dalje snažno razvijati – kazala je Rajović.

U okviru manifestacije Dani Crne Gore u Sloveniji, pored poslovnog foruma, organizovan je bogat kulturno-umjetnički program. U Ljubljani nastupaju mažoretke, folklorni ansambli i klape iz Crne Gore, kao i hip-hop dvojac Who See, a postavljena je multimedijalna izložba “Kreativna Crna Gora”.

Prijem povodom Dana Crne Gore u Sloveniji

Prijem u okviru manifestacije Dani Crne Gore u Sloveniji upriličen je 11. septembra 2019. godine u Nacionalnoj galeriji u Ljubljani. Organizator događaja bili su Ambasada naše države u Sloveniji i Privredna komora Crne Gore.

Svečanosti su prisustvovali ministri ekonomije i kulture Dragica Sekulić i Aleksandar Bogdanović, guverner Centralne banke Radoje Žugić, predsjednik Državnog savjeta Slovenije Alojz Koks, slovenački ministar za dijasporu Petar Česnik, proslavljeni trener i košarkaš, bivši crnogorski selektor Bogdan Tanjević, te brojne ugledne zvanice iz sfere politike, privrede, kulture, nauke i sporta dvije države.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović kazao je da je u Sloveniji brojna crnogorska poslovna delegacija koja, nastupom na Međunarodnom sajmu preduzetništva u Celju, kao i kroz direktne kontakte sa predstavnicima slovenačkih kompanija u Ljubljani, ima cilj da unaprijedi ekonomsku saradnju između dvije države. Manifestacija Dani Crne Gore u Sloveniji doprinosi jačanju i kulturne saradnje, te upoznavanju sa crnogorskom tradicijom i gastronomskim specijalitetima.

- Koristim priliku da zahvalim Sloveniji koja je od obnove nezavisnosti Crne Gore promovisala našu zemlju na putu ka članstvu u NATO savezu, kao i na podršci koju nam pruža u EU integracijama. Posebno naglašavam da je Slovenija i jedan od najvećih stranih investitora u našu zemlju – kazao je Golubović.

Ambasador prof. dr Vujica Lazović rekao je da Slovenija i Crna Gora baštine skladne međudržavne i ekonomske odnose.

- Odnosi Crne Gore i Slovenije su primjer pravog prijateljstva i dobre saradnje – rekao je Lazović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić istakla je da su crnogorski privrednici izuzetno zadovoljni sastancima sa slovenačkim kolegama.

- Bilo je jako lijepo biti Crnogorka ovih dana u Sloveniji. Pozivam vas da dođete u našu zemlju i sarađujete sa nama -  rekla je Sekulić.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović izrazio je zadovoljstvo što su u okviru pomenute manifestacije predstavljeni novi pravci u kulturi Crne Gore.

- Želim posebno da istaknem da smo danas sa Zavodom za izdavačku djelatnost Beletrina dogovorili objavljivanje dvojezičnog izdanja „Gorskog vijenca“ i potpisali ugovor o sufinansiranju. Interesovanje za Njegoša, njegovu misao i djelo, u Sloveniji traje još od 1907. godine, kada je objavljeno prvo izdanje ovog djela na slovenačkom jeziku. Četvrti prevod „Gorskog vijenca“ biće dostupan u martu 2021. godine – kazao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora, osim navedenog, u Sloveniji predstavlja dva komada crnogorske nezavisne teatarske produkcije i MTV-nagrađivani hip hop sastav Who See.

- Time jasno poručujemo da je Crna Gora danas u sve većoj mjeri okrenuta nezavisnoj i alternativnoj sceni, možda baš onako kako je to svojevremeno počinjala i Republika Slovenija – kazao je on.

U umjetničkom programu nastupila je violinistkinja Verica Čuljković, a zvanicama su posluženi gastronomski specijaliteti Crne Gore.

U okviru manifestacije Dani Crne Gore u Sloveniji, pored navedenih događaja, organizovani su nastupi mažoretki, gradskog orkestra iz Budve, folklornih ansambala, kotorskih maski i klapa, te multimedijalna izložba “Kreativna Crna Gora”.

Privrednici zadovoljni nastupom na MOS-u u Celju

Među 40 crnogorskih izlagača na Međunarodnom sajmu preduzetništva u Celju, najveći broj čine predstavnici agroindustrije, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici koji se bave preradom. Njihov nastup na ovoj prestižnoj manifestaciji podržali su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Investiciono razvojni fond. Riječ je o nastavku podrške koja se u kontinuitetu pruža unapređenju proizvodnje, kvaliteta proizvoda, konkuretnosti i dostizanju EU standarda.

Posjetioci sajma i kompanije iz regiona imali su priliku da se upoznaju sa potencijalima sektora poljoprivrede Crne Gore, asortimanom kvalitetnih i tradicionalnih proizvoda koji čine gastronomsku ponudu naše zemlje, među kojima posebno mjesto zauzimaju tradicionalni proizvodi – pršuta i sir, vino, voćne rakije, organske žitarice i brašno, prerađeni proizvodi od voća, maslinovo ulje, Crnogorski med. 

Bojana Otašević je vlasnica kompanije Mille Bacci koja je osnovana prije nekoliko mjeseci i bavi se proizvodnjom zdravih sladoleda od potpuno prirodnih sastojaka.

- Sladoledi na štapiću Mille Bacci su potpuno crnogorski proizvodi koji angažuje naše proizvođače mlijeka i voća – rekla je Otašević.

Porodica Otašević bavila se proizvodnjom sladoleda još u vrijeme SFRJ, a Bojana je posljednjih 18 godina živjela u Italiji, gdje je diplomirala i magistrirala političke nauke. Ipak, želja da u Crnu Goru donese novi vid proizvodnje bila je jača od akademske orijentacije. Ističe da je država prepoznala značaj njenih proizvoda, pa je naišla na podršku Investiciono razvojnog fonda i Privredne komore Crne Gore.

Ona ističe zadovoljstvo prijemom sladoleda Mille Bacci na crnogorskom tržištu i najavljuje širenje asortimana.

- Moj cilj je da se sladoledi Mille Bacci nađu na tržištima Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine – istakla je Otašević.

Marko Ćirović iz Tušinje, Opština Šavnik, predstavnik je proizvođača „Ana-Marija“ koji se bavi proizvodnjom organskog meda, propolisa, perge, kao i prirodne kozmetike na bazi pčelinjih proizvoda.

- Učestvovanje na međunarodnim sajmovima je veoma značajno za proizvođače poput nas. Veliki broj posjetilaca je obišao naš štand i veoma sam zadovoljan što smo uspostavili kontakte koji će, nadam se, uroditi konkretnom saradnjom – kazao je Ćirović.

Vasilj Tadić iz nikšićke firme Virjanka, proizvođač je ručno taftovanih vunenih tepiha. Ističe da rado dolazi na sajmove gdje upoznaje nove poslovne prijatelje.

- Učestvovanjem na sajmu u Celju otkrivamo novo, slovenačko tržište. Slovenci cijene prirodne proizvode i pokušaćemo da uspostavimo saradnju koja će omogućiti da se tepisi Virjanke nađu u njihovim domovima – navodi Tadić.

Ljubomir Vukadinović, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva u Bojnoj Njivi, Mojkovac, predstavio se veoma kvalitetnim matičnim sokovima od jabuke i aronije.

- Imam voćnjak jabuka sa 410 stabala i 1.600 zasada aronije, sorte „nero“. Od njih pravimo hladno cijeđeni, pasterizovani sok. Taj sok je čisti nektar, bez aditiva i konzervansa – rekao je Vukadinović.

Nastup na sajmu prije svega koristi da se predstavi crnogorskim proizvođačima.

- Imam ambiciju da se pojavim i na tržištu Slovenije, zemlje koja je poznata po sokovima, ali mislim da u ovom trenutku još nijesam konkurentan. Ipak je to država bogate tradicije u proizvodnji sokova po najsavremenijoj tehnologiji – riječi su Vukadinovića.

Završne ocjene

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović ističe značaj učestvovanja crnogorske poslovne delegacije na sajmu, poslovnim forumima i manifestaciji Dani Crne Gore u Sloveniji.

- Ovim smo unaprijedili ekonomsku, prije svega međukompanijsku saradnju sa Slovenijom, te predstavili našu kulturu i tradiciju. Na samom štandu, naši proizvođači su dobili dokaz da postoji interesovanje slovenačkog tržišta za njihove proizvode i usluge. Sa Slovenijom imamo tradicionalno dobre ekonomske odnose koji su oslonjeni na odlične međudržavne. Privredna saradnja se unapređuje iz godine u godinu - prokomentarisao je predsjednik Privredne komore Crne Gore.

Zoran Vukčević, direktor Investiciono razvojnog fonda, ocijenio je da je Sajam u Celju bio prilika da crnogorski privrednici prezentuju proizvode i uspostave što veći broj poslovnih kontakata.

- MOS je ujedno bio i šansa da upoznaju standarde i procedure koji ih očekuju kada Crna Gora bude dio Evropske unije, kako bi unaprijedili proizvode i usluge, te osvojili nova tržita. Sajam je takođe bio prilika za promociju države Crne Gore kao i kvalitetnu prezentaciju njenih potencijala u oblasti turizma, energetike, poljoprivrede. Smatram da smo pokazali potencijal da budemo uzorna članica EU, bez obzira na našu veličinu – rekao je Vukčević.

Predsjednik Upravnog odbora Celjskog sajma Franc Pangerl imao je samo riječi hvale za crnogorski nastup u Celju.

 - Smatram da je crnogorski nastup na Sajmu jedan od najboljih koje su priredile zemlje partneri u posljednjih pet godina. Ponuda vaših proizvođača i kulturni program koji je to pratio dali su potpuno novu dimenziju 52. MOS-u, na čemu sam vam zahvalan, a moje mišljenje dijele i zvaničnici Slovenije koje smo ugostili na sajmu  - kazao je Pangerl.