You are here

Komora na sajmu u Mostaru

04/04/2017

Uz učešće 800 izlagača iz 30 zemalja otvoren je dvadeseti Međunarodni sajam privrede – Mostar 2017. i sajam „Vina i poljoprivrednih proizvoda zemalja 16+1“. Ovogodišnja zemlja partner je Republika Hrvatska. Svečanosti otvaranja prisustvovali su i brojni državnici iz regiona i svijeta, među kojima su, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijeri Hrvatske i Srbije Andrej Plenković i Aleksandar Vučić, te zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu

Govoreći na otvaranju ove manifestacije, premijer Hrvatske Plenković je kazao da je Mostarski sajam jedan od najreferentnijih na jugoistoku Evrope, koji sa svojim bitnim političkim aspektom doprinosi poboljšanju opšte klime za saradnje država na ovom području. Saopštio je da je Hrvatska do sada u BiH uložila milijardu eura i da je njen najveći ulagač, te napomenuo kako su te dvije zemlje važni trgovinski partneri i da razmjena, vrijedna 1,8 milijardi eura, ima odličnu perspektivu rasta.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić je kazao da, iako su sajamske aktivnosti u regionu u krizi, Mostarski sajam iz godine u godinu napreduje.

U društvu gradonačelnika Mostara Ljuba Bešlića i direktorice sajma Dalfine Bošnjak, najviši predstavnici država regiona su obišli sajamski izložbeni prostor.

Na sajmu „Vina i poljoprivrednih proizvoda zemalja 16+1“, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je upriličila sastanak predstavnika komora regiona. Sastanku su prisustvovali predsjednici i predstavnici iz Crne Gore, BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije. Takođe, održan je okrugli sto na istu temu, u kojem su učestvovali proizvođači vina iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske, te predstavnici Qianhai Central Eastern Europe Investment Development (Shenzhen) Company Ltd i Savjetodavnog odbora APACCCEEC.

Crnogorski nastup na međunarodnom sajmu privrede Mostar 2017. je u organizaciji Privredne komore Crne Gore, a na štandu su predstavnici kompanija Zeta Fish, Farma Miljanić, Vinarija Lipovac i Vinarija Dabović ponudili posjetiocima da degustiraju njihove vrhunske proizvode.

Mostarski sajam je sajam opšteg tipa i na njemu su se tradicionalno predstavlii privredni subjekti iz gotovo svih grana djelatnosti, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti.