You are here

Predsjednik Golubović otvorio sajmove u Budvi

22/03/2018

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović je 22. marta 2018. godine u Budvi svečano otvorio 44. Sajam hrane, 27. Sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo – METUBES i 23. Sajam ekologije.

On je u uvodnom obraćanju čestitao upravi i zaposlenima Jadranskog sajma vrijedan jubilej - 50 godina postojanja.

Ističući značaj sajamskih manifestacija, Golubović je kazao da one nijesu samo priiika za promociju proizvoda, već mogu rezultirati dugoročnim partnerstvima.

- U uslovima oštre konkurencije na narastajućem evropskom i svjetskom tržištu, saradnja i udruživanje iskustava, znanja i ostalih resursa, put je za ostvarivanje napretka.Tradicionalno dobra posjećenost Jadranskog sajma, kao i učešće predstavnika turističke privrede i proizvođača hrane, medija i kupaca iz Crne Gore i regiona, uoči ljetnje turističke sezone, pružaju mogućnost da se na efikasan način, u kratkom vremenu, ostvare značajni komercijalni efekti - naglasio je on.

Podsjetio je da је Sajam hrane najstarija manifestacija u organizaciji Jadranskog sajma, koji je u kontinuitetu doprinosio uspostavljanju jakih i dinamičnih privrednih veza i aktivnosti između poslovnih subjekata i institucionalnih partnera na međunarodnom nivou.

- lmajući u vidu trend povezivanja turističkih i gastro ponuda zemalja, Jadranski sajam posljednjih godina organizuje u metropoli crnogorskog turizma zajedničke nastupe proizvođača hrane, turističkih i ekoloških poslenika. To je ujedno i prilika da se u okviru sajma organizuju brojne manifestacije čiji је cilj poslovno povezivanje i promovisanje turističke destinacije, uz afirmaciju nacionalne kuhinje i specifičnih domaćih proizvoda. Crnogorski tradicionalni proizvodi visokog kvaliteta upotpunjuju turističku ponudu. Povezivanje poljoprivrede i turizma doprinosi boljoj valorizaciji prirodnih resursa kojima raspolažemo, a razvoj ovih djelatnosti je snažan generator privrednog rasta i kvalitetnijeg života - kazao je Golubović.

Ocijenio je da međunarodni sajam turizma, koji obuhvata prezentaciju destinacija, smještajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata i usluga, programa agencija, prevoznika, organizatora kongresa, kulturnih, sportskih i drugih manifestacija, otvara mogućnost za prezentovanje bogate ponude kojom Crna Gora raspolaže, te prostor za uspostavljanje poslovnih veza iziagača i posjetioca iz drugih zemalja.

Predsjednik je ovom prilikom posebno istakao značaj ekologije.

- Ekologija i zaštita životne sredine su teme od posebne važnosti, kako razvoja crnogorske destinacije, tako i u svijetlu integracionih procesa – zaključio je Golubović.

Prema njegovim riječima, Privredna komora Crne Gore godinama posvećuje veliku pažnju afirmaciji kvalitetnih domaćih proizvoda kroz projekat „Dobro iz Crne Gore” i novim – „Kupujmo domaće”,  kao i organizovanjem tematskih događaja u funkciji privrednog razvoja i uspješnog nacionalnog brendiranja.

- Takođe, učešće na ovoj manifestaciji se nalazi na listi naših prioriteta - kazao je predsjednik Golubović, i u ime ove asocijacije svim učesnicima sajmova poželio uspjeh u radu.

Direktor Jadranskog sajma Rajko Bujković kazao je da ovo akcionarsko društvo obilježava pedeset godina od osnivanja.

- Pedeset godina na Jadranskom sajmu odvija se intenzivna privredna, ali i društvena komunikacija. Pedeset godina uspješno promovišemo tržište, kao značajan segment otvorene privrede Crne Gore – rekao je Bujković.

On je uvjerujen da će ponuda ovogodišnjeg Sajma doprinijeti unapređenju poslovne saradnje, internacionalizaciji poslovanja, posebno u sektoru malih i srednjih preduzeća - naveo je Bujković.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodina Vuk Radojević zahvalio je  organizatorima  na pozivu za učešće. Ocijenio je da se kroz sajmove tradicionalno njeguju dobri prijateljski, privredno - ekonomski i kulturološki odnosi Srbije i Crne Gore.

Domaćinima Jadranskog sajma uputio je čestitke povodom pola vijeka uspješnog rada i organizovanja manifestacija koje na jedinstven način promovišu privredne potencijale Crne Gore.

Radojević izrazio je zadovoljstvo što је ukazana prilika vojvođanskim sekretarijatima za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, potom privredu i turizam, odnosno urbanizam i zaštitu životne sredine, te Turističkoj organizaciji, Privrednoj komori Vojvodine i Novosadskom sajmu,  da predstave aktivnosti i potencijaie u različitim obІastima privređivanja.

Sajam koji se završava 24. marta okupio je 145 izlagača iz sedam zemlja, a više od trećine su oni koji se premijerno predstavljaju tržištu Crne Gore.