You are here

Priznanje Odboru ICT Privredne komore

02/10/2017

Odbor udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija Privredne komore dobio je na nedavno završenom INFOFEST-u priznanje za inovativan pristup sinergiji kapaciteta ICT sektora Crne Gore.

Zajednički nastup u Budvi, na najznačajnijoj regionalnoj manifestaciji iz oblasti informacioih i komunikacionih tehnologija, imale su kompanije Bild Studio, Čikom, DataDesign, Montex elektronika, Navira IT Solutions, S&T i WinSoft, a poruku koju su poslali - sinergija IT sektora, prepoznao je Programski odbor festivala,na čiji je predlog Upravni odbor donio odluku da ih nagradi.

Festival je održan od 24. do 30. septembra 2017.godine pod sloganom „Digital highway“, a posjetiocima je kroz bogat program pružio uvid u savremene trendove u oblasti ICT-a.

Odbor udruženja ICT-a Privredne komore Crne Gore bio je organizator panela na temu „Primjena eRačuna–šanse i izazovi“, na kojem je zaključeno da je potrebno uskladiti zakonske regulative sa direktivama EU. Posebno, je riječ o Zakonu o PDV-u, gdje treba izjednačiti račune izdate u elektronskom obliku s onima u papirnoj formi, kako bi uvođenje eRačuna imalo punu podršku u zakonskim aktima. Bogato iskustvo Slovenije na ovu temu, učesnicima panela, prenio je Igor Zorko, potpredsjednik Gospodaske zbornice Slovenije, predsjednik udruženja ICT, predsjednik Upravnog odbora Digitalne koalicije Slovenije, direktor kompanije ZZI. O procesu uvođenja eRačuna, vezano za regulativu, iz perspektive državnih organa, govorila je predstavnica Ministarstva Javne uprave Bojana Bajić, dok je o očekivanjima ICT sektora izlagao predsjednik komorskog Odbora Aleksandar Radulović. Panel je izazvao veliko interesovanje i privrednika koji nijesu iz ICT sektora koji žele da implementiraju eRačun, zbog unaprjeđenja poslovanja kroz smanjenje troškova, uštedu vremena i transparentnost. Moderirao je Stevan Ljumović, nekadašnji generalni direktor Direktorata za eUpravu, Ministarstva za informaciono društvo, telekomunikacije i poštanske djelatnosti.

U okviru festivala održana je i 15. Međunarodna konferencija „Regulatorna djelatnost u oblasti elektronskih komunikacija“, u organizaciji Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Međunarodne unije za telekomunikacije tokom koje je predstavljena kompanija Fortinet.  Posjetioci Infofesta su imali priliku da prisustvuju i radionici u organizaciji Pošte Crne Gore, gdje su se mogla čuti iskustva njihovih hrvatskih kolega na temu obračuna troška univerzalne poštanske usluge. Telekomunikacioni operater Telenor je upotpunio bogat program panelom o istraživanju potencijala digitalnih transformacija na Balkanu. Crnogorski Telekom je prezentovao nova ICT rješenja, projekte i proizvode, a kompanija Saga svoj inteligentni Chatbot. MONSTAT je predstavio iskustva u korišćenju softverskih rješenja za obradu statističkih podataka. Softverska kompanija Infostream iz Podgorice je održala izuzetno zanimljivu kompanijsku prezentaciju, a nešto više o elektronskom poslovanju moglo se čuti od kompanije S&T.  O digitalizaciji logističkih procesa govorili su predstavnici kompanije ZZI. Premijerno na Infofestu programsko rješenje EcoOne predstavila je kompanija Lanaco, dok je Symantec je promovisao Integrated Cyber Defense in the Cloud Generation. 

U okviru ovogodišnjeg INFOFEST-a održana je Regionalna naučno-stručna konferencija Infofest Pulse 2017, na kojoj su predstavljeni zanimljivi autorski radovi. Prezentovale su se i kompanije NCR, Hewlett Packard, Microsoft, DunavNet, TeleGroup, Čikom Energoprojekt Energodata, Elektroprivreda Crne Gore, Asseco SEE.

Veoma korisne informacije čule su u izlaganjima o Erassmus+ projektu i to o unapređenju studijskih programa u Crnoj Gori u oblastima prava, menadžmenta i ekonomije javnog zdravlja i medicinske informatike, te unapređenju magistarskih studija u oblasti informacionih tehnolgija – Mastis. O IPA projektima učesnici Infofesta su mogli čuti dva izlaganja, o tome kako unaprijediti model saradnje među nosiocima kritične informatičke infrastrukture u Crnoj Gori te o tržišnom istraživanju i mogućnostima i perspektivama upotrebe cloud rješenja u malim i srednjim preduzećima u našoj zemlji.