You are here

Osnažiti ekonomsku saradnju sa Albanijom

25/11/2019

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Nacionalnom turističkom organizacijom i Investiciono razvojnim fondom, organizovala je učešće crnogorskih privrednika na 26. Međunarodnom sajmu Klik EXPO 2019, održanom u Tirani od 23. do 26. novembra 2019. godine.

Riječ je o jednom od najvećih međunarodnih sajmova privrede u regionu, koji se svake godine održava na 8.000 kvadrata izložbenog prostora. Ove godine na sajmu je izlagalo više od 400 izlagača iz 25 država, predstavljajući sektore poput poljoprivrede i prehrambene industrije, građevine, energetike, metalurgije, elektronike, ugostiteljstva, IT, drvoprerade, finansija i drugih.

Na nacionalnom štandu Crne Gore, površine 102 m2, priliku da predstave svoje proizvode i plasiraju ih na nova tržišta, kao i da pospiješe postojeće i steknu nove poslovne kontakte, iskoristilo je 20 kompanija.

U okviru sajma, 25. novembra je organizovan Forum privrednika Crne Gore i Albanije.

Organizatori skupa bili su Privredna komora Crne Gore i Trgovinsko-industrijska komora Tirane.

U radu Foruma učestvovalo je 50 privrednika. Uvodne riječi imali su potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić i predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Tirane Nikolin Jaka.

Potpredsjednik Saveljić je izrazio očekivanje da će poslovni forum doprinijeti snaženju veza dvije ekonomije.

- Mi smo dva susjeda koji nemaju problema u saradnji. Prepoznajemo zajedničku evropsku budućnost, povezani smo CEFTA sporazumom. Svi preduslovi su tu, ali je neophodno da robna razmjena među našim zemljama budu na mnogo većem nivou i da se formiraju zajedničke kompanije – ocijenio je Saveljić.

On ističe da predstoji realizacija krupnih projekata koji će dodatno osnažiti veze dvije države, kao što su izgradnja Jadransko-jonske ceste kroz Crnu Goru i Albaniju, te unapređenje željezničkih veza.

- Potrebno je da bolje valorizujemo Skadarsko jezero koje pruža velike potencijale za razvoj – naveo je on.

Prostor za saradnju vidi i u turizmu. Smatra da je potrebno da se na nivou cijelog regiona formira zajednički turistički proizvod, jer je to najbolji način da privučemo turiste sa velikih a udaljenih tržišta, kao što su kinesko ili japansko. Saradnja se može realizovati i kroz projekte, navodi Saveljić, podsjećajući da su dvije zemlje već partneri na projektima BRE i HISTEK.

Crna Gora i Albanija su tokom prethodne godine razmijenili roba u vrijednosti 55,8 miliona eura, a u prvih devet mjeseci 2019. 41 milion eura. Deficit je na strani Crne Gore i iznosi 30 miliona eura. Iz Albanije najviše uvozimo cement i gvožđe, a izvozimo drvo i aluminijum.

- Razmijenjujemo sirovine, što nije dobro. Moramo da podignemo nivo naših proizvoda na veći stepen obrade – rekao je Saveljić.

Predsjednik Komore Tirane Nikolin Jaka ocijenio je veoma kvalitetnom saradnju poslovnih asocijacija dvije države, čime se uveliko podstiču međusobne ekonomske veze.

- Potencijali za snažniju ekonomsku saradnju postoje u turizmu, poljoprivredi i prehrambenoj industriji, te industriji građevinskih materijala. Naše dvije ekonomije nijesu konkurenti, već su komplementarne. Osnivanje zajedničkih kompanija doprinijelo bi snaženju ekonomskih veza – rekao je Jaka.

Prema njegovim riječima, obje zemlje imaju evropske aspiracije, a integraciji može doprinijeti zajednička agenda sa ekonomijom u fokusu. Privredne komore, naglašava, treba da iznađu realne mogućnosti razvoja ekonomske saradnje i optimista je u tom pogledu.

Najavio je konferenciju šest država regiona koja će biti održana u Albaniji, a u čijem fokusu će biti otklanjanje tarifnih i netarifnih barijera.

- Ukoliko se fokusiramo na konkretne agende, brzo ćemo postići regionalnu integraciju i lakše ući u Evropsku uniju – zaključio je Jaka.

Prezentacije ekonomskih i investicionih potencijala dvije države imali su Željko Baltić, direktor Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore Crne Gore i Bashkim Sykja, predstavnik Ministarstva ekonomije, trgovine i energetike Albanije.

Forum je okončan bilateralnim razgovorima privrednika dvije države o mogućnostima upostavljanja partnerstava na konkrentnim poslovima.

Riječ privrednika

Marko Škrelja, Giovanni Trade iz Ulcinja, kazao je da u Tirani predstavlja potencijale njegove kompanije koja posluje u turizmu i proizvodnji aluminijumske bravarije.

- Neminovno je da se kreira zajednički proizvod zemalja regiona, ali je preduslov za to unapređenje infrasatrukture, da se najprije povežemo brzim cestama, a nakon toga treba raditi na cjenovnom ujednačavanju ponuda – rekao je Škrelja.

Goran Đurović, Cerovo iz Bara, kazao je da njegova kompanija već godinama ostvaruje zavidnu saradnju sa partnerima iz Albanije.

- Naša saradnja se uglavnom zasniva na uvozu materijala iz Albanije, ali sve više razmišljamo o pokretanju eventualne zajedničke proizvodnje. Dugi niz godina saradnje rezultirao je, dakle, obostranim povjerenjem koje može dovesti do nove zajedničke priče – saopštio je Đurović.

Džemal Ravja je na sajmu i poslovnom forumu u Tirani predstavljao svoju firmu Veterinum iz Ulcinja koja, pored toga što se bavi veterinarskom djelatnošću, proizvodi hranu za pčele, koju plasira i na tržište Albanije zahvaljujući kvalitetnoj saradnji sa distributerom iz ove države.

 - Naši proizvodi su veoma dobro zastupljeni na domaćem tržištu, ali većinu svoje proizvodnje izvozimo. Računamo na to da će u budućnosti naš izvozni kapacitet biti još veći, pošto pravimo novu fabriku koja će biti završena za nekoliko mjeseci – rekao je Ravja.

On je istakao veliku važnost Privredne komore u podršci i promovisanju privrede na sajmovima i poslovnim forumima i uklanjanju barijera u Regionu.

Ranko Nikolić, Institut za crnu metalurgiju Nikšić, kaže da imaju tradicionalno dobru saradnju sa partnerima iz Albanije i Kosova u sektoru energetike.

- Prije mjesec dobili smo značajan tender na Kosovu, a takođe smo učesnici jednog javnog poziva i u Albaniji čije rezultate očekujemo. Ovo je zanimljivo tržište za nas, sa malim troškovima transporta, tako da vidim perspektivu poslovanja na ovom području tokom narednih godina – rekao je Nikolić.

Ističe da je za ICM 2019. bila jako uspješna, te da predviđa najbolji start poslovne godine u 2020, čemu u prilog govore već ugovoreni poslovi.

- Moramo se boriti da povećamo industrijsku proizvodnju jer je ona preduslov ukupnog boljitka naše ekonomije i države – zaključio je Nikolić.

Željko Macanović, proizvođač organskih žitarica i brašna iz Pljevalja, kaže da mu je cilj dolaska na sajam pronalaženje dobavljača za isporuku ambalaže, mašina i rezervnih djelova, čije su cijene, kako kaže, u Albaniji mnogo povoljnije.

- Ispunio sam svoja očekivanja, upoznao biznis partnere i otvorio put za lakšu i isplativiju nabavku potrebnih materijala-kaže Macanović.

On je organizatorima sajamskog nastupa, uputio riječi zahvalnosti za organizaciju sajma i poslovnog foruma, jer su ove aktivnosti, itekako bitne za privredu, realizovane veoma kvalitetno.