You are here

Delegacija turskih privrednika u Komori

02/07/2019

Privrednu komoru Crne Gore je 2. jula 2019. godine posjetila delegacija turskih privrednika u organizaciji Marmara grupe – fondacije za strateška i socijalna istraživanja i sastala se sa potpredsjednikom Ivanom Saveljićem i njegovim saradnicima.

U delegaciji su bili predsjednik Marmara grupe i počasni konzul Crne Gore u Istanbulu Akkan Suver, Serhat Tabanca takođe iz ove fondacije, Gökhan Humbaraci iz TMM Architecture, Risa Arslan - Emsas Holding, Ediz Ҫitak - EAE Electricity i Yahya Durak – Şişecam. Riječ je o kompanijama koje postižu značajne rezultate u građevinarstvu, proizvodnji vode, energetici, zdravstvu i drugim oblastima.

Fondacija Marmara grupa je institucija široko priznata od strane međunarodne građanske inicijative i važan je dio sistema međunarodnih odnosai trenutne geopolitičke strukture, navodi se na sajtu ove organizacije.

Goste iz Turske interesovali su investicioni potencijali Crne Gore.

- Želimo da upoznamo prednosti Crne Gore kao investicione destinacije – rekao je Akkan Suver.

Potpredsjednik Saveljić je predstavio makroekonomske pokazatelje Crne Gore.

- Crnu Goru odlikuje politička stabilnost, povoljna investiciona i poreska klima, te razvoj ljudskih resursa  - kazao je Saveljić.

Naglasio je da investicije u Crnu Goru dolaze iz više od 100 država svijeta, te da njima značajno doprinosi članstvo u NATO i to što smo viđeni kao sljedeća država koja će ući u EU. On je ukazao da u Crnoj Gori posluje 2.500 firmi iz Turske, te potencirao da postoji program ekonomskog državljanstva kojim želimo pospješiti strane investicije. Goste iz Turske su zanimali uslovi sticanja ekonomskog državljanstva, na što im je objašnjeno da zavise od regije u koju se ulaže, djelatnosti, odnosno da li je riječ o greenfield ili investicijama druge vrste.

- Investicije u industriju su itekako dobrodošle – naveo je Saveljić.

On je govorio o prioritetnim granama crnogorskog razvoja, aktuelnim projektima u saobraćaju, turizmu i energetici, te potencijalima za proizvodnju zdrave hrane.

U radu sastanka učestvovali su doskorašnji ambasador Crne Gore u Turskoj Branko Milić i predstavnici Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore Tamara Milunović Ivanović i Gojko Daković.