You are here

Iskustva malih zemalja značajna za naš ekonomski razvoj

27/11/2019

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović učestvovali su na 13. Konferenciji predsjednika parlamenata malih evropskih zemalja u Nikoziji.

Bilo je riječi o izazovima, mogućnostima i najboljim praksama ovih država u digitalnoj eri, međuregionaloj saradnji, kao i ulozi parlamenata u razvoju partnerstva malih evropskih država na polju suzbijanja rijetkih bolesti.

- Ekspanzija ekonomije usluga, koja je obilježila kraj 20. i početak 21. vijeka omogućila je većini naših država da postanu održivi i prosperitetni privredni sistemi – rekao je Golubović.

Predsjednik Komore je, govoreći o ekonomskim prilikama u Crnoj Gori, učesnicima konferencije predstavio investicione projekte u oblasti turizma, saobraćajne infrastrukture, energetike i informacionih tehnologija.

- Za Crnu Goru je izuzetno korisno iskustvo malih zemalja koje su kroz turizam i druge usluge, uspjele da se razviju u najbogatije ekonomije svijeta – naveo je on.

Mogućnost za saradnju sa malim zemljama, smatra Golubović, u oblasti turizma ne pruža samo Jadranska obala, već i planinski vijenac ispresijecan veličanstvenim kanjonima. Pozvao je investitore iz ovih država da ulažu u crnogorsku energetiku i iskoriste benefite podmorskog kabla koji nas povezuje sa Italijom.

Prostor za saradnju postoji i u oblasti finansijskih usluga, a iskustva Monaka, Lihtenštajna i Luksemburga mogu pomoći Crnoj Gori da izgradi ambijent koji će obezbijediti mnogo veću atraktivnost ovog sektora.

- Crnoj Gori je interesantno iskustvo zemalja učesnica koje su unaprijedile proizvodnju hrane sinergijom poljoprivrede i informacionih tehnologija, što može podići efikasnost našeg agrara. Saradnja u oblasti inovacija, razmjena dobre prakse i stručnih znanja je ulaganje u budućnost naših ekonomskih odnosa  – rekao je Golubović.

Govoriti o unapređivanju ekonomskih veza i promociji evropskih vrijednosti na Balkanu, nije moguće bez naglašavanja uloge poslovnih asocijacija, dodaje predsjednik. Podsjetio je da su privredne komore zemalja Zapadnog Balkana, 2015. godine, pod okriljem Berlinskog procesa osnovale Komorski investicioni forum. Ova asocijacija ima cilj da zajedničkim radom u regionu smanji zaostajanje u produktivnosti i konkurentnosti nacionalnih privreda za tehnološki naprednom Evropom.

Razgovarajući sa crnogorskim zvaničnicima, predsjednik Predstavničkog doma Kipra Demetris Siluris istakao je prijateljske veze dvije države.

- Glavna tema razgovora je kako da naše prijateljstvo pretočimo u saradnju privrednika za dobrobit država – rekao je Siluris.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović razgovarao je i sa kolegama iz devet evropskih država koje imaju manje od milion stanovnika, o investicijama i ekonomskom razvoju kao izazovima za male države.

Predsjednici Brajović i Golubović sastali su se sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Knjaževine Monako Stefanom Valerijem i predsjednikom Predstavničkog doma Egipta dr Alijem Abdelom.

Tokom susreta sa delegacijom Monaka razgovarano je o nastavku saradnje dvije države, kako na parlamentarnom tako i na ekonomskom nivou. Predsjednik Brajović je istakao da je Crna Gora posvećena jačanju saradnje sa malim uspješnim zemljama, sa kojima želimo da razmjenjujemo iskustva i znanja, posebno u onim oblastima gdje postoje komparativne prednosti.

Na sastanku sa predsjednikom Predstavničkog doma Egipta istaknuta je važnost uspostavljanja intenzivnije parlamentarne saradnje, na šta će pozitivno uticati i formiranje Grupe prijateljstva dva parlamenta.

Predsjednik Komore Golubović i koordinator za saradnju sa međunarodnim komorskim asocijacijama Balša Ćulafić, sastali su se sa predstavnicima Privredne komore Kipra, generalnim sekretarom Mariosom Tsiakkisom i savjetnikom za međunarodne odnose Alexandrosom Ioannidesom.

Predsjednik Golubović je tokom sastanka predstavio Privrednu komoru Crne Gore kao i njenu organizacionu strukturu i aktivnosti, i pozvao Komoru Kipra na uspostavljanje saradnje.