You are here

Kineska delegacija u Komori

30/07/2018

Direktor Sektora za međunarodnu saradnju, Željko Baltić sa saradnicima primio je 30. jula delegaciju grada Čangša, provincija Hunan sa ciljem ostvarivanja buduće poslovne saradnje.

Delegaciju Čangše su činili predstavnici: Upravnog odbora Industrijske razvojne zone za visoke tehnologije Čangša, Biroa za trgovinu Čangša, Vlade okruga Kaifu – Čangša,  Biroa za trgovinu i turizam, Grada Čangša  i sedam predstavnika preduzeća.

Baltić je goste iz Kine upoznao sa aktivnostima Privredne komore Crne Gore, crnogorskim prirodnim i ekonomskim potencijalima, investicionim ambijentom i investicionim projektima. Posebno su istaknute prednosti i olakšice za strane investitore na državnom  i lokalnom nivou, liberalan spoljno – trgovinski režim i mogućnosti investiranja.

Vođa delegacije iz Čangša, Mo Jiping, zamjenik direktora Industrijske razvojne zone za visoke tehnologije govorio je o ekonomiji ovog dijela Kine sa posebnim osvrtom na one oblasti u kojima je ova zemlja svjetski lider – proizvodnja riže, računarske tehnologije i obrazovanje kineskih najtalentovanijih studentata. Inače, od ukupno oko 25 000 preduzeća ovog grada čak trideset njih je u sto najvećih svjetskih komapanija. Među njima su kompanije koje se bave korišćenjem solarne energije, telekomunikacijama i turizmom, pa se moguće oblasti za saradnju, po riječima Jipinga, prepoznaju u ovim sektorima. Takođe, privreda ovog grada ima izuzetno dinamične investicione aktivnosti izvan granica Kine i u proteklom periodu je investirala čak 13,5 milijardi američkih dolara u 151 svjetsku zemlju.

Dogovoreno je da će se u narednom periodu raditi na aktivnostima koje imaju za cilj jačeg prisustva određenih kineskih kompanija na evropskom tržištu i to kroz otvaranje kapaciteta u Crnoj Gori i korišćenje crnogorskih ekonomskih potencijala za stvarnje haba – distributivne zone za tranzit kineskih proizvoda ka evropskom tržištu. Takođe, promovisaće se potencijali crnogorske poljoprivredno – prehrambene insutrije, sektora energetike i turizma. Predstavnici Čangša su izrazili zadovoljstvo prijemom u Privrednoj komori Crne Gore i pozvali delegaciju Privredne komore da posjeti Čangšu.