You are here

Male zemlje velikih ekonomija

29/05/2019

Okrugli sto predstavnika privrednih komora Crne Gore, Andore, Lihtenštajna i Monaka održan je 29. maja 2019. godine u Budvi, u okviru Ekonomskog foruma koji je organizovan u sklopu Igara malih zemalja Evrope.

Razgovarano je o modalitetima razvoja daljih veza između malih država, u svijetlu Sporazuma o saradnji koji su predstavnici komora potpisali tokom Foruma. Učesnici su saglasni da privredne komore intenziviraju međusobnu poslovnu komunikaciju i pozovu privrednike da bliže sarađuju.

Saopšteno je da ne treba čekati naredne Igre malih zemalja da bi se intenzivirala međusobna saradnja, već da je potrebno definisati konkretne oblasti zajedničkog djelovanja u bliskoj budućnosti. Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović je kandidovao digitalizaciju i dualno obrazovanje kao moguća polja razmjene iskustava, te je istakao da očekuje podršku malih zemalja u implementaciji ovih procesa. Predložio je da se osnaže poslovne veze IT kompanija malih zemalja, u cilju transfera znanja u oblasti digitalizacije.

Golubović je tokom sastanka predstavio pozitivne makroekonomske trendove Crne Gore, kao i organizaciju i djelokrug rada Privredne komore, čija je uloga u kreiranju podsticajnog poslovnog ambijenta dodatno ojačana novom legislativom.

Učesnici skupa su potencirali da veličina ovih država nije mjera njihovog ekonomskog uticaja, naprotiv. Riječ je o državama koje su tokom decenija, bazirajući razvoj na održivim osnovama, od nerazvijenih postale zemlje veoma snažnih ekonomija.

U radu sastanka učestvovali su i potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić, predstavnici Privredne komore Andore Ramon Ginesta, Pilar Escaler, Meritxell Marsa, Joan Arderiu, zatim Judit Hidalgo iz Actua Andora i Esther Puigcercos iz Andora Banking, Justin Highman iz Monaco Investa, Guilluame Rose iz Ekonomskog odbora Monaka, te Jurgen Nigg i Rainer Ritter iz Privredne komore Lihtenštajna.