You are here

Memorandum o saradnji sa Konfindustrijom

17/12/2018

Predsjednici Privredne komore i Konfindustrije Crne Gore, Vlastimir Golubović i Erich Cossutta, potpisali su 17. decembra 2018. godine, u hotelu „Hilton“, memorandum o saradnji dvije poslovne asocijacije.

Prezentacijom Konfindustrije Crne Gore i potpisivanjem pomenutog sporazuma, obilježen je početak rada ovog udruženja italijanskih privrednika u našoj zemlji. Skupu su prisustvovali ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, italijanski ambasador Luca Zelioli, gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, te brojne ugledne zvanice iz poslovnog i javnog sektora.

Predsjednik Komore Golubović je izrazio očekivanje da će, potpisivanjem memoranduma sa Konfindustrijom - najvećim udruženjem industrijalaca Italije, tradicionalno partnerstvo dvije države biti osnaženo novim sadržajem i dinamikom na planu privredne saradnje.

- Vjerujem da nas 140 godina dugi diplomatski odnosi obavezuju da stvorimo uslove u kojima će ekonomska saradnja pratiti trend odličnih bilateralnih odnosa naše dvije države. Prijateljske veze, geografska blizina, zajedničke istorijske i kulturološke vrijednosti, nesumnjivo stvaraju nove mogućnosti za dalji razvoj privrednih i poslovnih odnosa. Privredna komora će aktivno raditi na izgradnji dugoročnih partnerskih odnosa sa postojećim i potencijalnim investitorima iz Italije, kroz razmjenu informacija i iskustava s Konfindustrijom i promociji prirodnih i privrednih resursa Crne Gore – rekao je Golubović.

Italija je trenutno najveći strani investitor u Crnoj Gori. U prvih devet mjeseci 2018. godine realizovala je investicije vrijedne 77,7 miliona eura. Riječ je i o četvrtom spoljno-trgovinskom partneru naše zemlje. Vrijednost uvoza iz Italije iznosila je 168,5 miliona eura, a crnogorskog izvoza u tu zemlju 13 miliona eura.

- Bez obzira na rastući trend trgovinske razmjene, ne možemo biti zadovoljni navedenim podacima, budući da ona još ne odražava puni potencijal. Vjerujem da će saradnja sa Konfindustrijom, posebno kroz poslovne susrete privrednika i promovisanje naših zajedničkih interesa, rezultirati većim obimom poslovnih aktivnosti u budućem periodu. Očekujemo veće učešće italijanskih kompanija u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata koji se realizuju ili će se realizovati u Crnoj Gori – kazao je predsjednik Komore.

Prema njegovim riječima, kroz zajedničku saradnju se mora stvoriti okvir za poslovnu sinergiju u perspektivnim sektorima: energetike, prehrambene i drvne industrije, informacionih tehnologija, upravljanja otpadom, reciklaže i tretmana otpadnih voda.

- Radićemo na približavanju turističke ponude Crne Gore italijanskom tržištu. Proizvodi drvne industrije treba da postanu ozbiljan izvozni artikal Crne Gore, a značajan prostor za saradnju postoji i u oblasti eksploatacije i obrade kamena, pa su za crnogorske kompanije koje posluju u ovim sektorima posebno interesantne nove tehnologije i programi koje Italija uspješno primjenjuje, kako bi na najbolji način valorizovali ove značajne resurse – naglašava on.  

Iskustva italijanskih malih i srednjih preduzeća, po kojima je ova ekonomija prepoznatljiva i jedinstvena u svijetu, umnogome mogu doprinijeti boljoj perspektivi crnogorske privrede u kojoj ova preduzeća treba da ostvare veći udio u društvenom proizvodu, izvozu i poslovnim aranžmanima, cijeni Golubović. Veličina ovim preduzećima obezbjeđuje veću fleksibilnost proizvodnog sistema i mogućnost izvoza na različita tržišta. Ovakve firme ne ulaze u masovnu proizvodnju, već se fokusiraju na specifične proizvode, gotovo uvijek visokog kvaliteta kojima je, da bi bili uspješno plasirani, neophodna vidljivost, robna marka i adekvatno predstavljanje na međunarodnim tržištima.

- Članice Konfindustrije mogu pomoći našim kompanijama da slijede njihove primjere dobre prakse u mnogim oblastima i da, poučene tim iskustvom, budu uspješnije nego danas. Ovo iskustvo bi bilo od posebnog značaja za crnogorske privrednike koji se bave proizvodnjom maslinovog ulja i vina. Njegovaćemo novi pristup u našoj saradnji, jer nam je cilj da napravimo mrežu koja će u organizacionom smislu uticati da se što je moguće veći broj privrednika uključi u ove aktivnosti – kaže on.

Privredna komora Crne Gore je zainteresovana za projekte koje Konfindustrija sprovodi u oblasti obrazovanja, gdje mladima u procesu učenja otvara vrata kompanija kako bi im podstakla poslovnu kulturu i preduzetnički duh i podigla na veći nivo radne i menadžerske vještine. Poznat je i niz projekata koje ona sprovodi u oblasti digitalizacije i pomoći kompanijama u skladu sa njihovim potrebama i mogućnostima.

- Iako je značaj digitalizacije nesporan, to nije jedini način prilagođavanja preduzeća zahtjevima 21 vijeka, pa smatramo veoma značajnim i bogato iskustvo koje italijanski radno-intenzivni sektori imaju u oblasti cirkularne ekonomije. Italijanske kompanije su začetnik efikasnog korišćenja nus-produkata kao resursa, a Italija evropski lider u cirkularnoj ekonomiji. Smatram da kroz našu saradnju možemo da doprinesemo da ovaj koncept zaživi i u Crnoj Gori – zaključio je Golubović.

Predsjednik Konfindustrije Crne Gore Erich Cossutta je objasnio da se potpisivanjem memoranduma stavlja tačka na projekat započet 2016. godine kada je osnovana Asocijacija italijanskih industrijalaca u Crnoj Gori ASSIIMONT, koja je doprinijela formiranju Konfindustrije Crne Gore 20. aprila 2017.

On je precizirao je da će se Konfindustrija angažovati da u Crnu Goru donese „know how“, italijansku tradiciju i preduzetnički duh, što je oličenje asocijacije nastale 1910. godine, koja zastupa 150.000 kompanija sa šest miliona zaposlenih. Prema njegovim riječima, Konfindustrija će biti svojevrstan most koji će preko kompanija članica dovesti Evropu u našu zemlju, odnosno, doprinijeti da Crna Gora uđe u evropsku porodicu.

Naglašava da je Crna Gora teritorijalno mala zemlja sa ogromnim potencijalima, počev od njenog izlaza na more, što je logistička platforma za cijeli region. Zato su, smatra, od suštinske važnosti izgradnja autoputa koji će povezati sjever i jug naše zemlje, kao i veza luke Bar i panevropskih koridora.

- Želim još jednom da potvrdim da su naše kompanije maksimalno raspoložene da učestvuju u realizaciji ove mreže. Najzastupljenije kompanije iz Konfindustrije Crne Gore posluju u gradevinskom sektoru, te pozivam državne institucije da u našim preduzećima prepoznaju saradnike spremne da učestvuju u daljem razvoju ove zemlje – kazao je on.

Ističe da je Crna Gora, pored toga što je logistička i energetska platforma, plodno tle za razvoj svih najinovativnijih resursa ekonomije budućnosti.

- Potencijal ove države prepoznali su protagonisti italijanske i međunarodne ekonomije, poput Fiata, koji je izabrao Luku Bar kao izlaz za svoju proizvodnju na globalno tržište – kazao je Cossutta.

Zaključio je da Konfindustrija želi da pomogne itaijanskim kompanijama da iskoriste sve postojeće mogućnosti, te istovremeno pruži doprinos izgradnji evropske budućnosti Crne Gore.

Prema riječima ministarke ekonomije Dragice Sekulić, Italija je nedvosmisleno jedan od najbitnijih ekonomskih i političkih partnera Crne Gore.

- Zato me posebno raduje kada vidim da su privrede naše dvije zemlje aktivne u izgradnji mostova koji će nas još bolje spojiti i približiti u tom partnerstvu – kazala je Sekulić.

Ministarka je kazala da nam italijanske kompanije donose nove tehnologije, više standarde i izvozom otvaraju nova tržišta, a sa druge strane sebi obezbjeđuju prostor za rast i dodatnu konkurentnost u globalnom smislu.

- Dolaskom Konfindustrije Crna Gora dobija prvu reprezentativnu asocijaciju italijanskih privrednika i iz tog razloga očekujemo da date svoj doprinos unapređenju poslovne klime kroz otvoren, javan i prijateljski dijalog sa Vladom Crne Gore i nadležnim ministarstvima - navela je ona.

Ministarka je naglasila da je Konfindustrija prije svega asocijacija proizvođača i da očekuje da će od buduće saradnje najviše profitirati firme koje ulažu u prerađivačke kapacitete.

- To ćemo podržati i na lokalnom i na nacionalnom nivou. Na nama je da omogućimo stimulativni okvir za razvoj vaših poslovnih strategija. Crna Gora će postati još kvalitetnija i interesantnija privredna destinacija - poručila je ministarka Sekulić.

Ambasador Italije u Crnoj Gori Luca Zelioli je istakao da za jačanje privredne saradnje dvije države i rast investicija mogu računati na njegovu ličnu i podršku ambasade.

- Veliki je značaj današnjeg događaja. Zvaničan početak rada Konfindustrije je veliki korak naprijed prema značajnom cilju, stvaranju uslova za maksimalni razvoj trgovine između dvije zemlje i investicija – naveo je Zelioli.

On vjeruje da će Konfindustrija uspješno promovisati crnogorsko tržište italijanskim preduzećima, podstaći naše kompanije da posluju u Italiji, te doprinijeti sinergiji nadležnih institucija na podsticanju ekonomskog razvoja.

Predsjednik Konfindustrije Vincenzo Boccia je video porukom pozdravio učesnike skupa. On je kazao da je platforma ove asocijacije Italija u centru Evrope, okrenuta ka istoku i zapadu i tome će Konfindustrija Crne Gore dati značajan doprinos.