You are here

Njemačka rješenja za vodosnabdijevanje

08/02/2018

Privredna komora je organizovala 8. februara 2018. godine u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Njemačkoj prezentaciju kompanija TurnKey Management i German Water Partnership i relevantnih tehnologija u oblastima vodosnabdijevanja te upravljanja otpadnim vodama.

Skupom je moderirala dr Nina Drakić, rukovodilac Sektora za analize Privredne komore Crne Gore, koja je predstavila kompanije iz Njemačke.

Sekretarka Odbora udruženja komunalne privrede Maja Đurović kazala je da je u oblasti vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama, Crna Gora za kratko vrijeme uradila mnogo, te da u ovoj oblasti predstoje brojne aktivnosti.

Rekla je da je, prema podacima Direkcije za komunalni razvoj, od 2006. godine izgrađeno i rehabilitovano oko 150 km vodovodne i oko 155 km kanalizacione mreže, a u izgradnji je još 35 km. Posebno značajna je izgradnja regionalnog vodovoda za Crnogorsko primorje, dužine cca 135 km.

- Crna Gora će nastojati da kombinovanjem osnovnih i alternativnih metoda prečišćavanja riješi pitanje otpadnih voda – navela je Đurović.

Ona je navela da su za 2018. godinu predviđene izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i glavnih kolektora u Podgorici i Bijelom Polju. Gradnja sličnog objekta planirana je i u Danilovgradu, kao i kanalizacione mreže u tom gradu i za naselja Kodra, Totoši, Bijela Gora, Donja Bratica koja gravitiraju kanalu Port Milena.

Podsjetila je da izvore finansiranja još čekaju izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Rožajama Kolašinu i Plavu.

- U Crnoj Gori do 2040. u vodovodni sektor potrebno je uložiti 232.815.000 eura, odnosno 123.600.000 eura do 2025. godine.  Od ukupno planiranih sredstava, mjere koje se odnose na sanaciju mreže i otklanjanje gubitaka u vodovodnom sistemu obuhvataju oko 35%, obezbjeđenje adekvatnog rezervoarskog prostora 33%, izgradnja nove mreže 24%, dok se ostalo odnosi na obezbjeđenje zaštite izvorišta i istraživanja, adekvatan tretman vode, uspostavljanje nadzorno upravljačke opreme i SCADA sistema i slično – rekla je Đurović.

Komapanija TurnKey Management prvenstveno se bavi vodosnabdijevanjem i relevantnim tehnologijama u ovom domenu, postrojenjima za decentralno prečišćavanje otpadnih voda, desalinizacijom. Zainteresovana je da nađe partnera u Crnoj Gori, prvenstveno građevinsko preduzeće, koje bi je zastupalo u projektima izgradnje i održavanja, uz korišćenje inovativnih metoda koje TurnKey nudi u saradnji sa partnerima iz Njemačke i inostranstva.

- Naš tim ima više od 25 godina iskustva i obučen je da savjetuje kupce kako da iznađu optimalna rješenja u ovim oblastima kako sa ekonomskog tako i sa stanovišta zaštite okoline. Naša ekpertiza takođe obuhvata implementaciju projekata i stalnu podršku u smislu servisa i održavanja – objasnila predstavnica TurnKey Managementa Christine Deibert.

Udruženje German Water Partnership nudi održiva i inovativna rješenja u oblasti vodosnabdijevanja, grade postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, revitalizuju cjevovode.

Ovo udruženje koordinira više od 350 članova iz industrije i istraživanja, sa preko 170.000 zaposlenih u više od 80 zemalja. Cilj im je da približe relevantnim sagovornicima tehnologije koje nude, te da ostvare saradnju sa predstavnicima preduzeća iz vodovodnog, građevinskog i industrijskog sektora.

-Cilj nam je da jačamo položaj njemačkog vodnog sektora na međunarodnim tržištima, doprinesemo rješavanju izazova zemalja u razvoju u ovoj oblasti i kao i u novo-industrijalizovanim državama. Podstičemo saradnju politike, nauke i industrije – rekla je Heike Berger iz German Water Partnership.

Nakon prezentacija u diskusiji su učestvovali predstavnici komunalne privrede u Crnoj Gori i eksperti iz ove oblasti. Bilo je, između ostalog, riječi o tehnologiji za tretman otpadnih voda u Podgorici. Ona, prema navodima pomoćnika direktora Vodovoda i kanalizacije Filipa Makrida, predstavlja savremeno rješenje koje se u mnogome podudara sa njemačkim, predstavljenim na ovom skupu. Riječ je o tehnologiji koja takođe izvlači iz komunalnog mulja energiju, a spaljivanjem se dobija pepeo za fosforno đubrivo vrlo bitno za agrar.

- Protivnica sam toga da se komunalni mulj izvozi u druge zemlje. On se mora ovdje iskoristiti tamo gdje se proizvodi. Neophodno je naći način da se prvo iz njega izvuče energija za rad postrojenja za preradu otpadnih voda, koje je veliki potrošač, te da se preostali mulj iskoristi za dobijanje fosfora za agrar. Ovakvo đubrivo, ukoliko se pravilno tretira je vrlo kvalitetno jer ne sadrži kadmijum niti uranijum – zaključila je Berger.a