You are here

Njemci zainteresovani za saobraćaj i logistiku

06/02/2020

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Njemačko - srpskom privrednom komorom (AHK Srbija), organizovala je 6. februara 2020. godine poslovni forum i bilateralne susrete crnogorskih i njemačkih privrednika iz oblasti saobraćaja i logistike.

Cilj ovog susreta bio je upoznavanje njemačkih partnera sa stanjem, razvojnim planovima, kao i budućim projekcijama u oblasti saobraćaja i logistike, te uspostavljanje međusobne poslovne saradnje crnogorskih i njemačkih preduzeća.

Uvodna obraćanja na forumu su imali Danilo Gvozdenović, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, dr Robert Weber, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, Martin Knapp, direktor Njemačko - srpske privredne komore, dr Ulrich Wild, direktor kompanije em&s GmbH i konsultant programa izvozne inicijative Ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Njemačke.

Stanje u sektoru transporta u Crnoj Gori prezentovao je Savo Barović, sekretar Odbora udruženja saobraćaja Privredne komore Crne Gore.

Na sastanku je delegacija koju čini pet njemačkih kompanija, predstavila proizvodni program, inovacije i usluge u navedenim oblastima, nakon čega su održani B2B sastanci sa firmama iz ove zemlje.

Potpredsjednik Gvozdenović je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja ovakvog skupa i ocijenio da će njegovi rezultati biti vidljivi u najskorije vrijeme.

- Značajno je što njemački privrednici žele da budu zastupljeni u ovoj oblasti privrede, a to potvrđuje i prisustvo skupu ambasadora dr Roberta Webera - rekao je Danilo Gvozdenović.

Potpredsjednik je naveo da Komora izuzetnu pažnju posvećuje saobraćaju, jer je to djelatnost koja je veoma važna spona proizvodnje i prodaje.

- Imamo u Komori veoma dobro organizovan sektor saobraćaja pa su rezultati u ovoj oblasti značajni, što su ocijenile i relevantne međunarodne organizacije - naveo je potpredsjednik.

Dr Robert Weber, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori je takođe ocijenio veoma pozitivnim održavanje poslovnog foruma i činjenicu što su njemački privrednici zainteresovani da predstave svoje kompanije te kroz razgovor sa crnogorskim kolegama učine što konkretnijim međusobne poslovne veze.

Govorio je o rezultatima veoma uspješne njemačke privrede i interesovanju njihovih kompanija da investiraju u Crnu Goru.

- Očekujemo da Crna Gora nastavi svoj proevropski kurs, u tome imate našu i podršku Evropske unije, kao i ostale zemlje Balkana – naglasio je ambasador.

Prema njegovim riječima, kompanijama koje žele da investiraju u Crnu Goru veoma je bitno da standardi, na primjer energetske i saobraćajne politike, budu usaglašeni sa evropskim.

- Crna Gora je zemlja koja se priprema za primjenu evropskih standarda, što je vrlo bitna poruka za njemačke privrednike koji ovamo dolaze – rekao je Weber.

Dodao je da se crnogorska Vlada veoma angažuje u oblasti privrede i ekonomskog razvoja, naglašavajući napore koji se ulažu u unapređenje infrastrukture i održive energije.

- Crna Gora postaje neto izvoznik zelene energije u Zapadnu Evropu. Ipak, postoji dosta potencijala u energetici koji još nijesu iskorišćeni i za njih su zainteresovni njemački privrednici – rekao je ambasador.

Ocijenio je da naša zemlja ima veoma dobre šanse da bude uspješna u korišćenju obnovljivih izvora u javnom prevozu.

- Vjerujem da Podgorica može postati prvi grad u Evropi koji u potpunosti koristi zelenu energiju u saobraćaju - rekao je ambasador.

Martin Knapp, direktor Njemačko - srpske Privredne komore i koordinator aktivnosti ove asocijacije za zemlje Zapadnog Balkana kazao je da postoji interesovanje privrednika te države za poslovanje kod nas.

- Želimo da dovedemo predstavnike naših kompanija u Crnu Goru i upoznamo ih sa ambijentom za poslovanje i investicionim prilikama – rekao je Knapp.

Dr Ulrich Wild, direktor kompanije em&s GmbH i konsultant programa izvozne inicijative Ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Njemačke naglasio je da njegova država mnogo polaže na razvoj malih i srednjih preduzeća.

- Mala i srednja preduzeća Njemačke su prošle godine ostvarila izvoz u vrijednosti 200 milijardi eura – kazao je Wild.

Trendove u saobraćajnoj djelatnosti u Crnoj Gori prezentovao je Savo Barović, sekretar Odbora udruženja saobraćaja Privredne komore. On je podsjetio da transport karakterišu pozitivni trendovi i značajan uticaj na BDP. Ovaj sektor zapošljava 12.500 radnika, što sve govori o velikom uticaju saobraćaja na ekonomiju. Podsjetio je da bi u septembru trebalo da bude završena prva dionica auto-puta Bar - Boljare, a nastavak gradnje ovog kapitalnog projekta šansa je za angažovanje njemačkih investitora.

Uslijedila je prezentacija kompanija A. Rawie, Bosch Security and Safety Systems i Inserteffect.

A. Rawie je kompanija koja se bavi dizajnom i proizvodnjom šinskih završnih graničnika, tovarnih i saobraćajnih rampi, te branika. Bosch Security and Safety Systems proizvodi uređaje za video nadzor, sigurnosne, protivpožarne audio i konferencijske sisteme, dok Inserteffect nudi rješenja za digitalnu mobilnost za privredu, opštine, gradove i javni prevoz.

Skup je okončan bilateralnim susretima privrednika dvije zemlje tokom kojih su razmotrene mogućnosti saradnje na konkretnim projektima.