You are here

Posjeta kineske delegacije

19/09/2019

Turizam, poljoprivreda, energetika i saobraćaj oblasti su sa potencijalima za intenzivniju ekonomsku saradnju Crne Gore i Kine. Ovo je ocijenjeno prilikom posjete delegacije Servisnog centra za saradnju Kine i stranih zemalja Privrednoj komori Crne Gore, 19. septembra 2019. godine.

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić ocijenio je da ima mnogo prostora za jačanje poslovnih veza dvije države.

- Kineskim partnerima bih preporučio da uđu u realizaciju izuzetno vrijednih energetskih projekata u Crnoj Gori, jer posjedujemo velike neiskorišćene potencijale za proizvodnju, naročito iz obnovljivih izvora. Kineska tehnologija može biti posebno korišćena za vjetro i solarne generatore – ocijenio je Saveljić.

On je podsjetio da kineske kompanije realizuju prvu dionicu autoputa Bar Boljare i izrazio očekivanje da će se angažovati i u drugim fazama njegove izgradnje.

- U poljoprivredi bismo vas rado imali za partnere. Uvozimo mnogo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a imamo ogromne neiskorišćene resurse u ovoj oblasti. Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da koristimo vaša znanja i tehnologiju u agraru, po kojim je Kina jedan od lidera – naveo je on.

Saveljić je istakao ulogu Privredne komore u inicijativi 17+1 i još jednom ponovio opredijeljenost našeg regiona da se sa zajedničkim proizvodom, naročito u turizmu, nađe na velikom kineskom tržištu.

- Ukoliko želite saradnju sa cjelokupnom crnogorskom privredom, to jedino možete preko Privredne komore koja zastupa interese svih poslovnih subjekata u zemlji. Kada riješite da formirate preduzeća u našoj državi, činom registracije ona postaju naši članovi – objasnio je potpredsjednik.

Predstavnica Servisnog centra Tina Yang predstavila je ovu asocijaciju čiji je cilj snaženje privredne i kulturne saradnje Kine i zemalja svijeta. Imaju više od 1000 članica u svakoj kineskoj provinciji.

- Sigurna sam da ćemo razviti dobre međusobne odnose i saradnju, naročito u poljoprivredi, turizmu, saobraćaju i oblasti nekretnina. Nadamo se da možemo izgraditi platformu koja će privući još kineskih kompanija u Crnu Goru. Takođe, pozivamo vas da posjetite Kinu, jer smo zainteresovani i za investicije iz Crne Gore. U Pekingu će, u saradnji sa crnogorskom Ambasadom, 18. oktobra biti organizovana prezentacija potencijala vaše zemlje – kazala je Yang.

Predstavnike kineskih kompanija je, između ostalog, interesovao poslovni ambijent Crne Gore, posebno u oblasti poljoprivrede, kao i povoljnosti koje nude biznis-zone u našoj zemlji.

U radu sastanka sa desetočlanom delegacijom iz Kine učestovali su i Željko Baltić, direktor Sektora za međunarodne odnose u Komori sa saradnicama Tamarom Milunović Ivanović i Jelenom Adžić, sekretari odbora udruženja turizma i energetike Sanja Marković i Ranko Vukmirović, te savjetnik u Stručnoj službi Veljko Ćalić.