You are here

Poslovni forum Crna Gora - Italija

15/02/2016

Forum crnogorskih i italijanskih privrednika organizovan je 15. februara 2016. godine u Privrednoj komori Crne Gore. Skup na kojem su razmatrane mogućnosti unapređenja privredne saradnje, realizovan je sa Asocijacijom prijateljstva Pulja-Montenegro. 

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić kazao je da nova ekonomska realnost zahtijeva i nove biznis sadržaje, ali da dug istorijat privredne saradnje i dobro međusobno poznavanje mogu pomoći da se lakše sagledaju i definišu prioriteti u zajedničkim razvojnim projektima.

Zahvalio je Udruženju prijateljstva Crne Gore i Pulje i njenom predsjedniku Rikardu Di Mateu zbog  opredjeljenja da se trajno posvete njegovanju zajedničkog kulturno-istorijskog naslijeđa i tradicionalno bliskih odnosa naše zemlje i regije Pulja. Djelovanje ovog Udruženja i saradnja sa njima, doprinose očuvanju najsvjetlijih stranica istorije koje je ispisala Kraljevina Crna Gora, a regija Pulja umjela da pamti i sačuva.

- Kroz direktnu saradnju preduzeća će dobiti još konkretniju podršku u privrednoj razmjeni, pronalaženju strateških partnera, analizi tržišta, kao i olakšani pristup evropskim fondovima i finansiranju.  Saradnja će omogućiti i napredak u transferu tehnologija i znanja, ali i iskustva u oblasti privrede koja Crnoj Gori mogu da pomognu na putu ka članstvu u EU. Crna Gora može da slijedi italijanski model razvoja u kojem mala i srednja preduzeća sa kvalitetnim proizvodom imaju glavnu ulogu – istakao je Saveljić.

Prema njegovim riječima, crnogorskim preduzećima je potrebna fleksibilnost i snažan preduzetnički duh, međusobno udruživanje koje podstiče znanje i kreativnost, različite forme učenja i prilagođavanja, sa fokusom na jačanju konkurentnosti. Treba joj novi investicioni ciklus na putu do samoodržive i konkurentne ekonomije. I Italiji i Crnoj Gori su, kaže, potrebni novi projekti radi trajnog obezbjeđenja rasta, budući da je Italija izašla iz dugotrajne recesije nakon krize koja je teško pogodila njenu ekonomiju 2009. godine, dok je Crna Gora ostvarila rast od 3,5% u 2015 godini. 

- Očekuje nas pojačani angažman u pravcu ekonomske kapitalizacije strateške pozicije mediteranske regije. Kina gradnjom autoputa u Crnoj Gori i brzim prugama utire novi put svile ka Evropi na čijoj su ruti Crna Gora i Mediteran. Italija se nalazi u centru sprovođenja evropske agende za Balkan, a Crna Gora je postala središte italijanske energetske strategije za Jugoistočnu Evropu. Jadranski basen će se čvršće povezati visokonaponskim mrežama postavljenim na morskom dnu. Vlade Crne Gore, Hrvatske, Albanije i Bosne i Hercegovine su svojim potpisom stvorile pravni okvir za realizaciju projekta koji će povezati trans-jadranski i jadransko-jonski gasovod – kazao je on.

Dodao je da se, pored planiranih kapitalnih investicija u oblasti energetike, očekuju i projekti izgradnje elektrana na biomasu, radovi na elektroprenosnoj mreži i javnoj rasvjeti, mikrocentrale koje proizvode struju koristeći fermentaciju deponijskog gasa, te vjetroparkovi.

Podsjetio je da je Italija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Crne Gore. U 2015. godini je zauzimala  drugo mjesto u našem izvozu, a četvrti je partner u ukupnom crnogorskom uvozu. U 2015. godini ukupna robna razmjena iznosila je 157,7 miliona eura, što predstavlja povećanje 4,5% u odnosu na 2014. Iako limitirano obimom, tržište Crne Gore je komplementarno italijanskom, što znači da su apsorpcione i proizvodne mogućnosti dva tržišta veoma naklonjena jedno drugom.

Crna Gora je nizom podsticaja postala poželjna destinacija za industrijske parkove u koje je Italija već investirala u okruženju.

- Postoji nekoliko desetina domaćih preduzeća koji imaju proizvode, kompetentne ljude, ali su finansijski iscrpljeni, pa im za nove tehnologije i iskorak u svijet treba dokapitalizacija. Metaloprerađivačka industrija je takav primjer. Crna Gora posjeduje ključne kompetencije u metalo-prerađivačkoj i mašinskoj industriji i ima kapacitet da proizvodi i složene podkomponente koje zahtijevaju dobar inžinjering i dizajnerske vještine – rekao je potpredsjednik Komore.

Obrazovanje je još jedna oblast sa velikim potencijalom za saradnju. Saveljić podsjeća da Privredna komora sprovodi intenzivne edukativne aktivnosti, treninge i obuke za sticanje znanja i uvođenje sistema kvaliteta usklađenih sa evropskim standardima i potrebama tržišta rada. Komora učestvuje u velikom broju međunarodnih projekata usmjerenih na jačanju stručnih kompetencija malih i srednjih preduzeća.

Istakao je i potencijale u oblasti poljoprivrede.

- Crna Gora ima odličan kvalitet zemljišta, kao i obilne i čiste izvore vode čime može biti konkurentna u proizvodnji organske hrane bazirane na nisko-tehnološkim metodama. Proizvodnja i prerada ribe je investicioni potencijal, zahvaljujući nižim troškovima prerade u odnosu na konkurente iz EU zemalja. Joint ventures između lokalnih i stranih kompanija treba da bude glavni pokretač novih investicija u ovom podsektoru – rekao je on, dodajući da poljoprivreda može imati veće koristi od kultura mediteranskog voća, masline, vinove loze.

Pored pomenutih sektora, intenzivniju saradnju je moguće ostvariti u drvoprerađivačkoj industriji, tretmanu voda, uklanjanju otpada i uvođenju sistema kvaliteta u građevinarstvu, turizmu i drugim oblastima.

- Budućnost privrednih odnosa Crne Gore i Italije otvara mnogo mogućnosti i zahtijeva puno strateškog rada i planiranja. Privredna komora Crne Gore će biti pouzdan partner na putu realizacije vaših poslovnih ideja i projekta – obratio se privrednicima dvije zemlje Saveljić.

Rikardo Di Mateo, predsjednik Asocijacije prijateljstva Pulja-Montenegro, kazao je da je ova asocijacija nastala prije godinu zahvaljujući velikoj želji privrednika te italijanske regije za saradnju sa Crnom Gorom.

- Ova asocijacija za zadatak ima poboljšanje kulturnih, ekonomskih, trgovinskih kao i drugih aspekata saradnje sa Crnom Gorom. U Pulji su brojne kompanije koje žele da investiraju u ovaj prostor. I prisustvo velikog broja privrednika ovom forumu nas uvjerava u opravdanost projekta jačanja veza dvije zemlje – kazao je Di Mateo.

Predsjednik Privredne komore Fođe Fabio Poreka predstavio je ovu asocijaciju koja okuplja privrednike sjevera Pulje i zalaže se za internacionalizaciju njihovog poslovanja.

- Pulja je regija sa najvećim rastom u Italiji, naročito u turizmu i poljoprivredi i upravo u tim oblastima vidim mogućnosti za sinergetsko djelovanje sa Crnom Gorom. Možemo vam prenijeti inovacije, sarađivati u proizvodnji organske hrane, oblasti nekretnina, kao i u izgradnji obnovljivih izvora energije. Potencijala za saradnju je mnogo. Među privrednicima koji su ovdje su i oni koji se interesuju za razvijanje sopstvene proizvodnje u Crnoj Gori, pošto za to nudite poreske povoljnosti – rekao je Porrecca.

On je istakao da Pulja može dati podršku Crnoj Gori u evrointegracijama i pomoći joj da koristi pretpristupne fondove kroz različite projekte. Komora Fođe je zainteresovana za članstvo u Forumu privrednih komora Jadransko-jonske regije, i zalagaće se da PK Italije otvori predstavništvo u našoj zemlji. Pozvao je delegaciju crnogorskih privrednika da posjeti ovu oblast.

Tokom sastanka su Boris Rebić iz Ministarstva ekonomije i Jovana Vukčević iz Glavnog grada predstavili ekonomske potencijale Crne Gore i Podgorice. Mogućnosti kompanijske saradnje naše zemlje i italijanske regije, predstavio je Masimo Mezina, direktor Udruženja preduzeća Fođe, dok je o potencijalnim zajedničim aktivnostima na IPA projektima govorio Vinćenzo Kaldarone, finansijski ekspert.

Nakon toga su održani bilateralni sastanci privrednika.