You are here

Poslovni forum Crna Gora - Turska

04/10/2019

Crnogorski i turski privrednici imaju prostora za unapređenje saradnje u oblastima turizma, trgovine, energetike, infrastrukture, poljoprivrede i drvoprerađivačke industrije i treba da iskoriste osnove koje su za to postavile vlade dvije države. Ovo je ocijenjeno na Forumu privrednika Crne Gore i Turske održanom 4. oktobra 2019. godine u podgoričkom hotelu Ramada.

Skup, koji je organizovala Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Odborom za ekonomske odnose sa inostranstvom Unije privrednih komora Turske (DEIK), uslijedio je nakon petog zasijedanja Mješovite crnogorsko-turske komisije za ekonomsku saradnju.

U radu Foruma, kojem je prisustvovao potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, učestovalo je 100 privrednika. Uvodničari su bili predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, ministarka ekonomije Dragica Sekulić, turski ministar omladine i sporta Mehmet Muharrem Kasapoglu i predsjedavajući poslovnog savjeta DEIK – Turska i Crna Gora Naser Alima.

Moderator Foruma bio je potpredsjednik Komore Ivan Saveljić.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović istakao je da prisustvo predstavnika crnogorske i turske vlade na forumu potvrđuje obostranu želju da se u kontinuitetu razvija ekonomska saradnja.

Prema njegovim riječima, robna razmjena Crne Gore i Turske u 2018. godini iznosila je 100,8 miliona eura, što je više za 7,9% u odnosu na prethodnu godinu.

Golubović ističe da Crna Gora poslednjih godina ostvaruje dinamičan ekonomski rast, što govori da naša zemlja kontinuirano unapređuje poslovni ambijent u smjeru koji pogoduje prilivu stranih investicija. Riječ je o trendu koji je započeo obnovom nezavisnosti 2006. godine, a koji potvrđuje prisustvo investitora iz više od 120 zemalja čija ulaganja iznose oko 10 milijardi eura u bruto, odnosno 6,8 milijardi u neto iznosu. Članstvom Crne Gore u NATO, naš poslovni ambijent je postao dodatno atraktivan za ulaganja, u prilog čemu podatak da su u 2018. godini strane direktne investicije porasle 27,9% u odnosu na prethodnu godinu.

- Turska je od 2006. investirala 205,5 miliona eura i na 14. je mjestu po obimu ulaganja u Crnu Goru. Privrednici Turske u sve značajnijem broju dolaze ovdje sa uvjerenjem da kod nas mogu realizovati svoje poslovne interese. Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, u Crnoj Gori posluje više od 2800 kompanija sa turskim kapitalom – saopštio je predsjednik Komore.

Naveo je veoma dobre rezultate koje ostvarujemo u turizmu, te da prisustvo poznatih hotelskih brendova, kao i najava otvaranja prvog One & Only rizorta u Evropi, pozicionira Crnu Goru na mapu elitnih turističkih destinacija. U 2018. Crnu Goru je posjetilo 44 hiljade turista iz Turske koji su ostvarili 107 hiljada noćenja.

- Imajući u vidu kontinuirano unapređenje kvaliteta turističke ponude, očekujem da broj turista iz vaše zemlje raste u narednim godinama – rekao je Golubović.

Naglasio je da su tokom brojnih bilateralnih susreta predstavnici turskih preduzeća iskazali poseban interes i za sektore građevinarstva, saobraćaja, energetike, poljoprivrede i bankarstva.

Crna Gora je napravila krupne iskorake u razvoju saobraćajne infrastrukture koja će, uz bolje korišćenje kapaciteta naših luka, doprinijeti pozicioniranju naše države kao tranzitnog čvorišta regiona. Pored autoputa Bar-Boljare, u planu je veliki broj projekata koji se odnose na saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu, pa Golubović poziva turske kompanije da se uključe u njihovu realizaciju.

- Geografska pozicija Luke Bar i Luke Port of Adria daje im komparativnu prednost u odnosu na konkurentske, sjevernojadranske luke, pa vaše kompanije mogu koristiti njihove usluge prilikom pretovara i distrubicije roba prema regionu. Takođe, želim istaći da slobodna zona Luke Bar nudi brojne povoljnosti za izgradnju proizvodnih kapaciteta – rekao je Golubović.

Puštanje u rad energetskog podmorskog kabla između Italije i Crne Gore, koje se očekuje u narednim mjesecima, pozicioniraće našu zemlju u važno elektroenergetsko čvorište Regiona.

- Ovaj projekat predstavlja dobar preduslov za valorizaciju crnogorskih energetskih potencijala i priliku za unosnu investiciju turskih kompanija – naveo je on. 

Poljoprivreda i prehrambena industrija zaslužuju posebnu pažnju sa aspekta mogućnosti saradnje, dodaje predsjednik, ukazujući da je naša država znatno povećala agrarni budžet i uvela niz podsticajnih mjera, što uz sve uspješnije korišćenje raspoloživih međunarodnih fondova stvara povoljan ambijent za investiranje u ovu oblast.

Imajući u vidu činjenicu da je Turska osma u svijetu po proizvodnji namještaja i prva u Evropi po proizvodnji pločastih panela, saradnja bi se mogla intenzivnije ostvarivati i u sektoru drvoprerade.

- Preduzeća iz ovog sektora mogu ostvariti posebne pogodnosti i olakšice ukoliko svoje poslovanje zasnuju u crnogorskim biznis zonama. Vjerujem da bi znanja i iskustva turskih privrednika mogla značajno doprinijeti da ovaj potencijal dobije dodatnu vrijednost kroz ulaganja u prerađivački sektor – rekao je prvi čovjek Privredne komore.

Zaključio je izlaganje uvjerenjem da će forum doprinijeti unapređenju postojećih poslovnih aranžmana i otvaranju novih perspektiva privredne saradnje.

Ministarka Dragica Sekulić ocijenila je da poslovni forum kao još jedno svjedočanstvo bliskih odnosa dvije države i nastojanja da se dodatno ojača ekonomska saradnja.

Prema njenim riječima, Crna Gora i Turska već imaju snažnu ekonomsku saradnju, koju karakteriše kontinuirano povećanje obima trgovine i investicija. Saradnja je formalizovana nizom sporazuma i memoranduma, među kojima je posebno istakla izmjene i dopune Sporazuma o slobodnoj trgovini kojim je dodatno liberalizovana ova oblast, te proširen asortiman poljoprivrednih proizvoda s preferencijalnim statusom.

Ukupan obim trgovine između dvije države od januara do avgusta iznosio je 96.963 miliona eura, navela je ona.

- Postoji ogroman prostor za povećanje obima trgovine, posebno uzimajući u obzir ranije spomenute mogućnosti pružene izmjenama i sporazumima o slobodnoj trgovini – rekla je Sekulić.

Naglasila je da Crna Gora ostvaruje snažan ekonomski rast te da su njen povoljan ambijent prepoznali investitori iz više od 125 zemalja. Turska je bila šesti najveći investitor u 2018. godini, sa 53,17 milijuna eura uloženih u Crnu Goru, dok je tokom ove investirala 15,73 miliona eura. Najveći investitori su, među ostalima, . „Tosyali Holding“, „Global Ports Holding“, „Ziraat banka“, „Gintaš Construction Constructions and Trade“, „Turk HavaYollari“ (Turkish Airlines office), „Montenegro Wood Sancakli Mobilya Rožaje“.

- Postoji sve veće interesovanje turskih kompanija za ulaganje u Crnu Goru. Turske kompanije i preduzetnici su, osim energetskog sektora, zainteresovani za ulaganja u turistički sektor, infrastrukturu, poljoprivredu i agroindustriju, drvoprerađivačku i tekstilnu industriju. Većina tih investicija usmjerena je na manje razvijeni sjeverni region Crne Gore, koji je bogat prirodnim resursima, što pruža ogromne mogućnosti za buduće investicione projekte – saopštila je ministarka ekonomije.

Turski ministar omladine i sporta Mehmet Muharrem Kasapoglu kazao je da Crna Gora ima veliku važnost u uspostavljanju sigurnosti i bezbjednosti u region.

- S obje strane postoji jaka želja i spremnost na rad u smislu uspostavljanja saradnje, posebno kada je ekonomija u pitanju - rekao je Kasapoglu.

On je poručio da Turska želi da Crnu Goru dovede do nivoa važnog trgovinskog partnera.

- Imamo cilj da povećamo našu trgovinsku razmjenu, a postoji prostora za saradnju i u drvopreradi i vojnoj industriji - rekao je Kasapoglu.

On je zaključio da su obje države uspostavile čvrstu osnovu za povećanje trgovine i investicija i da firme to treba da iskoriste

- Na ovom forumu želimo da nam predstavite projekte koje planirate u budućnosti i kakva su vaša očekivanja od turskih investitora: Turskim privrednicima poručujem: ulažite više i budite spremni da se angažujete u velikim projektima u Crnoj Gori – riječi su ministra.

Predsjedavajući poslovnog savjeta DEIK – Turska i Crna Gora, Naser Alim, rekao je da Crna Gora zahvaljujući reformama u oblasti ekonomije postaje regionalni lider po razvoju.

- Crna Gora i Turska su za osam mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prošle, povećale međudržavnu trgovinsku razmjenu. Mi smatramo da će od Nove godine, pa u naredne dvije godine trgovinska razmjena porasti dvostruko -  rekao je Alim.

Prema njegovim riejčima, u Turskoj posluje sedam firmi koje sadrže crnogorski kapital, dok u Crnoj Gori posluje 2,8 hiljada turskih firmi.

- Raste interesovanje turiskih investitora za ulaganje u Crnu Goru iz dana u dan. Takođe, očekujemo i povećanje broja turista - saopštio je Alim, izrazivši uvjerenje da se broj gostiju iz Turske u Crnoj Gori može udvostručiti u narednom periodu.

Ekonomske i investicione potencijale dvije države prezentovali su Mehmet Tangut, Invest in Turkey i Kristina Vuković, MIPA.

Forum je okončan bilateralnim sastancima privrednika o mogućnostima uspostavljanja saradnje na konkretnim poslovima.

spy offers | Asics Onitsuka Tiger