You are here

Poslovni forum u Azerbejžanu

25/06/2019

U prisustvu oko 150 predstavnika poslovne zajednice i vlada Crne Gore i Azerbejdžana, u Bakuu je održan poslovni forum. Poslovni forum je organizovan u vrijeme posjete Predsjednika Vlade Crne Gore ovoj zemlji i održavanja sastanka Mješovite komisije za ekonomska pitanja ove dvije zemlje.

Poslovni forum su organizovali Privredna komora Crne Gore i Azerbejdžanska fondacija za promociju izvoza i investicija (AZPROMO), kao dugogodišnji partneri na jačanju ekonomskih odnosa.

Skup su otvorili predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković i Ministar rada i socijalne zaštite Azerbejdžana, Sahil Babayev.

Obraćajući se prisutnima predsjednik Marković je istakao da je stabilnost preduslov ekonomskog prosperiteta, a izvjesnost riječ koja je jednako važna i u politici i u ekonomiji. Crna Gora je danas najstabilnija zemlja u regionu Zapadnog Balkana i u ovom dijelu Evrope. To nas čini ekonomski i politički pouzdanim partnerom.

Predsjednik Marković je rekao da crnogorska ekonomija već tri godine zaredom bilježi jednu od najvećih stopa rasta u Evropi, više od 4,7 odsto na godišnjem nivou, te da je samo za dvije posljednje godine povećan broj zaposlenih za gotovo 8 odsto, da u Crnoj Gori posluju investitori iz više od 110 država, da su u našoj zemlji prisutni najprestižniji svjetski turistički brendovi i da Crna Gora ima najveću stopu stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u regionu, sa ukupno uloženih 6,5 milijardi eura u periodu od 2006. do 2018. godine.

„U oblasti turizma Crna Gora se u posljednjih 15 godina, kroz projekte kao što su Porto Montenegro i Luštica, te valorizacijom prirodnih ljepota i potencijala, pozicionirala kao jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija. Trend se nastavlja kroz crnogorsko – azerbejdžansko partnerstvo i projekat Porto Novi koji sobom nosi novi nivo prestiža, otvaranjem jedinog hotela u Evropi u okviru brenda „One & Only”. Projekat Porto Novi se realizuje shodno planovima, a sa inicijalnih 260 miliona eura, ulaganja se kreću ka dodatno planiranih 970 miliona, što ga svrstava u sam vrh stranih investicija u Crnoj Gori. U oblasti energetike, izgradnjom podvodnog kabla za prenos električne energije koji spaja crnogorsku sa italijanskom obalom, Crna Gora se pozicionirala kao regionalno energetsko čvorište. Za zemlju skromnih demografskih brojki, ovo ima veliki značaj. I u oblasti energetike Crna Gora i Azerbejdžan imaju konkretne aktivnosti. Projekat Transjadranskog gasovoda (TAP), koji, zajedno sa krakom Jadransko – Jonskog gasovoda (IAP – dužine 94 kilometra kroz Crnu Goru), ne samo da će označiti strateško povezivanje naše dvije države i osnažiti energetske izvore Crne Gore, veće će i učvrstiti poziciju Crne Gore kao energetskog čvorišta“ – rekao je predsjednik Vlade.

Zaključujući izlaganje predsjenik Marković je poručio da je „Jezik privrede je univerzalan. To je jezik u čijem su osnovu obostrana korist i razvoj kao uslov opšteg napretka. Kada na njemu razgovaraju prijateljski narodi i kulture, kao što je to u slučaju Crne Gore i Azerbejdžana, možemo da očekujemo dalju perspektivu i blagostanje za naše građane“

Ministar Babayev je istakao da ima još mnogo mogućnosti koje treba iskoristiti na polju ekonomije, u smislu jačanja saradnje. Robna razmjena, iako značajno uvećana još uvijek nije dostigla nivo sa kojim treba biti potpuno zadovoljan, smatra on.

Izrazio je zadovoljstvo realizacijom investicija iz Azerbejdžana u Crnoj Gori , naglašavajući da azerbejdžanske kompanije imaju podršku svoje Vlade za uspostavljanje novih oblika saradnje, koji bi i pored ostalog doveli do rasta obima robne razmjene.

Smatra i da njegova zemlja treba da preuzme iskustvo koje Crna Gora ima na polju energetike, konkretno kada su u pitanju obnovljivi izvori.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, Ivan Saveljić obraćajući se prisutnima izrazio je zadovoljstvo organizovanjem ovog skupa i istakao da interesovanje koje je vladalo za Forum, od strane privrednika, iz obije zemlje, potvrđuje da prepoznaju postojanje značajnog prostora za unapređenje ekonomskih odnosa. Izuzetni odnosi Crne Gore i Azerbejdžana na najvišem nivou, odlična su osnova za uspostavljanje međukompanijske saradnje, smatra on.

Naglasio je i da je Privredna komora Crne Gore poslovna asocijacija duge tradicije, koja okuplja cjelokupnu crnogorsku privredu i institucionalni je partner izvršnoj vlasti, što je od presudnog značaja i za unapređenje poslovnog ambijenta u zemlji, a i za uspostavljanje ekonomske saradnje sa inostranstvom.

Potpredsjednik je u svom obraćanju istakao izuzetnu saradnju sa Diplomatskim predstavništvom Azerbejdžana u Crnoj Gori, koje od svog otvaranja sa Komorom njeguje odlične odnose.

Crna Gora je kvalitet poslovnog ambijenta podigla na visok nivo i u kontinuitetu radi na njegovom daljem unapređivanju. Vama je poznato, rekao je Saveljić, da smo i sa najviših evropskih adresa prepoznati kao zemlja sa najviše uspjeha na polju evropskih integracija. Ovo naglašavam, kao garant postignutih standarda u različitim oblastima, uključujući uređenost tržišta, ekonomske slobode i druge performanse sigurne destinacije za ulaganja. U ovom trenutku, zahvaljujući realizaciji niza, prije svega infrastrukturnih projekata, Crna Gora stvara sigurne pretpostavke nastavka ekonomskog rasta i kvaliteta poslovanja i života.

Naša zemlja zahvaljujući obogaćenoj turističkoj ponudi koja je prilagođena i senzibilitetu turista  visokih zahtjeva, iz godine u godinu ostvaruje veće prihode i povećanje broja gostiju iz različitih krajeva svijeta. Našu ponudu će, svakako unaprijediti i realizacija projekta Porto Novi, koji je azerbejdžanska investicija i koja je, vjerujemo, prethodnik budućim ulaganjima iz vaše poštovane zemlje. Da su i azerbejdžanski turisti veoma zainteresovani za našu ponudu potvrđuje postojanje direktne linije Baku – Tivat, koja se uspostavlja već nekoliko godina u periodu jun – oktobar.

Saveljić je prezentacijom Crna Gora – Vaš partner, zainteresovanim predstavnicima kompanija i organizacija iz Azerbejdžana predstavio osnovne performanse crnogorske ekonomije, naglašavajući njen brzi rast od obnove nezavisnosti. Predočio je i pripritetne sektore privrede, kao i potencijale koji čekaju da budu valorizovani.

Prezentovao je i projekte koji su u planu i za koje su investitori dobrodošli. Takođe, predstavio je sve performanse poslovnog ambijenta, kao i set mjera koje je Vlada kreirala kao podsticaj daljem razvoju biznisa.

Sekretar Sekretarijata za razvojen projekte, Dejan Medojević je učesnike skupa upoznao sa Programom za sticanje ekonomskog državljanstva.

Predstavnik NTO CG, Vuk Đukić govorio je o Crnoj Gori kao rastućoj turističkoj destinaciji.

Direktora AZPROMO-a, Yusif Abdullayev, upoznao je goste iz Crne Gore stanjem u ekonomiji Azerbejdžana. GDP Azerbejdžana iznosi 47 milijardi dolara, te u ovoj zemlji sa populacijom od 10 miliona GDP po glavi iznosi 4.780 dolara. Predstavio je i investicionu klimu zemlje, način na koji podstiču i promovišu izvoz, te velike infrastrukture projekte koje realizuju.  

Poslovnom forumu je prisustvovala i ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, kao i članovi Mješovite komisije.

Poslovnu delegaciju koju je organizovala Komora, čine predstavnici kompanija iz sektora špedicije, trgovine, saobraćaja, poljoprivrede i vodoprivredne djelatnosti.

U drugom dijelu Foruma održani su B2B sastanci.