You are here

Poslovni forum u Bjelorusiji

19/11/2019

Forum privrednika Crne Gore i Bjelorusije, u organizaciji komora dvije države, održan je 19. novembra 2019. godine u Minsku. Učestvovali su predstavnici oko 50 crnogorskih i bjeloruskih kompanija iz različitih sektora.

Govoreći na otvaranju skupa, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić je istakao da Crna Gora i Bjelorusija imaju dobre međudržavne odnose neopterećene otvorenim pitanjima, te da njih treba da prati intenzivnija trgovinsko ekonomska saradnja na zajedničkim poslovnim projektima, a u cilju povećanja spoljnotrgovinske razmjene.

Poslovni forum, kako je rekao, predstavlja priliku da se razmijene detaljnije informacije o ekonomija dvije zemlje, investicionim potencijalima i mogućnostima za realizaciju projekata.

Crna Gora je, naglasio je Saveljić, podigla kvalitet poslovnog ambijenta i u kontinuitetu radi na njegovom daljem unapređivanju.

- Prepoznati smo i kao zemlja sa najviše uspjeha na polju evropskih integracija, što nas čini sigurnom destinacijom za ulaganja. U ovom trenutku, zahvaljujući realizaciji niza, prije svega infrastrukturnih projekata, Crna Gora stvara pretpostavke nastavka ekonomskog rasta, boljeg kvaliteta poslovanja i života. Kao politički i ekonomski stabilna država otvoreni smo i za unapređenje ekonomskih odnosa naših zemalja, tj. Crne Gore i Bjelorusije – rekao je Saveljić

Predstavio je crnogorske potencijale i stanje u svakoj od prioritetnih privrednih grana, ističući projekte čija je realizacija u toku, kao i one koji su u planu.

Istakao je i da bi boljoj turističkoj saradnji pomoglo i uspostavljanje direktne avionske linije, makar u ljetnjim mjesecima, o čemu se već razmišlja.

U obraćanju, Saveljić je podsjetio na činjenicu da su crnogorska i bjeloruska komora dio Eurochambersa, te da smatra da je i to jedan od mehanizama koji može biti više korišćen u pravcu jačanja međusobne saradnje.

Takođe, kako je rekao, dio smo Centralno-evropske inicijative (CEI) koja predstavlja „most" između članica Evropske unije i zemalja kandidata/aspiranata za članstvo.

- Crna Gora je preuzela predsjedavanje Centralno – evropskom inicijativom za period januar – decembar 2020, te ćemo ovu priliku iskoristiti da pored različitih aktivnosti koje su predviđene programom predsjedavanja, organizujemo i CEI biznis forum – rekao je potpredsjednik Komore.

Zaključio je i da vjeruje da će potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, kojim se i formalno komore obavezuju na intenziviranje saradnje, značajno doprinijeti promovisanju mogućnosti crnogorske privrede u privrednim krugovima Bjelorusije.

- Privredna komora Crne Gore stoji vam u ovome na raspolaganju -  kazao je on i dodao da ćemo zajedno lakše prevazilaziti eventualne prepreke sa kojima se susrijeću naše kompanije, identifikovati potencijalne poslovne i investicione mogućnosti, jačajući ekonomske odnose.

Predsjednik Privredne komore Bjelorusije Vladimir Ulakhovich, obraćajući se na otvaranju Foruma zahvalio je na posjeti crnogorske delegacije, ističući da su ovakva okupljanja dobar osnov da pronalazimo puteve saradnje i povezivanja ekonomija, što bi trebalo da rezultira i značajno boljom robnom razmjenom.

Zahvalio je na pozivu da Komora na čijem je čelu i poslovna delegacija iz ove zemlje uzmu učešća na biznis forumu koji će se održati 2020. godine u okviru crnogorskog predsjedavanja CEI.

Ambasador Crne Gore u Bjelorusiji, Ramiz Bašić, prisustvovao je ovom Forumu, a njegova posvećenost ideji da se ovakav skup organizuje, baš kao i isti odnos ambasadora Bjelorusije u Crnoj Gori, posebno su naglašeni od predstavnika dvije komore.

Elena Shpakova, zamjenica direktora Direkcije za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Bjelorusije, govorila je o saradnji dvije zemlje ističući da Bjelorusija Crnu Goru prepoznaje kao najperspektivnijeg partnera na Balkanu.

Potencijale Bjelorusije predstavila je Natalia Anoshka, direktorica Peterka & Partners. Nakon prezentacija uslijedilo je potpisivanje Sporazuma o saradnji privrednih komora Crne Gore i Bjelorusije.

Poslovni forum završen je bilateralnim sastancima kompanija tokom kojih je iskazano veliko interesovanje za direktnu saradnju.