You are here

Poslovni forum u Prištini

27/06/2018

Privrednici Crne Gore i Kosova nijesu konkurencija jedni drugima, već kroz intenziviranje saradnje mogu postati konkurentni na trećim tržištima. Prostor za čvršću saradnju postoji naročito u energetici, transportu, turizmu i prehrambenoj industriji, ocijenjeno je na forumu privirednika dvije zemlje 27. juna 2018. godine u Prištini.

Skup koji su u hotelu „Sirius“ organizovale privredne komore Crne Gore i Kosova, ocijenjen je kao još jedna potvrda izrazito kvalitetne međukomorske saradnje.

U radu foruma, na kom je sagledano stanje ekonomskih i trgovinskih odnosa Crne Gore i Kosova, te razmotrene mjere za njihovo poboljšanje, pored privrednika, učestvovali su ambasador Crne Gore u Prištini Ferhat Dinoša, predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave, Uprave carina Crne Gore i Kosova, te lokalnih samouprava.

- Sastav delegacije i raznolikost djelatnosti govori u prilog činjenici da privrednici dvije zemlje prepoznaju veliki broj polja na kojima je moguće ostvariti saradnju između dvije zemlje i realizovati svoje ekonomske interese. Ovim i sličnim događajima promovišemo partnerstvo, bolju povezanost i umrežavanje investitora, potrebu da dijelimo ideje, dobra iskustva i dobre projekte kako bismo zajedno postali konkurentniji – rekao je potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić.

Prema njegovim riječima, ekonomska saradnja dvije države u značajnoj mjeri se ogleda u ostvarenoj robnoj razmjeni, turističkom prometu i direktnim investicijama.

Robna razmjena između Crne Gore i Kosova u 2017. godini iznosila je 26,7 miliona eura, odnosno 18,1 odsto više nego u 2016. godini. Vrijednost izvoza proizvoda na Kosovo iznosila je 22,6 miliona eura, odnosno 17,7 odsto više nego u prethodnoj godini, dok je vrijednost uvoza iznosila četiri miliona eura i bilježi rast od 17,6 odsto. U 2017. godini ostvaren je suficit Crne Gore u iznosu od 18,6 miliona eura.  Kosovo je među glavnim izvoznim spoljnotrgovinskim partnerima Crne Gore, i u robnoj razmjeni sa ovom zemljom Crna Gora konstantno ostvaruje suficit. U 2017. godini na tržište Kosova najviše su se izvozili drvo i proizvodi od drveta 11,1 milion eura, od čega se najveći dio odnosi na rezano drvo 7,9 miliona eura, i ogrijevno drvo 3,1 milion eura. Zatim slijede proizvodi na bazi žitarica, brašna, skroba ili mlijeka 5,3 miliona eura.

- Spoljnotrgovinski deficit je zajednički problem naše dvije države i zato moramo da radimo na približavanju ekonomija kako bismo ojačali u odnosu na regionalnu i evropsku konkurenciju – kazao je Saveljić.

Crnu Goru je u 2017. godini posjetilo 46.948 turista sa Kosova, što je 21,4 odsto više nego prethodne, i ostvarili su 255.117 noćenja. U periodu januar-april 2018. godine, Crnu Goru je posjetilo 5.651 turista sa Kosova, koji su ostvarili 11.798 noćenja.

On je zatim predstavio makroekonomske pokazatelje Crne Gore koju karakteriše rast bruto domaćeg proizvoda, zaposlenosti, zarada, obima usluga, posebno u turizmu, građevinarstvu i svim vidovima saobraćaja, te neto stranih investicija.

- Povećanje uvoza i izvoza interes je obje države, vjerujem da su mogućnosti mnogo veće od svega što smo do sada učinili. Postoji potencijal kako za dalje širenje uzajamne trgovine i strukture razmjene. Možemo da sarađujemo više u oblasti: energetike, transporta, turizma, prehrambenoj industriji itd – rekao je potpredsjednik.

Prema njegovim riječima, u svjetlu razvoja regionalne saradnje očekuje se da netarifne barijere, uočene u trgovini u Regionu, budu eliminisane kroz primjenu CEFTA Dodatnog protokola 5 o trgovinskim olakšicama, koji je stupio na snagu 18. aprila 2018. Dodatni potokol 5 u okviru CEFTA je jedan od tri sporazuma koji šire kontekst CEFTA Sporazuma i predstavlja olakšanje trgovine. Očekivanja su da će primjena ovog protokola usloviti porast učešća malih i srednjih preduzeća u prekograničnoj trgovini za 60-80%, smanjiti čekanja u carinskoj proceduri, dovesti do veće usklađenosti rada graničnih službi i omogućiti međusobno priznavanje Okvirnih standarda bezbjednosti Svjetske carinske organizacije, sertifikata između potpisnica CEFTA 2006 Sporazuma , a u krajnjem sniziti izvozne troškove

- Da se Crna Gora istinski ne samo deklarativno zalaže za jačanje regionalne saradnje na Balkanu kroz unapređenje putne, željezničke i vazdušne infratsrukture, potvrda je i današnje parafiranje Sporazuma o prevozu u drumskom saobraćaju, koji je rezultat zajedničkog rada dva ministarstva u prethodnom periodu na identifikaciji ključnih pitanja potrebnih za ostvarivanje efikasnije saradnje u oblasti saobraćaja. Razvoj infrastrukture je od velikog značaja za opšte unapređenje konkurentnosti regiona, otvara puteve za novu perspektivu Balkana, bolju produktivnost, bolju integraciju u tokove svjetske trgovine i učiniće region atraktivnijim za strane investicije – zaključio je potpredsjednik Saveljić.

Predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu kazao je da biznis zajednice prednjače u u jačanju  saradnje dvije prijateljske države.

- Cilj nam je da ovaj nekada konfliktni region promovišemo kao područje mira, otklonimo barijere za biznis i budemo dio evropske vizije. Mi smo komplementarne ekonomije i moramo da osnažimo saradnju ne samo među sobom već i sa trećim zemljama – kazao je Gërxhaliu.

On je istakao značaj uoči foruma potpisanog memoranduma o saradnji ministarstava saobraćaja dvije države koji bi trebalo da doprinese otklanjanju prepoznatih barijera u ovoj oblasti.

Predsjednik Privredne komore Kosova smatra da je potrebno da biznis sektor bude još glasniji u zahtjevima da je infrastrukturu koja povezuje ovu zemlju sa Crnom Gorom neophodno unaprijediti.

- Tri su najznačajnija projekta: izgradnja saobraćajnice Dečane - Plav, studija izvodljivosti za tunel koji povezuje Peć i Rožaje i modernizacija željeznice koja će nas povezati sa lukom Bar – rekao je on.

Zaključio je da sastanci poput poslovnog foruma u Prištini doprinose približavanju zemalja Zapadnog Balkana.

- Skupovima kao što je ovaj dobre političke odnose pretvaramo u ekonomske benefite – rekao je Gërxhaliu.

Gazmend Abrashi, savjetnik premijera Kosova i koordinator za Zapadni Balkan, privrednicima je prenio  pozitivne impresije sa nedavnog sastanka predsjednika vlada dvije države Duška Markovića i Ramuša Haradinaja o potezima koji će doprinijeti jačim partnerskim odnosima. Prema njegovim riječima, razgovarano je o pomenutom tunelu između Peći i Rožaja, dugom 7,9 kilometara koji će približiti dva grada na 15 minuta vožnje. Takođe se razmatra regionalni željeznički projekat Bijelo Polje – Berane – Peć, te normalizacija ovog vida saobraćaja sa Srbijom, što bi uticalo i na povezanost sa lukom Bar. Izrazio je zadovoljstvo što je započela izgradnja puta Dečane-Plav u dužini 28 km, te što se razmatra ukidanje obaveznog osiguranja za vozila koja ulaze na Kosovo što je ocijenjeno kao biznis barijera.

Abrashi je istakao važnost toga da se Kosovo priključi na Jonski gasovod, a čemu, prema njegovim riječima, značajnu podršku pruža Crna Gora. Kosovo će, najavljuje on, u julu potpisati Protokol 5 CEFTA sporazuma, dok će u septembru to učiniti i za Protokol 6, iako postoje određeni problemi sa Srbijom po tom pitanju.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Branislav Todorović informisao je privrednike da se uoči poslovnog foruma zajedno sa potpredsjednikom Privredne komore Ivanom Saveljićem sastao sa ministrom finansija Kosova Bedrijem Hamzom. U otvorenom razgovoru iskazana je saglasnost da su Crna Gora i Kosovo na istom putu jačanja ekonomske saradnje čemu će doprinijeti otklanjanje preostalih barijera. Ministar je, prema riječima Todorovića, tom prilikom istakao da su vrata kosovske državne uprave uvijek otvorena za predstavnike biznis zajednice iz Crne Gore. 

Nakon plenarnog dijela organizovani su bilateralni razgovori privrednika dvije države na kojima su razmotrene mogućnosti uspostavljanja potencijalnih partnerstava.

Izdvajamo