You are here

Potpisan Sporazum o saradnji sa COMCE

29/03/2017

Privredna komora Crne Gore i COMCE -Meksički savjet preduzetnika za spoljnu trgovinu, ulaganje i tehnologiju potpisali su 29. marta 2017. godine Sporazum o saradnji, na marginama skupa tokom kojeg su prezentovane mogućnosti poslovanja između dvije države.

Potpisnici su potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić i predsjednik Odbora preduzetnika Meksiko-Crna Gora COMCE Petar Joksimović.

Takođe su ovom prilikom Memorandum o razumijevanju potpisali predstavnici vladinih agencija za promociju izvoza i investicija MIPA i ProMeksiko.

Potpredsjednik Saveljić je istakao pogodnosti crnogorskog investicionog ambijenta zbog konkurentnog poreskog sistema, otvorenosti ekonomije i integracionih procesa, posebno akcentujući da je naša zemlja pred vratima NATO saveza što donosi velike benefite za privredu i dodatnu sigurnost za ulaganja. Pozvao je meksičke privrednike da ulažu u Crnu Goru.

Istakao je da je Meksiko dobar primjer poslovanja u turističkoj industriji. Na desetom je mjestu najposjećenijih zemalja svijeta, pa su iskustva u ovom sektoru, u kojem ima dugogodišnju tradiciju i uspjeh, dragocjena za Crnu Goru.

Direktor MIPA Miloš Jovanović kazao je da je Crna Gora lider u regionu zbog podsticaja koje nudi investitorima, te ocijenio je da je sada pravi trenutak da Meksiko ulaže u našu zemlju.

Ambasador u Srbiji i na nerezidentnoj osnovi u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji Marco Antonio García Blanco zahvalio je na organizaciji skupa koji predstavlja početak buduće privredne saradnje dvije zemlje i pozvao da se targetiraju sektori u kojima ona može da se realizuje. Ambasador je istakao da je Meksiko jedna od najkonkurentnijih zemalja svijeta zahvaljujući makroekonomskoj stabilnosti, niskoj stopi inflacije, konkurentnim cijenama, atraktivnom poslovnom ambijentu, kao i velikom broju potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini.

Óscar Javier Camacho Ortega, trgovinski savjetnik ProMeksika predstavio je oblasti u kojima se može uspostaviti saradnja sa Crnom Gorom, a to su prehrambena industrija i kreativna industrija te obnovljivi energetski izvori.

Petar Joksimović je prezentovao COMCE, Savjet preduzetnika za spoljnu trgovinu, investicije i tehnologije Meksika, osnovan 1950. godine. Zastupa više od dvije hiljade preduzeća, koja ostvaruju 80% izvoza. Joksimović je kazao da će potpisivanje Memoranduma sa Privrednom komorom ojačati međusobnu saradnju dvije institucije, obezbijediti dalje jačanje međusobnih veza, te omogućiti blagovremeno i kvalitetno informisanje privrednika dvije zemlje. 

Izdvajamo