You are here

Potpredsjednik Saveljić na Generalnoj skupštini ABC

17/12/2018

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić učestvovao je u radu Generalne skupštine Asocijacije balkanskih komora (ABC) održane 17. decembra 2018. godine u Istanbulu. Razgovarano je o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i trendovima u zemljama članicama, aktuelnostima u komorskim sistema, stručnom obrazovanju, ženskom preduzetništvu i Komorskom investicionom forumu.

Pored ministarke trgovine Rušar Pekčan, koja je govorila o značaju privredne saradnje između Turske i Balkana, te ujednačenog razvoja svih ABC zemalja  u cilju povećanja robne razmjene i trgovine, na otvaranju Skupštine izlaganje je imao i Ginter Ferhojgen, bivši potpredsjednik Evropske komisije i autor brojnih knjiga o integracijama EU. On je istakao da Brisel ne prepoznaje čitav Balkan kao jednu cijelinu, čemu značajno doprinosi i različit status zemalja članica ABC-a u odnosu na EU. Analizirajući prethodnu godinu, istakao je da 2018. nije ispunila očekivanja, te da se Unija suočila sa krizom liderstva, kohezije i strateške autonomije zemlja članica.

Potpredsjednik Saveljić je tokom izlaganja govorio o makroekonomskim pokazateljima crnogorske ekonomije u ovoj godini i istakao da se naša zemlja prema ekonomskom rastu u II kvartalu 2018. našla na šestom mjestu u poređenju sa evropskim državama, i to poslije Irske, Islanda, Malte, Letonije i Poljske.

„Izazov sa kojim se Crna Gora suočava je niska stopa pokrivenosti uvoza izvozom koja je iznosila 15,4% i niža je u odnosu na isti period prethodne godine kada je bila na nivou od 16,3%“, rekao je Saveljić.

Govoreći o turizmu, istakao je da rezultati u ovoj i prethodnim godinama opravdavaju njegovu ulogu strateške privredne grane, posebno imajući u vidu činjenicu da mu učešće u BDP-u kontinuirano raste. Komorski sistem je u Crnoj Gori, prema riječima Saveljića, učvrstio svoju poziciju početkom godine kada je usvojen novi Zakon o Privrednoj komori.

Predsjedavanje Asocijacijom u 2019. godini preuzela je Unija privrednih komora Albanije.

Podsjetimo, Asocijacija balkanskih komora osnovana je 1994. godine u Rumuniji, sa ciljem integracije i razvoja privredne saradnje u Regionu. Članice su nacionalne komore Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kipra, Makedonije, Rumunije, Srbije i Turske. Privredna komora Crne Gore je punopravan član od 2003. godine.

Sports News | Zapatillas de running Nike - Mujer