You are here

Samit o Zapadnom Balkanu u Poznanju

04/07/2019

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić i nacionalni koordinator Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Balša Ćulafić učestovali su u radu Samita o Zapadnom Balkanu koji se održava od 3. do 5. jula 2019. u Poznanju.

U okviru ovog događa predstavljene su privrede zemalja regiona na zajedničkom štandu Komorskog investicionog foruma.

Predsjednik Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Marko Čadež i direktorka za Zapadni Balkan u Direktoratu Evropske komisije za proširenje i susjedsku politiku Genoveva Ruiz Kalavera, potpisali su 4. jula 2019. pismo o namjerama za realizaciju trogodišnjeg projekta čiji je cilj podizanje konkurentnosti privrede regiona.

Evropska unija je za projekat izdvojila 2,5 miliona eura a sprovodiće ga Komorski investicioni forum, omogućiće da više od 1.200 malih i srednjih kompanija iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija u naredne tri godine dobije konkretnu podršku zajedničke regionalne komore kako bi unaprijedile proizvodne i izvozne kapacitete, povećale prodaju na svjetskom i tržištima regiona, postale dobavljači multinacionalnih korporacija, privukle sredstva iz evropskih fondova i strane investicije.

„Cilj nam je da tokom realizacije projekta, preduzeća iz regiona međusobno i sa kompanijama iz svijeta, potpišu više od stotinu ugovora, vrijednih oko 50 miliona eura. Istovremeno, analize su ukazale da će ova projekat doprinijeti da do 2022. godine bruto domaći proizvod regiona po stanovniku poveća i sa trećine prosjeka EU na 40 odsto, da izvoz i uvoz robe i usluga porastu na 57, odnosno 70 odsto regionalnog bruto domaćeg proizvoda i da međusobna robna razmjena unutar regiona poraste sa nepunih 4,5 milijardi na 6,6 milijardi eura”, rekao je Marko Čadež.

Genoveve Ruiz Kalavera je istakla uvjerenost Evropske unije da je snažna ekonomska integracija Zapadnog Balkana korak naprijed za region u procesu pridruživanja i da će doprinijeti efikasnijem poslovanju i boljem kvalitetu života ljudi.

„U tom procesu Komorski investicioni forum je jedan od glavnih graditelja regionalnog ekonomskog prostora bez barijera za trgovinu, a glas poslovne zajednice, u komunikaciji sa administracijama u svojim ekonomijama, jedan od glavnih pokretača reformi koje će to omogućiti”, rekla je ona.

Ugovor između Komorskog investicionog foruma i Evropske komisije biće potpisan u septembru 2019, početak realizacije projekta planiran je u oktobru, a prve usluge zajedničke regionalne komore privrednicima će biti dostupne već do kraja godine.

Zahvaljujući ovom projektu oko 200 kompanija iz regiona biće u prilici da se povežu i dogovore poslove na bilateralnim sastancima u organizaciji KIF-a, njih 60 dobiće podršku da uđu u međunarodne dobavljačke lance, a isto toliko će zajednički nastupiti na tri velika međunarodna sajma. Planirane su i tri velike investicione konferencije radi promocije regiona i uspješnih poslovnih priča pred stranim investitorima. Oko 60 kompanija može da računa na tehničku pomoć u pripremi projekata i apliciranju za sredstva iz fondova i programa EU, kao što su Horizon 2020, COSME ili Kreativna Evropa.

Privrednicima će na raspolaganju biti i onlajn baze podataka sa kvalitetnim informacijama o pojedinačnim stranim tržištima, kao i specijalno, prema njihovim potrebama, kreirane infodane, seminare i radionice na kojima će se edukovati o koristima koje donosi regionalni ekonomski prostor i dobiti savete i informacije kako da što bolje međusobno sarađuju i uspješnije internacionalizuju svoje poslovanje.

Posebna pažnja biće posvećena unapređenju komunikacije javnog i privatnog sektora unutar regiona i sa Evropskom unijom, radi snaženja zajedničkog ekonomskog prostora. Planirana su tri javno – privatna dijaloga biznisa i donosioca odluka bitnih za poslovanje, uz učešće oko 300 predstavnika poslovne zajednice regiona. Biće urađeno čak devet studija i poslovnih istraživanja koja će identifikovati prepreke za saradnju u regionu sa preporukama nadležnim institucijama za njihovo otklanjanje.