You are here

Saradnja sa Austrijom na uspostavljanju biznis inkubatora

21/06/2018

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Danilo Gvozdenović, sa saradnicima, razgovarao je 21. juna 2018. godine sa Davulom Ljuharom, vlasnikom kompanije Braincon i profesorom Rainerom Hasenauerom, osnivačem biznis inkubatora INiTS iz Austrije. Tema je bila uspostavljanje i izgradnja biznis inkubatora u Crnoj Gori i ekspertska podrška u ovoj oblasti.

Kompanija Braincon je osnovana 1992. godine i bavi se medicinskom opremom iz oblasti digitalne radiologije, kao i IT rješenjima i konsaltingom u sferama informacione sigurnosti i e-zdravlja.

INiTS je namijenjen mladim preduzetnicima, odnosno poboljšanju stope uspjeha start up preduzeća, a 2014. godine je izabran kao jedan od „Global Top 25” univerzitetskih inkubatora, po UBI indeksu Švedske istraživačke inicijative. INiTS vodi program inkubacije, pružajući praktičnu podršku, resurse i mrežu.

Na sastanku u Komori je razgovarano je i o mogućim programima podrške za Crnu Goru, koji imaju za cilj da povežu univerzitetsku, odnosno, istraživačku zajednicu sa tržištem.

Gosti iz Austrije su istakli da je put prema vidljivom ekonomskom napretku malih zemalja u specijalizaciji za određene oblasti, odnosno pronalasku inovativnih niša, pa je dogovoreno da se saradnja u ovoj oblasti sa austrijskim ekspertima nastavi.