You are here

Yuantang u Komori

25/09/2019

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić razgovarao je 25. septembra 2019. godine sa Yuem Yuantangom, zamjenikom generalnog direktora Uprave za Evropu Ministarstva trgovine Narodne Republike Kine, o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje dvije države.

Potpredsjednik Saveljić je predstavio makroekonomske pokazatelje Crne Gore, prioritetne grane razvoja – turizam, agrar, energetiku i saobraćaj, kao i velike infrastrukturne projekte koji se realizuju u ovim oblastima. Upoznao je gosta sa organizacijom i brojnim aktivnostima Privredne komore Crne Gore kojim najstarija poslovna asocijacija zastupa interese svih crnogorskih poslovnih subjekata.

- Želimo da Privredna komora u bliskoj budućnosti zastupa interese i brojnih kineskih kompanija koje će se, nadam se, osnivati u Crnoj Gori – naveo je Saveljić.

On je naveo da Kina našu državu nikako ne treba da posmatra kao malo tržište, već kao na ulaz na mnogo veće, regionalno. Takođe je potencirao potrebu da Zapadni Balkan sinergetski djeluje na velikom kineskom tržištu, a korak u tom pravcu je kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda Crne Gore, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Yuantang ističe da je Crna Gora vrlo interesantna za Kinu, jer se radi o zemlji koja se ubrzano integriše u Evropsku uniju i ostvaruje značajne ekonomske rezultate posljednjih godina.

- Vaša zemlja je bitan partner Kini u procesu 17+1 i obavještavam Vas da ćemo naredne godine u Pekingu održati veliki samit učesnica ove inicijative – naveo je Yuantang.

Prema njegovim riječima, postoji prostor da kineske kompanije investiraju u prioritetne oblasti razvoja crnogorske ekonomije.

- U energetici imamo snažne kompanije koje traže projekte gdje mogu da ulože svoja sredstva i know-how – navodi on.

Pozvao je crnogorske privrednike da učestvuju u dvije velike poslovne manifestacije u Kini – sajmu u Ningbou i Import-Export EXPO-u u Šangaju.

- Kina je jako zainteresovana za uvoz crnogorskih proizvoda i zato želimo da vas vidimo na našim sajmovima. Vaše vino je u Kini već veoma cijenjen brend – kazao je predstavnik Ministarstva trgovine te države.

U radu sastanka učestvovali su Bao Shunqing, novi ekonomski savjetnik u Ambasadi Kine i Tan Huiqin, prva sekretarka, zatim dr Nina Drakić, direktorica Sektora za analize i istraživanja Komore, te Jelena Adžić, samostalna savjetnica Sektoru za međunarodnu saradnju.