You are here

Državno privredna delegacija na Malti

14/06/2012

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijuškovic predvodi privrednu delegaciju, u okviru zvanicne posjete Malti predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovica, 13 i 14. juna 2012. godine.

Članovi delegacije su predstavnici kompanija Aerodromi Crne Gore, Fabrike vode Lipovo, HTP Mimoza AD Tivat, Jadranskog sajma, Jadroagenta Bar DOO, Kontejnerskog terminala i generalnih tereta AD, Luke Bar AD, Nimont DOO i Plantaža AD.
Posjeta i poslovni forum na Malti je jedna od aktivnosti u skladu sa Sporazumom o saradnji Privrednih komora Crne Gore i Malte, koji je potpisan prije dvije godine u Podgorici. Na otvaranju foruma, koji je izazvao veliko interesovanje malteških privrednika, obratili su se predsjednici Crne Gore i Malte Filip Vujanovic i Džordž Abela.
Crna Gora i Malta imaju odlicne državne i bilateralne odnose, koje treba iskoristiti za unapredenje ekonomske saradnje, koja je moguća u  oblastima turizma, pomorstva i energetike. Dragocjena su i iskustva koja Malta može ponuditi u procesu pristupanja EU.
Turizam je važan za obije ekonomije, stoga znacajno je veliko iskustvo koje ima Malta, kao i moguca ulaganja u zimski turizam na sjeveru Crne Gore. Postoji i šansa za saradnju u oblasti luckih usluga, s obzirom da Luka Bar ima slobodnu carinsku zonu. Energetskim povezivanjem sa Italijom, Crna Gora ce postati interesantna i za malteške kompanije da plasiraju svoj kapital u ovaj sektor.
Cinjenica da je ovo treci susret privrednika Crne Gore i Malte, u posljednje dvije godine, pokazuje spremnost obije strane da se ucini sve da ekonomska saradnja dobije svoju punu dimenziju.