You are here

Poslovni susreti u Varšavi

30/10/2012

Poslovni forum crnogorskih i poljskih privrednika organizovan je 29. oktobra 2012. godine u Varšavi. Tom prilikom potpisan je Sporazum o saradnji Privredne komore Crne Gore sa Poljskom trgovinskom komorom i Poljsko-Balkanskom trgovinskom komorom.

Predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković, koji predvodi delegaciju predstavnika 22 crnogorske kompanije iz sektora građevine, avio i pomorskog saobraćaja, informacionih tehnologija, poljoprivrede, energetike i trgovine, te opština Danilovgrad i Pljevlja, kazao je da je sporazum osnova buduće planske i osmišljene saradnje, te da predstavlja dobru prethodnicu potpisivanju Memoranduma o razumijavanju u ekonomskoj saradnji.

Prostor za investicije

Predsjednik Mijušković je konstatovao da je dosadašnja saradnja dvije zemlje na veoma niskom nivou, gledano kroz robnu razmjenu, posjetu poljskih turista Crnoj Gori, kao i priliv stranih investicija iz Poljske, uprkos činjenici da se lako može prepoznati širok spektar mogućnosti za to. Pozvao je na dodatni angažman svih činilaca sa obje strane da bi se bilateralna saradnja unaprijedila.

U svom izlaganju Mijušković je naveo da ukupna robna razmjena između Crne Gore i Poljske u 2011. godini predstavlja 0,9% one koju ukupno ostvari naša zemlja. Investicije iz Poljske, smatra, bile su na veoma niskom nivou, svega 1,3 miliona eura za period od 2007. do 2010. godine. Najviše je investirano u 2011. godini kada su investicije iznosile 37,4 miliona eura.

Poljska kompanija Boleslav je u 2011. kupila 51% akcija firme Gradir Montenegro, u okviru koje posluje rudnik Šuplja stijena u Pljevljima. Do sada je, podsjeća Mijušković, tu uloženo oko 37 miliona eura, što predstavlja i najveću poljsku investiciju u Crnu Goru.

Kroz Sporazum o pružanju kredita za vezanu pomoć, od 2006. godine za potrebe željezničke infrastrukture usmjeren je iznos od 6,2 miliona eura. Tim sporazumom poljska Vlada je odobrila Crnoj Gori 6,4 miliona eura za ulaganje u razvoj crnogorske poljoprivrede.

Predsjednik Poljske trgovinske komore Andrzej Arendarski izdvojio je turizam, energetiku (termo izvori, obnovljivi izvori energije) i poljoprivredu kao oblasti u kojima se može unapređivati saradnja.

S obzirom da se u Poljskoj trenutno gradi pet energetskih blokova, predsjednik Poljsko-Balkanske trgovinske komore Andrzej Zarajczyk smatra da to iskustvo može biti dragocjeno za Crnu Goru. Takođe, Poljska može pružiti značajnu pomoć kada je u pitanju korišćenje EU fondova.

Privrednicima su se obratili i ambasador Crne Gore u Poljskoj Ramiz Bašić i Grażyna Sikorska, ambasador Poljske u Crnoj Gori.

Mogućnosti za investiranje u Crnu Goru kroz konkretne projekte predstavio je Nebojša Popović, koji je na čelu Sekretarijata za razvojne projekte Crne Gore, a predstavnik poljskog Ministarstva za spoljnu trgovinu je upoznao učesnike foruma sa karakteristikama poljske ekonomije.

Poljska ekonomija

Poljska privreda u posljednjih dvadesetak godina trpi značajne promjene. Poslije pada berlinskog zida sprovedene su reforme radi prelaska na slobodno tržište. Strukturne promjene zdravstva, obrazovanja, fondova penzionog osiguranja i državne uprave izazvale su znatne poreske pritiske, ali ova zemlja uspješno prolazi kroz period tranzicije.
Poljski privredni rast uzrokovan šok terapijom nastavio se do 1997. godine, kada je stopa nezaposlenosti pala ispod 10%. Poslije toga pojavili su se novi ekonomski problemi, stopa nezaposlenosti od 20% dostignuta je 2004. godine, a do 2007. je pala na 12%. Od pristupanja EU veliki broj poljskih radnika je našao zaposlenje na zapadu, naročito na britanskim ostrvima. Ovaj trend je zaustavljen do 2008. godine.
Poljska je jedina zemlja EU koja u prvom talasu svjetske ekonomske krize 2008. godine izbjegla recesiju, iako je BDP po glavi stanovnika i dalje mnogo ispod prosjeka EU. Od 2004. godine članstvo u EU i pristup njenim strukturnim fondovima dalo je veliki podsticaj privredi Polsjke. U cilju poboljšanja ekonomije Poljske na dugoročnom planu, trebalo bi se pozabaviti pitanjima željezničke infrastrukture i poslovnog okruženja.
Ekonomija Poljske je u 2011. godini ostvarila jak rast od 4,3%, poslije snažnih 3,9% prethodne godine, kako su pokazali podaci Centralnog statističkog biroa u Varšavi. Taj pokazatelj svjedočio je o nastavku jake ekspanzije koju ostvaruje ekonomija Poljske, najveća članica Evropske unije među bivšim komunističkim zemljama.
Mada se privreda Poljske pokazala neuobičajno fleksibilnom, ostvarivši rast čak i u vrijeme kada su ostale članiceEU potonule u recesiju 2009, očekuje se da njena stopa rasta ove godine uspori na oko 2,5%, kao posljedica finansijskih teškoća u EU.

Učesnici foruma su se saglasili da bi, budući da se Poljska prepoznaje kao zemlja koja je vrlo uspješno koristila raspoložive resurse EU za unapređivanje razvoja, prenos njenog znanja iz te oblasti bio od izuzetne pomoći.