You are here

Crnogorske proizvode predstaviti na sajmu u Kini

11/03/2014

U okviru aktivnosti na jačanju saradnje između zemalja centralne I istočne Evrope i Kine, u gradu Ningbo, u periodu od 6. do 11. juna 2014. godine biće organizovani  konferencija na ministarskom nivou o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji i 13. Sajam robe široke potrošnje. Tim povodom  Crnu Goru su posjetili organizatori ovih manifestacija i uputili poziv za učešće.

U Privrednoj komori Crne Gore 11. marta 2014. godine održan je sastanak sa predstavnicima Biroa za spoljnotrgovinsku i ekonomsku saradnju grada Ningboa. U razgovorima su učestvovali potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljane Filipović, generalni direktor Biroa za spoljnotrgovinsku i ekonomsku saradnju grada Ningbo Yu Danhua sa saradnicima, Xu Weidong iz Savjeta za promociju međunarodne trgovine Kine, te prvi sekretar Ambasade te zemlje u Podgorici Shen Yiwu

Iskazano je interesovanje za crnogorske proizvode posebno za vina, maslinovo ulje, masline, med i drvo, te navedeno da u Ningbou postoji 5.000 agenata koji su zainteresovani za saradnju sa kompanijama iz Crne Gore. Crnogorskim privrednicima se nude povoljnosti za predstavljanje proizvoda na Sajmu i prodaja kako kineskom tržištu, tako i informisanje i sklapanje poslova sa svim učesnicima /zemljama centralne i istočne Evrope.

Sajam robe široke potrošnje u Kini (CICGF) održaće se u Ningbo Međunarodnom Expo Centru u organizaciji Ministarstva trgovine NR Kine i Vlade provincije Zhejiang. To je jedan od četiri najveća međunarodna sajma u Kini, koji se svake godine u junu održava u lučkom gradu Ningbo. Ukupan izložbeni prostor je površine 120.000 m2, a ima šest hala, sa oko 5.000 štandova.

Ovim povodom će za zemlje Centralne i Istočne Evrope biti obezbijeđeno po 20  štandova, na površini od 5.400 m2. Organizatori naglašavaju da je poželjno izlagati prehrambene proizvode, umjetnine, suvenire i druge robe široke potrošnje. Kineska strana pokriva troškove izložbenih prostora i prevoza u Kini.

U istom periodu održaće se i nedjelja ekonomske i kulturne razmjene Kina Ningbo - zemlje Centralne i Istočne Evrope, u okviru koje će se organizovati: forum gradonačelnika, simpozijum o trgovinskoj i ekonomskoj razmjeni, konferencija o saradnji na temu obrazovanja, promocija turističke saradnje, konferencija na temu razmjene u oblasti zdravstva i razmjena u oblasti kulture.