You are here

Brukman i Radovanović o ulaganjima u solarnu energiju

11/05/2022

Matijas Brukman, generalni direktor njemačke kompanije WIRCON, posjetio je Privrednu komoru i sa potpredsjednikom Pavlom D. Radovanovićem razgovarao o mogućnostima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Crnoj Gori.

Tokom razgovora, Brukman je predstavio kompaniju kojom rukovodi i projekte koje je do sada realizovala. WIRCON je od 2013. godine vodeća kompanija u razvoju projekata, specijalizovana za solarne elektrane velikih kapaciteta. Karakterišu je inženjerski know-how, elektrane sa ukupno više od 1.200 megavata instalisane snage i upotreba najkvalitetnije i najsavremenije tehnologije. Kao partner pomažu u svim komercijalnim oblastima obnovljivih izvora energije - od konsaltinga, analize i finansija, planiranja i instalacije, operativnog upravljanja i usluga.

Tokom sastanka, Brukman je iskazao interesovanje kompanije da investira u proizvodnju soalrne energije, te najavio mogućnost da još njemačkih privrednika razvije poslove u našoj zemlji.

Radovanović je istakao da je Privredna komora, koja objedinjava cjelokupnu crnogorsku poslovnu zajednicu, prva i prava adresa za sve koji žele da posluju u našoj državi. Pozdravio je mogućnost novih njemačkih investicija, naglašavajući da su one naročito dobrodošle u proizvodne djelatnosti.

Prezentovan je ukratko energetski sektor Crne Gore, I istaknuta neophodnost izgradnje novih objekata koji koriste obnovljive izvore u cilju postizanja dugoročne energetske stabilnosti i iskorišćenja kapaciteta podmorskog kabla prema Italiji za izvoz električne energije. 

U radu sastanka učestvovali su predsjednik Diplomatskog salona iz Majnhajma Johan Vagner,  nekadašnji ambasador Crne Gore u Njemačkoj Ranko Vujačić i sekretar Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore Crne Gore Ranko Vukmirović.