You are here

Crna Gora pouzdan partner u regionalnoj saradnji

11/04/2018

Crna Gora je prepoznata kao dobar i pouzdan partner u regionalnoj saradnji, koja će doprinijeti atraktivnosti našeg regiona, kao i povećanju prihoda, zaposlenosti, standarda stanovništva i uravnotežavanju regionalnog razvoja, kazao je generalni sekretar Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović na poslovnoj konferenciji „Regionalni razvoj - Izazovi budućnosti” koja je održana 11. aprila 2018. godine u okviru međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

Čista energija, saobraćajna povezanost, izazovi digitalne transformacije, turizam i trgovina bile teme ove konferencije koju je organizovao Forum privrednih komora jadransko-jonskog područja. Učestvovali su predstavnici privrednih komora Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke, resornih ministarstava, kompanija iz regiona te eminentni stručnjaci, koji su razmijenili informacije i sagledali teme od zajedničkog interesa za Regiju.

Radovanović je kazao da se regionalnim udruživanjem stvara mogućnost veće prepoznatljivosti, atraktivnosti i promocije regiona za dolazak investitora.

- Saradnja u sektorima saobaraćaja, ICT-a, turizma i trgovine predstavlja budućnost razvoja tih privrednih grana. Stoga su neophodni zajednički projekti koji brišu granice i postaju primjeri uspješne prakse - naveo je Radovanović.

Prema njegovim riječima, Forum kroz kreativna partnerstva, nove inicijative, inovativne proizvode, odgovoran i održivi privredni razvoj, nudi mogućnosti za jačanje regionalne konkurentnosti.

Hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, saopštio je da je politika ta koja treba da uklanja prepreke i otvara puteve razvoja ekonomija.

Predsjednica Foruma privrednih komora jadransko-jonskog područja i potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj, kao preduslov za dalji razvoj regionalnih ekonomija i lakše dobijanje sredstava iz EU fondova, navela je potrebu definsanja konkretnih zajedničkih prioriteta poput izgradnje Jadransko-jonskog autoputa.

Sekretarka Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori Crne Gore Sanja Marković je na panelu posvećenom trgovini i turizmu predstavila ostvarene rezultate koji su temelj za dalji razvoj turizma kao strateške privredne grane i stuba ekonomskog razvoja Crne Gore.

- Crna Gora je pretežno receptivna zemlja koja tradicionalno ostvaruje suficit na poziciji putovanja odnosno turizma. Prihodi od turizma predstavljaju značajnu poziciju na tekućem računu, koja, pored toga što doprinosi ostvarenju suficita na računu usluga, značajno doprinosi i ukupnom spoljnotrgovinskom bilansu - smatra Marković.

Dodala je da novi Zakon o turizmu i ugostiteljstvu u Crnoj Gori podstiče razvoj cjelogodišnjeg turizma, unapređuje izgradnju i poslovanje visokokvalitetnih hotelskih kapaciteta i ukida obavezu korišćenja plažnog mobilijara.

U okviru konferencijesu održane i panel rasprave o čistoj energiji jadransko-jonskog makro područja, saobraćajnoj povezanosti Jadransko-jonske regije i digitalnoj transformaciji.