You are here

Crnogorska delegacija sa potpredsjednikom Vlade Vojvodine

14/05/2019

U Novom Sadu je 14. maja 2019. državno-privredna delegacije Crne Gore, na čelu sa Dragicom Sekulić, ministarkom ekonomije, razgovarala sa potpredsjednikom Vlade Vojvodine Đorđem Milićevićem i njegovim saradnicima.

U razgovorima su učestvovali i Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore Crne Gore, Đuro Žugić, državni sekretar iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Radosav Babić, generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima iz Ministarstva ekonomije, Vojo Banović, predsjednik Skupštine Privredne komore Crne Gore, Verica Maraš, izvršna direktorica Plantaže 13. jul ad, Vojin Žugić, predsjednik Upravnog odbora Luke Bar ad, Mirar Bajčeta, savjetnik Predsjednika Privredne komore Crne Gore, te domaćini Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Nikola Žeželj, direktor Razvojne agencije Vojvodine.

U izjavama za medije, nakon sastanka, Dragica Sekulić i Đorđe Milićević su kazali da je razgovarano o dosadašnoj ekonomskoj saradnji Crne Gore i Vojvodine, koja je ocijenjena izuzeztno kvalitetnom, ali je potencirano i da postoji prostor za njeno unapređenje i snaženje.

Dragica Sekulić, ministarka ekonomije, izrazila je izuzetno zadovoljstvo zbog razgovora u Pokrajinskoj Vladi i posjete Novosadskom sajmu. Ministarka je navela da je ove godine je na sajmu prisutno preko 10 izlagača iz Crne Gore koji imaju priliku da razgovaraju sa poljoprivrednim proizođačima iz Vojvodine, Srbije i drugih zemalja.

Prema njenim riječima Novosadski sajam je mjesto gdje je prisutan svako ko nešto znači u poljoprivredi bivše Jugoslavije. To je jako dobra je prilika za naše proizvođače da sa svojim kolegama uspostave saradnju, dodala je ministarka.

- Mnogo me raduje što je ove godine preko 40 kompanija iz Crne Gore dobilo više od 160 medalja. Naši prozvođači se ponose medaljama sa Novosadskog sajma- rekla je Sekulić.

Ona je podsjetila je da je četvrtina crnogorskog uvoza iz Srbije.

- Ohrabruje to što izvoz iz Crne Gore raste i on je u 2018. godini bio skoro 20 odsto tj. petina onog što naša zemlja plasira se na tržište Srbije- kazala je Sekulić.

Konstatovala je da je robna razmjena Crne Gore sa Vojvodinom 2018. godine porasla za 11 miliona u odnosu na godinu ranije, čemu svakako doprinosi sve češća komunikacija naših privrednika.

- Mi smo sa kolegama iz Vojvodine dogovorili dalje korake saradnje. Razgovarali smo o tome da bi bilo izuzetno važno primijeniti ono što dobo rade Novosađani, a to je korišćenje IT tehnologija u poljoprivredi i drugim sektorima ekonomije. Čini se da ima puno prostora za unapređenje saradnje. Dosta smo uradili, ali sam sigurna da ćemo u narednom periodu, posebno u dijelu uvezivanja poljoprivrede i turizma i drugih ekonomskih grana, postizati sve bolju saradnju- zaključila je ministarka.

Đorđe Milićević, potpredsjednik Vlade Vojvodine, je izrazio zadovoljstvo što je domaćin ministarki ekonomije i privrednoj delegaciji Crne Gore.

- Razmijenili smo mišljenje o dosadašnjoj saradni, o nivou njenog razvoja i saglasni smo u tome da je dobar trend što saradnja raste- rekao je Milićević.

Naveo je da je takav trend prisutan iz godine u godinu jer se ekonomska saradnja srpske i crnogorske privrede povećava.

- Učešće privrede Vojvodine u toj saradnji iznosi skoro četvrtinu. Saglasni smo da ima prostora da tu saradnju unapređujemo i to u poljoprivredi, primjeni novih tehnologija u agraru i drugim privredenim granama- smatra on.

Milićević je informisao da je razgovarano o potrebi formiranja zajedničke turističke ponude Srbije i Crne Gore i drugih okolnih zemalja prema velikim svjetskim destinacijama odakle dolaze turisti u naše zemlje, u region.

- Vjerujem da tu možemo zajednički da postignemo bolji kvalitet turističke ponude i privučemo što više turista. Za nas i naše privrednike je Crna Gora veoma interesantno tržište jer se radi o rastućoj turističkoj destinaciji i sa tog aspekta je to nama veoma važno - naveo je Milićević.

Kazao je i da Pokrajinska Vlada privrednicima daje institucijalnu podršku da jačaju saradnju posebno sa kolegama iz okolnih zemalja jer, dodao je, imamo mnogo zajedničkog i slična su nam tržišta.

- Vjerujem da će ovaj i budući susreti doprinijeti da u narednom periodu bilježimo trend rasta spoljno trgovinske razmjene - smatra Milićević.

Milićević je ocijenio da su nastupi crnogorskih kompanija na Novosadskom sajmu veoma važni za privredu Crne Gore, Srbije i Vojvodine. Sajam je odlična prilika za povezivanje proizvođača ovih zemalja i snaženje saradnje.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović takođe je istakao da ima dosta prostora za povezivanje sa Vojvodinom, posebno u dijelu poljoprivrede i ulaganja u naučna dostignuća u toj oblasti.

Poslije sastanka članovi dvije delegacije su obišli Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu koji se završava 17. maja 2019. godine.