You are here

Crnogorski i kosovski privrednici razgovarali u Prištini

07/03/2013

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković i čelnici Luke Bar, Željezničke infrastrukture Crne Gore, Montecarga i Jadroagenta, sastali su se 6. marta, u Prištini, sa predsjednikom Privredne komore Republike Kosova Safetom Gërxhaliu, predstavnicima Željeznice Kosova, fabrike Fero-Nikla, kompanije Kos trade-a iz Trepče, u cilju unapređenja međusobne saradnje.

Tema jučerašnjeg sastanka je bila razmatranje mogućnosti tranzita rude nikla preko Luke Bar za fabriku u Glogovcu (Republika Kosovo), kao i tranzita rude cink-oksida iz Trepče (Kosovska Mitrovica). Za realizaciju ovog poslovnog aranžmana optimalno rješenje je prevoz željeznicom od Bara do Glogovca, odnosno Trepče.Privredna komora Crne Gore podržala je ovu inicijativu i zatražila angažovanje Privredne komore Republike Kosova, u cilju uključivanja u razradi mogućnosti za realizaciju ovog posla.

Treba napomenuti da je tokom februara, na inicijativu Privredne komore Crne Gore, a koju je prihvatila Privredna komora Republike Srbije, u Beogradu održan sastanak predstavnika Željeznice Srbije, Luke Bar, Željezničke infrastrukture Crne Gore, Montecarga i Jadroagenta, povodom moguće realizacije ovog posla s obzirom da bi tranzit navedenih roba prolazio i kroz teritoriju Republike Srbije.

Tokom sastanka predstavnici Željeznice Kosova, Fero-Nikla i Trepče iskazali su spremnost razmatranja ove inicijative, kao i spremnost za nastavak razgovora o tehničkim mogućnostima realizacije istoga. Predstavnici Luke Bar i njihovi partneri iz Republike Kosova su razmatrali i mogućnost organizacije kamionskog prevoza ruda, dok ne profunkcioniše željeznički prevoz.

Predsjednik Velimir Mijušković i članovi delegacije imali su odvojene razgovore i sa ministrom za ekonomiju i razvoj Republike Kosovo Besimom Beqajem o unapređenju ekonomske saradnje. Zajednički je stav da treba intezivno raditi na unapređenju saobraćajne infrastrukture između Crne Gore i Republike Kosova, jer je Luka Bar najpogodnija za tranzit rasutih tereta .