You are here

Delegacija Privredne komore Crne Gore u posjeti Vojvodini

24/05/2022
Delegacija Privredne komore Crne Gore u posjeti Vojvodini

U okviru aktivnosti koje se realizuju u danima ovogodišnjeg Novosadskog sajma poljoprivrede, rukovodstvo Privredne komore Crne Gore, predvođeno predsjednicom dr Ninom Drakić, posjetilo je danas Privrednu komoru Vojvodine.

Tokom sadržajnog susreta sa predsjednikom Privredne komore Vojvodine Boškom Vučurovićem, razgovarano je o dosadašnjoj saradnji privrednika Crne Gore i Vojvodine, kao i o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u kontekstu globalnih dešavanja i sve većih izazova za privredu.

Konstatovani su odlični odnosi povezanih kompanija koje prati značajna ekonomska razmjena, te prijateljski odnosi dvaju privrednih komora. Pored predsjednice PKCG Nine Drakić, u delegaciji su i predsjednik Skupštine Vojo Banović, potpredsjednik Pavle Radovanović i generalni sekretar Privredne komore Mitar Bajčeta.

Predsjednica Drakić ocijenila je da kroz ovu i slične posjete, savremeni trendovi u poljoprivredi, i drugim granama privrede, postaju dostupniji crnogorskim proizvođačima.

U okviru agende boravka u Novom Sadu, crnogorski privrednici su imali brojne dodatne aktivnosti koje je organizovala Privredna komora Crne Gore. Realizovana je posjeta složenoj zemljoradničkoj zadruzi Voćar Slankamen, jednoj od najvećih voćarskih zadruga u regionu. 

“Posebno zahvaljujemo domaćinima iz voćarske zadruge Slankamen, Nikoli Kotarcu i Ivanu Tomiću, kao i našoj Privrednoj komori, jer smo danas imali priliku da razmijenimo iskustva i saznamo o uzgoju voća od ljudi koji ovdje, na obalama Dunava, nastavljaju voćarsku tradiciju dugu preko 100 godina”, ocjena je prisutnih crnogorskih privrednika.

Takođe, privrednici su obišli i Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. 

Riječ je o jednom od vodećih Instituta za proizvodnju sjemena sa preko 1500 sjemenskih sorti i hibrida, koji se izvoze u 33 zemlje svijeta.

- Činjenica tako široke i obimne proizvodne baze, te uspješna izvozna orijentacija Instituta, bila je dovoljan povod da crnogorske poljoprivrednike neposredno upoznamo sa ponudom i mogućnostima Instututa NS SEME - ocijenila je predsjednica Drakić.

Privrednici iz Crne Gore imali su priliku da ostvare kontakt sa rukovodstvom ove naučno-tehnološke ustanove predvođenim zamjenikom direktora dr Vukom Radojevićem, koji je informisao da u Institutu radi 100 doktora nauka i preko 300 visokoobrazovanih stručnjaka - što je jedinstvena privilegija za dalju saradnju, ocjena je prisutnih poljoprivrednika.

U Privrednoj komori ističu zadovoljstvo realizovanim posjetama, koje u periodu koji dolazi treba da označe konkretne benefite za naše privrednike i proizvođače.