You are here

Delegacija regije Abruzza u Komori

26/03/2013

Iskazano interesovanje za jačanje ekonomskih veza italijanskih i crnogorskih preduzeća u energetici, turizmu i lučkim djelatnostima.

U okviru dvodnevne posjete Crnoj Gori delegacija italijanske regije Abruzza, na čelu sa viceguvernerom Regije dr Alfredo Castiglione, razgovarala je 26.marta 2013. godine, sa predstavnicima Privredne komore Crne Gore, koje je predvodio potpredsjednik Ivan Saveljić. U radu sastanka učestvovali su i predstavnici crnogorskih pomorskih i špediterskih kompanija i Lučke uprave.
„Regija Abruzzo je veoma prisutna na međunarodnom tržištu, pa i na Balkanu, a sa Crnom Gorom je prošle godine potpisan protokol o saradnji, pa je sada Crna Gora u centru naše pažnje”, rekao je  Alfredo Castiglione viceguverner Regije. Castiglione smatra izuzetno važnim da se preko lučke saradnje intenziviraju privredne veze, odnosno da se mala i srednja preduzeća dvije zemlje povežu, te da će privredne komore Crne Gore i Abruzza dati poseban doprinos unapređenju  ekonomske saradnje. On je rekao da mala i srednja preduzeća najviše mogu sarađivati u oblastima inovativnih i modernih tehnologija, turizma, saobraćaja,   farmaceutske industrije i građevinarstva. Uz očekivanje da će uskoro predstavnici crnogorske Komore posjetiti regiju Abruzza i potpisati sporazum o saradnji privrednih komora Crne Gore i Unije komora Peskara, viceguverner Alfredo Castiglione je najavio da će krajem juna ove godine u Crnoj Gori biti organizovan Dan regije Abruzzo.
Energetski kabal između Italije i Crne Gore otvoriće nove mogućnosti za jačanje privrednih veza, saglasni su Ivan Saveljić, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore i dr Alfredo Castiglione. Saveljić je naglasio da je Privredna komora izuzetno zainteresovana za bliske ekonomske odnose sa ovom italijanskom regijom i podsjetio na dosadašnju uspješnu saradnju sa oblasti Pulja. Po njegovom mišljenju u energetici je moguće raditi zajedničke kapacitete, koji bi pokrenuli ekonomski zamajac, a u ovome važnu ulogu svakako ima kompanija A2A, odnosno gradnja energetskog kabla. Upravo bi energetika mogla uticati na povećanje nivoa međusobne robne razmjene, što bi bilo veoma važno, s obzirom na činjenicu da je sadašnja pokrivenost uvoza izvozom 11%. Potpredsjednik je govorio i o izuzetno značajnoj ulozi Privredne komore u oblasti ekonomske diplomatije, kao i u stvaranju povoljnijeg privrednog ambijenta.
Mladen Perazić, rukovodilac Sektora za obrazovanje predstavio je djelatnost i organizaciju Privredne komore, a Mladen Lučić, direktor Lučke uprave Crne Gore ocijenio je da je Komora pravi reprezent privrede i govorio o značaju luka u ekonomskom razvoju.