You are here

Filipinci traže posao u Crnoj Gori

05/07/2019

Privrednu komoru je 5. jula 2019. godine posjetila 17-člana delegacija Filipinske asocijacije izvoznika usluga (PASEI) i sa potpredsjednicom Ljiljanom Filipović i saradnicima razgovarala o mogućnostima zapošljavanja radnika iz te države u Crnoj Gori.

PASEI je najveća industrijska asocijacija filipinskih licenciranih agencija za zapošljavanje, koja regrutuje i raspoređuje radnike na poslove u inostranstvu. Osnovana je prije 39 godina i na Filipinima je lider u prekomorskoj industriji zapošljavanja, sa više od 200 agencija članica.

Svake godine PASEI organizuje posjete tržištima rada, u želji da pomogne članicama da pronađu nove zemlje za filipinske radnike.

Njihova delegacija je sada u misiji ispitivanja tržišta rada evropskih zemalja - Češke, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske i Austrije.

Potpredsjednica Ljiljana Filipović upoznala je goste sa aktivnostima i organizacijom Privredne komore. Informisala ih je da u našoj zemlji postoji potreba za zapošljavanjem radne snage iz inostranstva, naročito u sektorima turizma, građevinarstva, poljoprivrede. Ocijenila je da postoji prostor za saradnju sa asocijacijom PASEI u cilju zajedničkog doprinosa rješavanju problema deficita radne snage u Crnoj Gori.

Edwina Lema Beech, šefica delegacije PASEI, kazala je da su tokom misija u Evropi prepoznali potrebe za zapošljavanjem filipinskih radnika koji su veoma dobro obučeni za poslove u različitim djelatnostima. Ona se interesovala za uslove zapošljavanja stranih radnika u Crnoj Gori, te da li je potrebno da regrutovanju filipinskih kadrova prethodi sporazum dvije vlade o tom pitanju. Takođe, upoznala je predstavnike Komore o tome da je uobičajno da radnici sa Filipina u inostranstvu budu angažovani na period do dvije godine. Najkraće se angažuju na šest mjeseci i tada traže platu koja je visočija od prosječne. Na primjer, niskokvalifikovani radnici, npr. sobarice su plaćene od 600 do 650 dolara. Prije zapošljavanja, poslodavac je dužan da pošalje podatke o kompaniji i poslovne izvještaje Ambasadi Filipina, a takođe plaća povratne avio karte zaposlenima.

Potpredsjednica Filipović je kazala da će Privredna komora informisati kompanije članica o mogućnostima zapošljavanja radnika sa Filipina i utvrditi kakve su njihove potrebe za tim. Sugerisala je da PASEI uspostavi saradnju sa crnogorskim agencijama za zapošljavanje kako bi se realizovalo angažovanje kadrova sa Filipina u Crnoj Gori.

U radu sastanka učestvovali su sekretari odbora udruženja Privredne komore – turizma i ugostiteljstva Sanja Marković, poljoprivrede i prehrambene industrije Lidija Rmuš, trgovine Milica Tomašević, malih i srednjih preduzeća Veselin Dragićević, kao i saradnica u Sektoru udruženja Ana Filipović.