You are here

Forum o poslovnim mogućnostima u Crnoj Gori

15/05/2017

Forum o poslovnim mogućnostima u našoj zemlji, u organizaciji Privredne komore Crne Gore i Ambasade Francuske, održan je 15. maja 2017. godine u podgoričkom hotelu „CentreVille“.

Razvoj i unapređenje privredne saradnje dvije zemlje bio je osnovni cilj ovog susreta. Gosti iz Francuske, predstavnici francuskih kompanija iz oblasti ICT, trgovine, građevinarstva, farmaceutske industrije, bankarstva i komunalne privrede, upoznali su se sa nacionalnim programom ekonomskih reformi, infrastrukturnim i razvojnim projektima, ukupnom poslovnom klimom, iskustvima investitora iz te zemlje u Crnoj Gori te, kroz bilateralne susrete, uspostavili kontakte sa potencijalnim partnerima iz naše zemlje.

U radu foruma učestvovali su i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i francuskih kompanija sa sjedištem u Crnoj Gori.

Ambasadorka Francuske Christine Toudic ocijenila je da se Forum održava u pravo vrijeme, jer Crna Gora već nekoliko godina bilježi postojan ekonomski rast koji ne bi trebalo da slabi u narednom periodu i koji će po proračunima biti između 3 i 5% BDP-a u zavisnosti od godine.

- Ovakva okolnost podstiče na saradnju i stvara nove poslovne prilike – kazala je Toudic.

Govoreći o poslovnom ambijentu ona je naglasila da je Crna Gora mala po broju stanovnika, ali otvorena je za najveća tržišta.

- Njeno članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji od 2012. godine i odlučnost u procesu priključenja Evropskoj uniji su jasni znaci. Crna Gora je u odnosu na ostale zemlje kandidate za članstvo u EU najviše napredovala, sa 26 otvorenih poglavlja, a uskoro će ih biti još, od kojih su dva privremeno zatvorena. Progresivno usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa komunitarnim akijem predstavlja adut kada su u pitanju strani investitori i olakšava saradnju Crne Gore sa Evropskom unijom. Čak i ako je neophodno još truda za uspostavljanje akija, treba da pozdravimo kontinuitet vlada u realizaciji ovog cilja,odlučujućeg za budućnost zemlje. To je rezultat ostvaren zahvaljujući političkoj stabilnosti zemlje od njene nezavisnosti - rekla je ona.

Toudic je pozdravila napore Vlade Crne Gore u pravcu unapređenja poslovnog ambijenta, do kog se došlo zahvaljujući mjerama u korist produktivnosti rada, smanjenja udjela nepovoljnih zajmova i borbe protiv sive ekonomije.

Prema njenim riječima, značajno učešće na Forumu predstavnika francuskih preduzeća koja su prisutna u regionu Balkana zajedno sa predstavnicima crnogorskih preduzeća pokazuje da bi bilo korisno da se uspostavi stalna platforma za komunikaciju u Podgorici. Zato je na Forumu inicirano formiranje Francusko-crnogorskog poslovnog kluba, direktne veze privrednika dvije zemlje.

Mogućnosti za saradnju francuskih sa crnogorskim kompanijama ambasadorka prepoznaje u oblastima digitalne industrije, prečišćavanju voda, tretiranju otpada, energetici, agraru, saobraćaju i logistici.

Ona je takođe najavila otvaranje francuske škole u Crnoj Gori za septembar 2018.

- Postojanje francuske škole u Crnoj Gori samo još jedan plus za poslovni ambijent. Preduzetnici više neće morati da se suočavaju sa problemom školovanja svoje djece, što ih je često navodilo da poslove šire negdje drugo. Uskoro to više neće biti slučaj – objasnila je ambasadorka Toudic.

Potpredsjednik Privredne komore Stanko Zloković je ocijenio da postoji veliki broj poslovnih mogućnosti koje treba iskoristiti za unapređenje privredne saradnje dvije zemlje i te da je neophodno uložiti dodatne napore u cilju povezivanja njihovih kompanija. Ukazao je da je Crna Gora mala zemlja velikih potencijala, koji su šansa za strane i domaće investitore.

- Treba nam novi investicioni ciklus na putu do samoodržive i konkurentne ekonomije. Važne su nam sve investicije iz EU, posebno iz Francuske zbog kvaliteta ulaganja. Francuske firme koje su došle u Crnu Goru nalaze se među najuspešnijim kompanijama – rekao je Zloković.

Potpredsjednik Komore je predstavio osnovne makroekonomske pokazatelje naše zemlje. On je istakao da u crnogorskoj ekonomiji dominantno učestvuje sektor usluga, bankarstva i turizma, te je potrebno uložiti posebne napore da se ovakav trend izbalansira razvojem realnog sektora, posebno poljoprivrede i energetike, kroz privlačenje direktnih stranih investicija. Crna Gora, dodao je, ima značajan potencijal za razvoj poljoprivrede, turizma i energetike posebno obnovljivih izvora energije. U oblasti poljoprivrede to su sektor proizvodnje organske hrane, šumarstva, ribarstva i proizvodnje vode, a u oblasti energetike imamo veliki hidopotencijal i značajne mogućnosti za razvoj vjetroelektrana i solarne energije.

Većinu spoljnotrgovinske razmjene Crna Gora ostvaruje sa EU zemljama i potpisnicama CEFTA sporazuma. Sa njima imamo uravnoteženiju robnu ramjenu kada je riječ o odnosu uvoza i izvoza. Sve u svemu, 82,2% našeg izvoza odlazi na tržište Evrope i 88,9 ukupnog uvoza roba dolazi sa tog tržišta.

- Postoji prostor za povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene naše zemlje i Francuske koja je za sad, možemo reći, na niskom nivou. U 2016. godini naše zemlje su razmijenile roba u iznosu od 45,4 miliona eura. Izvezeno je roba u vrijednosti od 3,7 miliona eura. Uvoz iz Francuske je iznosio 41,7 miliona eura. Pokrivenost uvoza izvozom je 8,9%. Tokom prošle godine 49.219 turista iz ove zemlje je posjetilo Crnu Goru što je 7,7% više nego 2015. i oni su ostvarili 248.466 noćenja – kazao je Zloković.

On je istakao da jačanju poslovnih veza dvije države doprinosi kvalitetna saradnja Privredne komore Crne Gore sa francuskom Agencijom za promociju izvoza Business France te Privrednom komorom Pariza.

- Intenzivniji kontakti poslovnih zajednica dvije zemlje, jedan su od načina za efikasniju privrednu saradnju. Oblasti u kojima vidim najširi prostor za intenzivniju saradnju su pored agro sektora i industrije hrane, takođe turizam, energetika, nekretnine, trgovina. Potencijal za saradnju postoji i u oblasti infrastrukture, dragocjeno nam je francusko iskustvo u realizaciji projekata javno privatnog partnerstva – rekao je Zloković.

Podsjetio je da je u sektoru usluga najizraženije prisustvo francuskog kapitala. Bankarstvo je izuzetno razvijeno, a lider među inostranim investitorima u bankarski sektor Crne Gore je Societe Generale banka. U sektoru energetike Aqua energy je takođe primjer uspješnog poslovanja francuskih kompanija u Crnoj Gori.

- Privredna komora će svoj angažman u narednom periodu još snažnije zasnivati na ispunjavanju privredne saradnje Crne Gore i Francuske novim sadržajem koji najbolje pogoduje ekonomskim interesima dvije zemlje i sve povoljnijem institucionalnom okviru u kojem se ta saradnja odvija – zaključio je potpredsjednik ove poslovne asocijacije.

Zloković je najavio podršku Komore Francusko-crnogorskom poslovnom klubu u radu i organizaciji skupova koji povezuju privrednike dvije zemlje.

Generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj Ministarstva finansija Iva Vuković predstavila je makroekonomski i fiskalni okvir Crne Gore. Ona je između ostalog kazala da je do 2019. godine predviđena jaka investiciona aktivnost tokom koje se planiraju ulaganja u Crnu Goru vrijedna oko tri milijarde eura, od čega 850 miliona u infrastrukturne projekte, 945 miliona u turizam i 875 miliona u energetiku.

Načelnik Direkcije za investicije u Ministarstvu ekonomije Boris Rebić govorio je o povoljnostima crnogorskog poslovnog ambijenta naročito u svijetlu odmaklih integracionih procesa, zatim aktuelnim i planiranim projektima u koje bi mogao da se uključi francuski kapital, te poslovnim zonama.

Piere Lignot, direktor Agencije Business France pozvao je crnogorske kompanije da im prezentuju projekte na kojima bi mogli da sarađuju sa partnerima iz njegove zemlje i ponudio im podršku na uspostavljanju veza.

Viđenje poslovne klime u Crnoj Gori predstavili su predsjednik Savjeta stranih investitora Miroslav Hiršl, i izvršna direktorica te organizacije Marija Šuković. Oni su istakli da ekonomiju Crne Gore karakteriše značajan trend liberalizacije trgovine i rastuća konkurentnost što investitori itekako prepoznaju.

Izdvajamo