You are here

Forum sa privrednicima Srbije

13/06/2017

Crna Gora i Srbija imaju tradicionalno i u kontinuitetu uspješnu ekonomsku saradnju, ali svakako ima još dosta prostora za njeno unapređenje, rečeno je na poslovnom forumu privrednika dvije zemlje, organizovanom 13. juna 2017. godine u Privrednoj komori Crne Gore.

U radu skupa učestvovalo je oko 40 predstavnika kompanija iz agrara, trgovine, transporta, špedicije, te proizvođači pića i konditorskih proizvoda.

Predstavljeni su trendovi spoljnotgovinske razmjene između država, kao i kompanije iz Srbije zainteresovane za pronalaženje poslovnih partnera u Crnoj Gori i plasman proizvoda na naše tržište.

- Stalno unapređenje ekonomskih odnosa sa Srbijom, u Privrednoj komori Crne Gore smatramo veoma značajnim, što se ogleda i u čestim susretima privrednika dvije zemlje i do sada uspostavljenoj saradnji u raznim oblastima. Svakako da nas do sada ostvareno obavezuje, kako na veće prisustvo kompanija iz Crne Gore na trzištu Srbije, tako i na veće prisustvo preduzeća iz Srbije u Crnoj Gori – kazao je rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore Crne Gore Željko Baltić.

Prema njegovim riječima Forum je samo jedan u nizu skupova koje komore Crne Gore i Srbije organizuju, dajući značajan doprinos razvoju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Po obimu robne razmjene sa inostranstvom Srbija je najznačajniji partner Crne Gore u izvozu i u uvozu (u 2016. godini Srbija je učestvovala sa 25,2% u izvozu i 22,2% uvozu).

- Vrijednost crnogorske robe koja je izvezena na tržište Srbije je iznosila 82 miliona eura i bilježi povećanje od 17%, dok je uvezeno roba u vrijednosti od 427,3 miliona eura što predstavlja pad uvoza od 17,6%. Tokom tri mjeseca 2017. godine robna razmjena između Srbije i Crne Gore je iznosila 110 miliona eura, što je za 8% više u odnosu na isti period prošle godine – rekao je Baltić.

Direktorica Centra za regionalu saradnju i inicijative Privredne komore Srbije Danica Milovanović kazala je da je zadatak ovih poslovnih asocijacija da poveže privrednike koji na bazi zajedničkog interesa treba da se udružuju i zajedno nastupaju na trećim tržištima.

- Crna Gora je strateški partner Srbije na bilateralnom, multilateralnom i posebno regionalnom planu. Naše veze se ne oslikavaju samo kroz robnu razmjenu već i investicionu saradnju – rekla je Milovanović, dodajući da se sve više uvećava prisustvo srpskog kapitala u našoj zemlji.

Ona je kazala da je jedan od ciljeva skupa u Podgorici da privrednici te zemlje pronađu prodajne kanale u HORECA sektoru Crne Gore.

Istakla je kvalitetnu saradnju Komora, naročito u realizaciji regionalnih projekata kao i kroz učestovanje u Komorskom investicionom forumu.

- Nas više ne posmatraju kao mala tržišta već kao jedinstveni prostor sa 25 miliona potrošača. Zajednički apliciramo za sredstva EU iz IPA programa, investicionog okvira za Zapadni Balkan, kao i transnacionalnog programa ADRION. Međutim, saradnja ne može biti bolja ukoliko ne unaprijedimo infrastrukturu koja nas povezuje. Zato će na konferenciji u Trstu u okviru Berlinskog procesa biti riječi o rekonstrukciji pruge Beograd-Bar i elektrifikaciji transbalkanskog koridora Crna Gora-Srbija-Bosna i Hercegovina. Zadatak je da omogućimo našim kompanijama da učestvuju u ovim velikim projektima, što bi ojačalo kako privrede tako i saradnju u Regionu – kazala je Milovanović, ističući zalaganje da se otklone sve barijere u trgovini između dvije zemlje.

Sekretar Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Crne Gore Lidija Rmuš predstavila je potencijale agrara naše zemlje dok je savjetnica za regionalnu saradnju i inicijative Privredne komore Srbije Ivana Stevanović govorila o trendovima spoljnotgovinske razmjene sa našom zemljom.

Forum je okončan bilateralnim razgovorima privrednika.

Izdvajamo