You are here

FORUMED - Mediteranske zemlje: More mogućnosti

05/07/2013
FORUMED - Mediteranske zemlje: more mogućnosti

Treći Forum Mediterana pod nazivom ''Mediteranske zemlje: More mogućnosti'', u organizaciji Centra za spoljnu trgovinu privrednih komora Regije Abruzzo, održan je od 02. do 04. jula u Peskari. Na poziv organizatora Privrednu komoru Crne Gore je predstavljala delegacija koju su činili: g-din Stanko Zloković, savjetnik Privredne komore, g-din Mladen Lučić, direktor Lučke uprave Crne Gore i Slavica Pavlović, rukovodilac Službe za projekte. Iz Crne Gore učešće je uzela i Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća koju je predstavljala g-đa Aleksandra Laković, savjetnik. Na ovoj manifestaciji učestvovali su predstavnici komora i razvojnih agencija iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Alžira. Poseban dio FORUMED-a je bio posvećen Ugandi i mogućnostima ulaganja u ovu afričku državu.

Cilj ovodišnjeg FORUMED-a je bio prikazati inostranim partnerima proces ageregacije firmi u Regiji Abruzzo koji je uspješno realizovan prethodnih godina i u kojima je promovisano stvaranje tzv. meža i polova firmi. U pozdravnom govoru viceguverner Regije Abruco,  g-din Alfredo Kastiljone je istakao ''da je FORUMED dobra prilika da se ukaže na sterategiju razvoja Mediterana. Evropska politika mora usmjeriti značajnu pažnju prema ovom području koje predstavlja budućnost za ekonomski razvoj''. Pozdravnu riječ na otvaranju manifestacije je imao i bivši ministar za inostrane poslove Italije, g-din Frank Fratini koji je istakao da se sve mora uraditi i obezbijediti podrška za uspostavljanje Mediteranskog regiona (zemlje Mediterana i zemlje sjeverne Afrike) u skladu sa ranijim inicijativama.
Tokom prvog dana foruma, osim seminara koji je bio posvećen značaju povezanosti razvoja turizma sa infrastrukturom tj. razvijenošću aerodroma, luka i puteva, prezentovani su programi IPA prekogranične saradnje (IPA Adriatic i IPA Adriatic Strategic).

Drugi dan foruma je bio posvećen prezentaciji potencijala za ulaganje u zemljama učesnicama odnosno prezentovani su potencijali sektora koje su države prepoznale kao svoje strateške grane. Osim osnovnih makroekonomskih pokazatelja na forumu su prezentovani potencijali Crne Gore u energetskom i turističkom sektoru.

U cilju unapređivanja razvoja trgovine i ekonomskih odnosa između Crne Gore i Regije Abruzzo, a uzimajući u obzir sličnosti ciljeva u smislu promovisanja trgovine i industrije, zastupanja interesa odgovarajućih poslovnih zajednica, dobijanja i širenja tržišnih informacija, Privredna komora Crne Gore je potpisala Sporazum o saradnji sa Centrom za spoljnu trgovinu privrednih komora regije Abruzzo i Konfederacijom industrija Regije Abruzzo. Ovim sporazumom strane potpisnice su se, između ostalog, obavezale da će održavati komunikaciju i ulagati napore u razvoju trgovine, ekonomske i tehničke saradnje kao i da će međusobno razmjenjivati konsultantske usluge i podsticati zajednička ulaganja i druge oblike saradnje. Takođe, u skladu sa sporazumom potpisnice sporazuma će sarađivati na EU i drugim nacionalnim projektima od zajedničkog interesa i sve uzajamne aktivnosti biće usmjerene na razvoj njihovih lokalnih ekonomija. U ime Privredne komore Crne Gore sporazum je potpisao g-din Stanko Zloković.

Slične sporazume italijanski partneri su potpisali i sa privrednim komorama BiH i Zadra.

Poseban dio ovogodišnjeg FORUMED-a je bio posvećen B2B sastancima. Predstavnici Komore i Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća su održali sastanke sa 15 privrednih subjekata iz Regije Abruzzo iz različitih sektora: informacione tehnologije, turizam, poljoprivreda, proizvodnje traka za transport materijala za različite privredne grane, grafike, pripreme projekata, obnovljivih izvora energije. Dogovoreno je da se prezentacije ovih firmi, nakon dostavljanja, proslijede odgovarajućim zainteresovanim privrednim subjektima članicama naše komore.

Predstavnici Privredne komore su imali priliku da posjete i luko Vasto i tržnicu voća i povrća koja podmiruje potrebe Regije Abruzzo za ovim proizvodima.