You are here

Francuske firme zainteresovane za projekte u Crnoj Gori

13/02/2018

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić je 13. februara 2018. razgovarao sa predsjednikom novoosnovanog Udruženja francusko – crnogorskih preduzeća Rajkom Uskokovićem i Jovanom Ivanovićem, članom Upravnog odbora ovog udruženja.

Na sastanku se dogovarala buduća saradnja Privredne komore Crne Gore i Udruženja francusko – crnogorskih preduzeća u cilju razvoja bilateralnih ekonomskih odnosa dvije države. Inače, Privredna komora Crne Gore je počasni član Upravnog odbora ovog Udruženja.

Potpredsjednik Saveljić je istakao da privredna saradnja Crne Gore i Francuske ne odgovara stvarnim mogućnostima i potrebama i prezentovao napore koje je Privredna komora uložila tokom poslednjih godina kako bi francuske privrednike zainteresovala sa crnogorsko tržište. Takođe, najavljene su planirane aktivnosti za 2018. godinu: organizacija poslovnog foruma u saradnji sa Trgovinsko – industrijskom komorom Pariza, učešće na multilateralnom poslovnom forumu Francuska – Balkan koji će se održati od 30. maja do 1. juna u Beogradu, kao i odlazak privredne delegacije na Ekonomski forum Frankofonije koji će 10. oktobra biti organizovan u Jerevanu, Jermenija, na marginama 17. konferencije šefova vlada i država Frankofonije.

Predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća Uskoković prezentovao je ciljeve udruženja čije je sjedište u Francuskom institutu. Oko 40 preduzeća koja imaju cilj razvoj privredne saradnje Francuske i Crne Gore se do sada učlanilo u ovu asocijaciju, saopštio je Uskoković. Za narednu godinu planiraju skupove o zaštiti životne sredine i turizmu. Cilj je razmjena mišljenja i iskustava u vezi sa poglavljem 27, kao i mogućnostima produžetka turističke sezone u Crnoj Gori na period april-oktobar.  Uskoković je saopštio da je prepreka za znatnije povećanje dolaska turista iz te zemlje što kod nas nijesu prisutni njeni turoperateri i najavio povećanje broja letova iz Francuske ka aerodromu Tivat tokom naredne ljetnje sezone. 

Francuska preduzeća koja imaju predstavništva u Crnoj Gori posebno su zainteresovana za realizaciju četiri projekta Svjetske banke pod zajedničkim nazivom „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“ u okviru kojeg treba da budu sanirani deponija grita Jadranskog brodogradilišta Bijela, jalovište Gradac u Pljevljima, odlagalište pepela iz TE Pljevlja, te bazeni crvenog mulja i lokacija za odlaganje čvrstog otpada u KAP - u. Francuska kompanija Lafarge, koja je prisutna u Regionu (cementara Beočin), zainteresovana je za izgradnju fabrike cementa u Pljevljima saopštili su iz Udruženja. U Udruženju smatraju da objavu tenderske dokumentacije u Crnoj Gori treba učiniti transparentnijom za potencijalne izvođače iz inostranstva, a uslove za učešće prilagoditi stvarnim potrebama projekata.

Dogovoreno je da će se u narednom periodu dio aktivnosti Udruženja realizovati u Privrednoj komori Crne Gore uz svu neophodnu logističku podršku, kao i da će obje strane razmijenjivati infomacije u cilju jačanja poslovne saradnje dvije zemlje.