You are here

Francusko-crnogorski poslovni krug

27/11/2017

Osnivačka generalna skupština udruženja „Francusko-crnogorski poslovni krug“ održana je 27. novembra 2017. godine u podgoričkom hotelu „CentreVille“. Inicijativa za formiranje ovog kluba potekla je sa poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Crne Gore i ambasade Francuske koji je održan 15. maja ove godine. 

Po riječima francuske ambasadorke Christine Toudic, cilj Francusko-crnogorskog poslovnog kruga je stvarnje jačih partnerskih veza između dvije poslovne zajednice, informisanje preduzeća iz te zemlje o crnogorskom poslovnom amijentu, posebno o ljudskim resursima, kreditnim aranžmanima, administrativnim uslovima, kao i zastupanje interesa ovih kompanija pred državom. Ambasadorka je najavila organizaciju tematskih skupova u okviru kluba i to na teme životna sredina i turizam.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić, govoreći o crnogorsko - francuskim poslovnim odnosima, saopštio je da ne odgovaraju stvarnim potrebama i mogućnostima.

Prema njegovim riječima, učešće Francuske u ukupnoj crnogorskoj robnoj razmjeni, od 2012. do 2016. godine, kretalo se u rasponu od 1,0-1,9%. Tokom 2016. dvije zemlje su razmijenile roba u iznosu od 45,4 miliona eura, što je povećanje od 68,7% u odnosu na 2015. godinu. Izvezeno je roba u vrijednosti od 3,7 miliona eura, što predstavlja pad od 19%, dok je uvoz iz Francuske iznosio 41,7 miliona eura i bilježi rast od 86,8%. Pokrivenost uvoza izvozom je bila 8,9%.

- Privredna komora Crne Gore je otvorena za saradnju sa Francusko – crnogorskim poslovnim klubom i spremni smo da podržimo sve aktivnosti koje imaju za cilj razvoj poslovnih odnosa između preduzeća dvije zemlje, rekao je Saveljić.

Na Skupštini je izabran Upravni odbor sastavljen od predstavnika sedam kompanija i to: Valgo, Societe Generale banka, Akuo energy, Ingerop, Adriatek, Montenegro resort i System security. Za predsjednika Upravnog odbora je izabran Rajko Uskokovic iz kompanije Valgo Montenegro. Usvojen je Statut Francusko-crnogorskog poslovnog kruga. Sjedište kluba biće u Francuskom institutu. 

Izdvajamo